Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2008/655 Esas 2008/824 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2008/ 655
Karar No: 2008 / 824
Karar Tarihi: 08.10.2008

(3466 S. K. m. 19) (926 S. K. m. 119) (1602 S. K. m. 42)

Davacı, 25.04.2008 tarihinde Çatalca 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi, 12.05.2008 tarihinde de Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kayıtlarına geçen dava dilekçesinde özetle; İstanbul İli Çatalca İlçe J.K.lığı emrinde görev yapmakta iken, 11.03.2008 tarihli emirle Gaziosmanpaşa İlçe Jandarma K.lığı Merkez Jandarma Karakol K.lığı emrine görevlendirildiğini, geçici görevlendirmenin 21 Ekim 2007 tarihinde kendisine ait bir telefondan eşi tarafından Örencik köyü muhtarına müstehcen içerikli mesaj gönderilmesi sebebi ile yapıldığını, bu olay nedeni ile kendisinin idari soruşturma geçirdiğini ve ceza aldığını, işlemin hizmet ihtiyacından kaynaklanmadığını, keyfi sebebe dayandığını, geçici görevlendirmenin hukuka aykırı olduğunu belirterek işlemin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini 12.03.2008 tarihinden itibaren toplu ulaşım vasıtası bulunmadığı için yol giderlerinin davalı idare tarafından karşılanmasını talep ve dava etmiştir.

Davacının yürütmenin durdurulması yönündeki talebi hakkında, Dairemizin, 10.06.2008 tarih ve 2008/1537-655 Gensek-Esas sayılı kararı 10 gün kesin süre verilmek suretiyle önce davalı idarenin birinci savunması alındıktan sonra karara bağlanmasına, daha sonra da 01.07.2008 tarih ve 2008/1537-655 Gensek-Esas sayılı kararla geçici görevlendirme süresi sona erip asıl görevine dönmüş olduğu anlaşıldığından istem hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.

Dava dosyasındaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden; davacının, İstanbul İl J.K.lığının 06 Mart 2008 tarihli ve PER.:1280-29983-08/Per.İşl.Ks. sayılı Geçici Görevlendirme konulu emri ile asli görevi uhdesinde kalmak üzere Gaziosmanpaşa-Merkez J.Krk.K.lığı, 3'üncü Asayiş Tim K.Yardımcılığına geçici olarak görevlendirildiği, geçici görevine 11 Mart 2008 tarihinde başlayan davacının görevlendirmesine İstanbul İl J.K.lığının 11 Haziran 2008 tarihli ve PER:1280-80793-08/Per.İşl.Ks. sayılı mesajı ile 11 Haziran 2008 tarihinde son verildiği anlaşılmıştır.

3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu’nun Atamalar başlıklı 19’uncu maddesi; Atamalar Jandarma Genel Komutanlığının teklif ve İçişleri Bakanı’nın onayı ile yapılır. İllerde görev yapmak üzere atanacaklar iller emrine, diğerleri doğrudan görev yapacakları birliklerin emrine atanır.

İller emrine atananların görev yerleri İl Jandarma Alay Komutanının teklifi, valinin onayı ile belirlenir, diğer birliklere atananların görev yerleri ise ilgili komutanlarınca belirlenir… hükmünü amirdir.

926 Sayılı TSK Personel K.’nun 119’uncu maddesi, Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği ve J.Gn.K.lığı Uzman Jandarma Atama ve Sicil Yönetmeliğine dayanılarak çıkarılan ve uzman jandarmaları da kapsayan JGY:52-12 J.Gn.K.lığı Atama Yönergesinin atama yetkileri ve geçici görevlendirmeleri düzenleyen 4’üncü bölüm 2’nci maddesinde asli görevi uhdesinde kalmak şartıyla yapılacak her türlü geçici görevlendirmelerin asgari alay ve eşidi birlik komutanlıklarının onayı ile yapılacağı, asli görevi uhdesinde olmadan yapılacak geçici görevlendirmelerde bir takvim yılı içerisinde 3 aya kadar yapılması durumunda J.Gn.K.lığına bilgi verilmek suretiyle asgari Tüm./Tug./J.Blg.K.lıklarınca, 3 aydan fazla süreler veya bir takvim yılı içerisinde birden fazla görevlendirmelerde ise asgari Tüm./Tug./J.Blg.K.lıklarının teklifi ile J.Gn.K.lığınca yapılacağı öngörülmüştür.

Yukarıda belirtilen mevzuat ve açıklamalar ışığında dava konusuna dönüldüğünde; Davacı hakkında asli görevi uhdesinde kalmak üzere dava konusu geçici görevlendirme yapılırken, aynı emirle İstanbul-Gaziosmanpaşa Merkez J.Krk.K.lığı, 3'üncü Asayiş Tim K.Yardımcısı olarak görev yapan Uz.J.Çvş…………….. da asli görevi uhdesinde kalmak üzere İstanbul-Çatalca İlçe Jandarma Komutanlığı Kestanelik J.Krk.K.lığı İd. İşl. Elm.lığına yani davacının asli görevine geçici görevlendirilmiştir. Diğer bir anlatımla davacı ile Uz.J.Çvş…………. geçici olarak yer değiştirmişlerdir. Bu geçici görevlendirmeleri asli görevi uhdesinde kalmak üzere yapılmış görevlendirmeler olarak kabul etmek olanaklı değildir. Zira, asli görevi uhdesinde kalmak üzere başka bir göreve görevlendirme yapılabilmesi için ilave yeni görevlendirilecek kadronun boş olması gerekmektedir. Halbuki her iki personelin asli görevleri uhdelerinde kaldığından görev yerleri dolu bulunmaktadır.

Mevcut mevzuat hükümleri çerçevesinde, geçici görevlendirme işlemlerinin tesisinde hangi rütbe ve makama sahip kişilerin hangi görevlendirmelere yetkili olduğu açıkça belirtilmiştir. Davacıyı geçici görevlendirme yetkisinin İstanbul J.Blg.K.nında olduğunu ve kendi yetkisinde olmadığını değerlendiren İstanbul İl J.K.nın (işlemi tesis eden) bu şekilde bir görevlendirme yaptığı ortaya çıkmaktadır.

Uzman Jandarma olan davacının geçici görevlendirme yetkisinin en az J.Blg. Komutanlığına ait bulunduğunda kuşku bulunmamaktadır. Dava konusu işlemde İstanbul İl Jandarma Komutanlığının kendine tanınan yetkiyi aşarak yetki saptırması içinde bulunduğu ve bu bağlamda amaç unsuruna aykırı olacak şekilde yetkisini genişleterek tesis ettiği Geçici Görevlendirme işleminin hukuka aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Davacının dilekçesinde belirttiği işlemden doğan tam yargı davası olarak nitelendirilemeyecek 12.03.2008 tarihinden itibaren toplu ulaşım vasıtası bulunmadığı için yol giderlerinin davalı idare tarafından karşılanması biçimindeki istemi, idari işlem tesisi mahiyetinde talep olarak değerlendirilmiştir. Kuşkusuz davacının iptal kararı ile sonuçlanan hukuka aykırı işlem nedeniyle uğradığı maddi zararını belgelendirip miktarını da belirlemek suretiyle 1602 sayılı K.nun 42’nci maddesi kapsamında tam yargı davası açmasına herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle;

Davacının İstanbul-Çatalca İlçe Jandarma Komutanlığı Kestanelik J.Krk.K.lığı İd. İşl. Elm.lığından, İstanbul-Gaziosmanpaşa Merkez J.Krk.K.lığı, 3'üncü Asayiş Tim K.Yardımcılığına geçici görevlendirme işleminin İPTALİNE, Üye Hv.P.Kur.Alb. Bülent TATKAN ve Üye Top.Kur.Alb. Bülent ÇELİK’in Karşı Oyları ve OYÇOKLUĞU ile

KARŞI OY GEREKÇESİ

Davacının yetkili İstanbul İl J.K.lığının 06 Mart 2008 tarihli ve PER.:1280-29983-08/Per.İşl.Ks. sayılı Geçici Görevlendirme konulu emri ile asli görevi uhdesinde kalmak üzere Gaziosmanpaşa-Merkez J.Krk.K.lığı, 3'üncü Asayiş Tim K.Yardımcılığına geçici olarak görevlendirildiği, takdir yetkisinin kamu yararı ve hizmet gerekleri gözetilerek objektif şekilde kullanıldığı, tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğu görüşünde olduğumuzdan aksine oluşan çoğunluk kararına katılmadık. 08.10.2008 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy