Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2008/743 Esas 2008/986 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2008/ 743
Karar No: 2008 / 986
Karar Tarihi: 11.11.2008

(926 S. K. m. 118, 119) (Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği m. 24)

Davacı, 06.06.2008 tarihinde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; konuş değişikliği uygulama emrinin 18'inci sayfa 3'üncü maddesinde İç güvenlik harekâtının zorunlu kıldığı konuş/bağlantı değişikliği kapsamında olmayan konuş değişikliklerine ilişkin atama planlamasında; garnizon hizmet süresini tamamlamayan personelin öncelikle garnizon içerisindeki kadrolara atamasına çalışılacağının, mümkün olmadığında konuş değişikliği yapılan garnizona atanmasının planlanacağının, eski garnizon kalış süresi dikkate alınarak yeni garnizon hizmet süresinin hesaplanacağının ifade edilmesine rağmen idarenin takdir yetkisini kamu yararı, hizmet gerekleri, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esaslarına göre objektif olarak hukuka uygun biçimde kullanmadığını; Lojistik Yönetim Okulu'nun bazı personelinin İzmir garnizonunda intibak atamasına tabi tutulduğunu; atandığı Loj. Krl. (Kurul Bşk.) kadrosunun K713; Komutanlık ve karargâh subaylığı (KOMKARSU) öğrenimi görmüş subay atandırılabilir, 1101; İngilizce bilir. ve 0457; öncelikle NATO lojistik kursu görmüş personel atandırılır. açıklama kodları ile kodlanmış görev yeri olduğunu; kendisinin KOMKARSU öğrenimi görmediğini, İngilizce dil seviyesinin yeterli olmadığını, NATO lojistiği kursu olarak sadece ADAMS temel kursu gördüğünü; bu nedenlerle belirtilen kadro görev yerine sınıfı ulaştırma olan her subayın atanabileceğini; ayrıca Kara Kuvvetleri Subay ve Astsubay Atama Yönergesi hükümleri gereği yayımlanan 2008 yılı Atama Uygulama Emrinde 2008 yılı genel atamaları ile gerçekleştirilecek teşkilat ve kadro değişikliklerinin uygulama emri en geç 01 Şubat 2008 tarihine kadar yayımlanacaktır. Bu tarihten sonra yapılacak teşkilat ve kadro değişikliklerine yönelik atamalar 2009 yılı genel atamalarında (intibak atamaları hariç) yapılacaktır. denildiğini; yine aynı Yönerge'nin 10'uncu bölüm Teşkilat ve kadro değişikliklerinde yapılacak işlemler. bölümünde, Uygulama emrinin yayımlanma tarihi itibariyle atamanın hangi dönemde yapılacağı atama subayları tarafından tespit edilir. Teşkilat ve kadro değişikliklerinin genel atamalarda planlamaya alınabilmesi için uygulama/kadro değişiklik emrinin her yılın 01 Mart tarihine kadar yayımlanması gerekir. 01 Mart tarihinden sonra yayımlanan değişiklik emirlerinden, intibak ataması gerektirenler Eylül atamalarında, garnizon değişikliği gerektiren atamalar bir sonraki genel atamalarda planlamaya alınır. hükmünün yer aldığını; oysa Lojistik Yönetim Okul Komutanlığının konuş değişikliğine bağlı olarak yayımlanan uygulama emrinin 28 Mart 2008 tarihinde yayımlandığını dolayısı ile öncelikle aynı garnizona, mümkün olmadığı taktirde 2009 yılı genel atamalarında atanması gerekirken 2008 yılı genel atamaları ile Ankara garnizonuna mevcut Kanun, Yönetmelik, Yönerge ve emirlere aykırı olarak atandığını belirterek yürütmenin durdurulmasına ve yapılan işlemin iptalini karar verilmesini talep etmiştir.

Dairemizin 24.06.2008 tarihli ve 2008/1881 Gensek., 2008/743 Esas sayılı kararı ile, davacının yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmiştir.

2004 yılı genel atamalarında, İzmir garnizonunda konuşlu olan K.K. Loj. Ynt. Okl. Öğt. Bşkığı. Loj. Temel Bilimler Krl. öğretmenliğine atanan davacının, anılan kadroda 4 yıl görev yaptıktan sonta 2008 yılı genel atamaları ile, Loj. Ynt. Okl.nun İzmir garnizonundan Ankara garnizonuna konuş değiştirmesi ve NATO Loj. Krl. Bşk. görevini yürüten Yb. ………'nun garnizon hizmet süresini tamamlayarak safahatı gereği farklı bir garnizona atandırılması nedeniyle boşalan Loj. Ynt. Okl. öğt. Bşk. NATO Loj. Krl. Başkanlığı görevine atandığı, müteakiben söz konusu bu son atama işleminin iptali istemiyle işbu dayı tesis ettiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 118’inci maddesi; subayların ve astsubayların atanma ve yer değiştirmelerinin, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına bağlı olarak, memleketin ekonomik, sosyal, iklim, ulaştırma, kültür ve sağlık durumları ve bunlara benzer yer ve bölge şartları göz önüne alınarak tespit edilecek bölgelere ve garnizonlara; meslek programları, meslek içi eğitim esasları, kadro ihtiyacı, sağlık durumu, idari, asayiş, zaruri sebepler ve istekli bulunulan yerler dikkate alınarak sıra ile yapılacağını buyurmaktadır.

Aynı Kanunun 119’uncu maddesi uyarınca çıkarılan ve 01.01.2006 tarihinde yürürlüğe giren Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin (RG.18.12.2005/2602) 24’üncü maddesi; Subay ve astsubayların bulundukları garnizonlarda garnizon hizmet sürelerini bitirmeden diğer bir garnizona atandırılmalarını icap ettiren haller şunlardır: … ç) Lağıv, tensik, kadro veya konuş değişiklikleri, .../ /… İdari sebeplerle bulunduğu garnizondaki vazifesinden alınmasına zaruret görülenler, aynı derecede diğer bir garnizona atandırılırlar. İmkân bulunmadığı taktirde önceki safahatı dikkate alınarak başka dereceli bir garnizona atandırılırlar. Bulundukları garnizonlarda garnizon hizmet sürelerini tamamlamadan, yeniden teşkil, lağıv, tensik ve konuş değişikliği gibi sebeplerle kıta, karargâh veya kurumları ile diğer bir garnizona yer değiştirenler, safahatlarına nazaran yeni garnizonda hizmetlerine devamı icap ettiren bir sebep yoksa, hizmeti aksatmamak şartı ile safahatlarına uygun olan yerlere peyderpey atandırılırlar. hükmüne yer vermektedir.

Görüldüğü üzere, konuş değişikliği subay ve astsubaylar için garnizon hizmet süresini tamamlamadan atanma nedenidir. Diğer bir anlatımla, asıl olan subay ve astsubayların kıta, karargâh veya kurumları ile birlikte diğer bir garnizona yer değiştirmeleridir. Esasen bu gibiler hakkında tesis edilen atama işlemi fiili durumun hukuki temele oturtulmasıdır. Kuşkusuz, subay ve astsubayların kıta, karargâh veya kurumları ile birlikte konuşlandıkları yeni garnizon, garnizon statüsü/derecesi bakımından safahatlarına uygun olmayabilir. Bunu nazara alan Yönetmelik Koyucu bu gibilerin hizmeti aksatmamak şartı ile safahatlarına uygun olan yerlere peyderpey atandırılmalarını öngörmüştür. Zira atamada esas prensip 926 sayılı Kanunun 118’inci maddesinde belirtildiği üzere hizmetin aksatılmadan yürütülmesidir.

Konuş değişiklikleri yönünden genel çerçeve bu olduğuna, diğer bir anlatımla asıl olanın subay ve astsubayların kıta, karargâh veya kurumları ile birlikte diğer bir garnizona yer değiştirmeleri olduğuna göre, davacının, bulunduğu garnizonda bırakılmasını gerektirecek neden ve buna olanak bulunup bulunmadığına bakılmalıdır.

Davalı idarenin savunmasından açıkça anlaşıldığı üzere; 2003 yılında İşletme - Yönetim Organizasyon bilim dalında yüksek lisans öğrenimini tamamlamış olan davacının bu niteliği nedeniyle 2004 yılında, yeni kurulan Loj. Ynt. Okl. Loj. Bilimler Kuruluna öğretmen olarak atandırıldığı; bu görevine devam ederken 2007 yılında Kamu Yönetimi bilim dalında ikinci yüksek lisans öğrenimini tamamladığı; bu öğrenimleri nedeniyle iki yıl öğrenim kıdemi alması sonucu 2008 yılında yarbay rütbesine yükseleceği; yine kadro görev yeri rütbesi yüzbaşı olup Loj. Ynt. Okl. Öğt. Bşk. Pl. Prog. Ş. Pl. ve Prog. Sb. olarak görev yapan Yzb. ………..’nın 2008 yılında binbaşı rütbesine yükseleceği; Loj. Ynt. Okulunun öğretime başladığı günden itibaren okulda görev yapan nitelikleri, tecrübeleri, aldıkları kurs ve eğitimlerle okulun intikal ettiği yeni garnizonda hizmetlerine devamı icap ettiren nedenler bulunduğundan Yzb. ……….’nın ve davacının okul kadrolarında göreve devam etmelerinin zorunlu hale geldiği; bu nedenle Yb. ………….’dan boşalan kurul başkanı görevine davacının, davacının boşalttığı göreve de Yzb. ………..’nın atandırıldığı; esasen Okulun, konuş değişikliğini müteakip öğretime devam edecek olması nedeniyle eğitim ve öğretim faaliyetlerinde zafiyete neden olmamak için hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına bağlı olarak atama mevzuatında belirtilen mazeretleri bulunan 11 personel dışındaki tüm personelin herhangi bir ayrıma gidilmeden ihtiyaç doğrultusunda Okul ile birlikte Ankara garnizonuna atandırıldığı anlaşılmaktadır.

Diğer taraftan, ulaştırma sınıfı tüm subaylardan sadece on altısının KOMKARSU eğitimini tamamlamış olması nedeniyle, K:713 kod açıklaması bulunan kadroların tamamına KOMKARSU eğitimini tamamlamış subay vermenin mümkün olmadığı; davacının İngilizce Temel-Tekamül kursunu 17.06.2005 tarihinde 87 bitirme notu ile iyi dereceyle bitirdiği ve kadro görevi ile ilgili ADAMS kursu yanında Ulaştırma Yönetim Kursuna da katıldığı, 2004 yılında Öğretmen Yetiştirme Kursu gördüğü, dolayısıyla davacının atandığı kadronun gerektirdiği niteliklere sahip olduğu açıktır.

Davacı dilekçesinde, gerek Atama Uygulama Emrinde, gerekse Atama Yönergesinde belirtilen takvime uyulmadığını dolayısıyla 2009 yılında atanması gerektiğini öne sürmekte ise de; gerek davacının sözünü ettiği atama takviminin iç düzen işlemi olması gerekse konuş değişikliği hazırlıklarına takvimde belirtilen tarihlerden çok önce başlanmış olması nedeniyle davacının bu yöndeki iddiasına itibar etmek hukuken mümkün görülmemiştir.

Sonuç olarak, nitelikleri nazara alınarak 2004 yılı genel atamalarında, İzmir garnizo-nunda konuşlu olan K.K. Loj. Ynt. Okl. Öğt. Bşk’lığı Loj. Temel Bilimler Krl. öğretmenliğine atanan davacının, anıla kadroda 4 yıl görev yaptıktan sonra 2008 yılı genel atamaları ile, Loj. Ynt. Okl.nun İzmir garnizonundan Ankara garnizonuna konuş değiştirmesi ve NATO Loj. Krl. Bşk. görevini yürüten Yb. ……….'nun garnizon hizmet süresini tamamlayarak safahatı gereği farklı bir garnizona atandırılması nedeniyle boşalan Loj. Ynt. Okl. Öğt. Bşk. NATO Loj. Krl. Başkanlığı görevine hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esası çerçevesinde atanmasına dair işlemde hukuka aykırı bir yön bulunmadığı değerlendirilmiştir.

Açıklanan nedenlerle,

Yasal dayanaktan yoksun davanın REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy