Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2008/574 Esas 2008/845 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2008/ 574
Karar No: 2008 / 845
Karar Tarihi: 08.10.2008

(926 S. K. m. 118, 119) (Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği m. 14, 22)

Davacı 08.05.2008 tarihinde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; 2001 yılında Mzk.Astb.Hz. Sınıf Okulundan mezun olduktan sonra sırasıyla 16.08.2001 tarihinde Hv.K.Kh.Des.Kıt.Grp.Bnd.K.lığı İcracılar Kısmı Alto Saksafon İcracısı olarak, 12.06.2002 tarihinde TSK.Armoni Mızıkası K.lığı İcra Kısmı Bariton Saksafoncusu olarak, 19.04.2005 tarihinde tekrar Hv.Bnd.K.lığı Tenor Saksafon İcracısı olarak atandığını, 2008 yılı atamalarında ise tekrar TSK. Armoni Mızıkası Bariton Saksafon İcracısı olarak atandığını, Ankara Garnizonunda 7 yıllık görev süresinde istemediği halde 4 atama gördüğünü oysa kendisinden daha uzun süre Hv.K.Kh.Des.Kıt.Grp. Bnd.K.lığında görev yapan saksafon icracısı astsubayların hiç birisinin tayin görmediğini, sık çıkan tayinler nedeniyle moral olarak çöktüğünü ve onurunun kırıldığını ifade ederek, işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle bu davayı açtığı görülmektedir.

Davacının yürütmenin durdurulması yönündeki talebi Dairemizin 10.06.2008 tarih ve 2008/574 Esas numaralı kararı ile reddedilmiştir.

Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; Ankara Hv.K.K.Kh.Des. Kt.Grp.K.lığı emrinde görev yapmakta olan davacının 2008 yılı genel atamalarında Ankara TSK Armoni Mızıka K.lığına atanması üzerine, bu atama işleminin iptali istemi ile bu davayı açtığı anlaşılmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli Subay ve Astsubayların atamasında dikkate alınacak hususlar 926 sayılı TSK. Personel Kanunu'nun 118 nci maddesinde ve aynı Kanunun 119 ncu maddesine dayanılarak çıkarılan Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinde düzenlenmiş bulunmaktadır.

Bilindiği üzere 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 118’nci maddesinde subay ve astsubayların atanma ve yer değiştirmelerinde, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına bağlı olarak idari, asayiş ve zaruri sebeplerin de nazara alınacağı belirtilmiş, aynı Kanunun 119’ncu maddesine dayanılarak çıkarılan Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin Atamalarda dikkate alınacak esaslar başlıklı 14’ncü maddesinde subay ve astsubayların atamaları yapılırken hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına ve hizmet ihtiyacı prensibine uygun olarak yapılacağı ve atamalarda dikkate alınacak kriterler arasında kadro ihtiyacı ve idari, asayiş ve zaruri sebeplerin de sayıldığı anlaşılmıştır. Anılan Yönetmeliğin 22’nci maddesinde atamalarda atama yapılacak kadronun gerektirdiği niteliklerin dikkate alınacağı belirtilmiştir.

Davalı idare, dava konusu garnizon içi atama işlemini idari, asayiş ve zaruri sebepler sonucu hizmetin zorunlu kıldığı durumlar nedenine dayandırmıştır.

Davacının 761xOB (Sop, Alto, Ten, Bar, Bas, Saksafon) ihtisasına mensup olduğu, idarece gönderilen belgelerden Bando Komutanlıklarındaki bu ihtisasa ait 2008 yılı genel atamaları öncesindeki kadro ve mevcut personel durumuna bakıldığında, Ankara Hv.K.Kh. Des.Kt.Grp.K.lığında 9 kadroya karşılık 10 mevcut bulunduğu, Eskişehir Des.Üs.K.lığında 5 kadroya karşılık 2 mevcut bulunduğu, Diyarbakır Des.Üs K.lığında 5 kadroya karşılık 2 mevcut bulunduğu, İzmir - Güzelyalı Hv.Eğt.K.lığında 5 kadroya karşılık 4 mevcut bulunduğu, İstanbul-Yeşilyurt Hv.H.Ok.K.lığında 5 kadroya karşılık 3 mevcut bulunduğu, Kütahya Hv.Er Eğt.Tug.K.lığında 3 kadroya karşılık 2 mevcudun bulunduğu, Ankara TSK Armoni Mızıka K.lığında 2 kadroya karşılık 1 mevcut bulunduğu anlaşılmakta olup, TSK. Armoni Mızıka Komutanlığındaki Personel eksikliğinin giderilmesi diğer bir ifade ile bu birliğin ihtiyacının karşılanmasının Hv.K.Kh.Des.Kt.Grp.K.lığındaki kadro fazlası personel ile (kadro 9, mevcut 10 olduğundan) sağlanabileceği değerlendirilerek bu atamanın yapıldığı ve bu durumda hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına ve hizmet ihtiyacı prensibine uygun olarak kadro ihtiyacının karşılanabilmesi maksadıyla tesis edilen bir atama işleminin söz konusu olduğu ve idarece takdir yetkisinin objektif kriterlere bağlı kalınarak ve takip edilen amaca (kamu yararına) uygun olarak kullanıldığı, bu itibarla; dava konusu atama işleminin tüm yönleriyle hukuka uygun olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Öte yandan davacı, Ankara garnizonundaki 7 yıllık görev süresinde dava konusu atama ile birlikte 4 kez atama gördüğünü öne sürmüş ise de; sınıf okulundan mezun olduktan sonra intibak eğitimi için Ankara Hv.K.K.Kh.Des.Kt.Grp.K.lığına ilk atamasının yapıldığı, ikinci atamasının da Hv.K.K.lığının 11.02.2002 gün ve KH.DES.KT.GRP.K.: 1890-2-02/Ban.K.37 sayılı Hv.K.K.lığı Bando Sınıfına Katılan Yeni Mezun Subay ve Astsubayların İntibak Eğitimine Tabi Tutulması konulu andıcı gereği intibak eğitimini tamamlamasını müteakip Ankara TSK. Armoni Mızıka Okul Komutanlığına yapıldığı, üçüncü atamasının ise Hv.K.K.lığına mensup tüm astsubayların Görev Başı Eğitimine tabi tutulması ve 5 ehliyet seviyesi (Yarı Ehil Seviye) yükseltme eğitimine bir yıl süre ile tabi olacak olması nedeniyle H.K.K.Kh.Des.Kt.Grp.K.lığına yapıldığı anlaşılmaktadır.

Açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun davanın REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy