Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2008/761 Esas 2009/87 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2008/ 761
Karar No: 2009 / 87
Karar Tarihi: 27.01.2009

(926 S. K. m. 118, 119) (Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği m. 14)

Davacı vekili, 19.06.2008 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; davacının 2003 yılından itibaren Eskişehir Asker Hastanesinde genel cerrahi uzmanı olarak görev yaptığını, Eskişehir garnizonunda kendisinden daha uzun süre görev yapan personel olduğunu, atama istemediği halde ihtisasına uygun olmayan bir kadro görev yerine atandığını belirterek 2008 yılı genel atamaları ile Hv.K.K.lığı Loj.Bşk.Loj.Pl. ve Hiz.D.Sağ.Ş.Kor.Hek. ve Uçucu Sağ. Ks. Uçucu Sağ. ve Fiz.Eğt.Sb.lığına (Ankara) yapılan atama işleminin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep etmiştir.

Davacı vekilinin talebi üzerine AYİM 1.D.nin 22.07.2008 tarih ve E.2008/761 sayılı kararı ile yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

Dava dosyasında bulunan belgelerden; Genel cerrahi uzmanlık eğitimi alan ve 2003 yılından itibaren TSK Sağ. K. Eskişehir As. Hst.nde genel cerrahi uzmanı olarak görev yapan davacının Hv.K.K.lığının 25.04.2008 tarihli 2008 yılı genel atamaları ile TSK Sağ.K.Eskişehir As. Hst. Bştbp. Yrdc. Cer. Hst. Böl. Şf. Gnl. Cerh. Srv. Uzm. Tbp.liğinden (Eskişehir), Hv.K.K.lığı Loj. Bşk. Loj. Pl. ve Hiz. D. Sağ. Ş. Kor. Hek. ve Uçucu Sağ. Ks. Uçucu Sağ. ve Fiz. Eğt. Sb.lığına (Ankara) atanması üzerine 19.06.2008 tarihinde kayda alınan dilekçe ile işlemin iptali istemiyle iş bu davayı vekili aracılığıyla süresinde açtığı anlaşılmıştır.

926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 118’inci maddesinde; Subay ve astsubayların atama ve yer değiştirmelerinin hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına bağlı olarak, sosyal, iklim ve ulaşım durumları ile kültür ve sağlık durumları ve bunlara benzer yer ve bölge şartları göz önünde tutularak tespit edilen bölge ve garnizonlara -(a) meslek programları, meslek içi ve kadro ihtiyacı, -(b) Sağlık durumu, -(c) İdari, asayiş ve zaruri sebepler, -(d) istekte bulunduğu yerler dikkate alınarak sıra ile yapılacağı belirtilmektedir.

Aynı Kanunun 119’uncu maddesi uyarınca çıkarılan ve Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin 14’üncü maddesinde; Subay ve astsubayların atamaları, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına ve hizmet ihtiyacı prensibine uygun olarak aşağıdaki kriterler dikkate alınarak Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel

Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından atama yönergelerinde belirtilen garnizonlar arasında sıra ile yapılır. a) Meslek programları ve meslek içi eğitim esasları, b) Kadro ihtiyaçları, c) Kıta hizmeti zorunluluğu, ç) Terfi durumu, d) Sınıf, branş ve ihtisasları, e) Kendisinin, eşinin ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının atamaya esas hayati önemi haiz sağlık durumları, f) İdari, asayiş ve zaruri sebepler, g) Personelin atanma isteğinde belirttiği yerler. … düzenlemesi yer almaktadır.

Belirtilen mevzuat hükümleri dikkate alındığında, her subayın sınıfına/branşına ve ihtisasına uygun bir kadroya atanması gerektiği kuşkusuzdur. Dosya içeriğindeki belgelerden genel cerrahi uzmanı olan davacının atandığı kadronun sınıf, rütbe ve ihtisasının; tabip, binbaşı ve üroloji uzmanı olduğu (8475:üroloji uzmanı) anlaşılmıştır. Bu bağlamda davacının ihtisasına uygun olmayan (kadro ihtisası üroloji uzmanı olan) Ankara/Hv.K.K.lığı Loj.Bşk.Loj.Pl.ve Hiz.D.Sağ.Ş.Kor.Hek. ve Uçucu Sağ.Ks.Uçucu Sağ. ve Fiz.Eğt.Sb.lığı kadrosuna yapılan atama işleminin sebep ve konu unsuru yönünden hukuka aykırı olduğu vicdani kanısına varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuka aykırı bulunan atama işleminin İPTALİNE,


KARŞI OY GEREKÇESİ

Garnizon hizmet süresini dolduran davacının, atama istek formunda atandığı kadroyu istemesi, söz konusu kadronun görev özelliğinin mutlaka belirli bir ihtisasa sahip olan personelin görev yapmasını gerektirmemesi göz önüne alındığında kadro ihtiyacı, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi ilkesi ışığında davacı hakkında tesis edilen atama işleminin hukuka uygun olduğu kanaatinde olduğumuzdan davanın reddine karar verilmesi gerekirken aksine oluşan sayın çoğunluk kararına katılamadık. 27.01.2009 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy