Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2008/393 Esas 2008/743 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2008/ 393
Karar No: 2008 / 743
Karar Tarihi: 16.09.2008

(926 S. K. m. 36) (Subay Sicil Yönetmeliği m. 116)

Davacı, 23 Ocak 2008 tarihinde Uludere Asliye Hukuk Mahkemesi ve 28 Ocak 2008 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kayıtlarına geçen dava dilekçesinde ve AYİM.1.D.nin 05 Şubat 2008 tarih ve 2008/175 Esas, 2008/116 Karar sayılı kararı ile dilekçenin reddine karar verilmesi üzerine sunduğu ve 26 Şubat 2008 tarihinde kayıtlara giren yenileme dilekçesinde özetle; 05 Eylül 2005 tarihinde Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü İşletme Eğitimi bilim dalında başladığı yüksek lisans eğitimini 19 Ekim 2007 tarihinde tamamladığını, 29 Ekim 2007 tarihinde yüksek lisans kıdemi verilmesi talebiyle idareye yaptığı başvurunun davalı idare tarafından işletme eğitimi bilim dalının J.Gn.K.lığı Personel Temin ve Yetiştirme Planında belirtilen öğrenim dalları arasında bulunmadığından bahisle YÖK.Bşk.lığından görüş sorulduğunu, YÖK.Bşk.lığınca söz konusu planda yer alan işletme veya işletme yönetimi bilim dalları ile işletme eğitimi bilim dalının aynı olmadığının belirtilmesi nedeniyle talebinin reddedildiğini, oysa tamamlamış olduğu işletme eğitimi bilim dalında gördüğü dersler ile söz konusu bilim dalları kapsamında okutulan derslerin özdeşlik gösterdiğini belirterek, yüksek lisans kıdemi verilmemesi işleminin iptalini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde; davacının Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü İşletme Eğitim Bilim dalında 05 Eylül 2005 tarihinde başladığı yüksek lisans eğitimi 19 Ekim 2007 tarihinde tamamladığı, yüksek lisans kıdemi verilmesi için 29 Ekim 2007 tarihli dilekçe ile idareye başvurduğu, başvurusunun 26 Aralık 2007 tarihli yazı ile reddedildiği bunun üzerine işbu davayı açtığı anlaşılmaktadır.

926 Sayılı TSK Personel Kanununun 36/d maddesinde: ... Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı insan gücü temin ve yetiştirme planlarında belirtilecek ihtiyaç duyulan dallarda yüksek lisans (bilim uzmanlığı, yüksek mühendislik, master) öğrenimi yapanlara bir yıl, bunlardan doktora yapanlara bir yıl, doğrudan doktora yapanlara iki yıl, doçent olanlara ayrıca bir yıl olmak üzere toplam üç yıl... kıdem verilir hükmü bulunmaktadır. Ayrıca aynı maddede lisansüstü öğrenim kıdemi verilmesinin şartlarından biri de; lisansüstü öğrenimini, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının insan gücü temin ve yetiştirme planlarına göre belirtilecek ihtiyaç duyulan dallarda yapmış olması... olarak belirtilmiştir.

926 Sayılı Kanunun 36/f maddesinde; Bu madde hükümlerine göre nasıpları leh veya aleyhe düzeltilenlerin terfi işlemlerinin ne şekilde yapılacağı ve kıdemlerinin verilme usul esas ve şartları Subay Sicil Yönetmeliğinde gösterilir hükmü bulunmaktadır.

Subay Sicil Yönetmeliğinin 116/b maddesinde, lisansüstü öğrenimi kıdeminin verilme şartlarından birinin Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı insan gücü temin ve yetiştirme planlarına göre belirtilecek ihtiyaç duyulan dallarda lisansüstü öğrenim yapmak, olduğu belirtilmiştir.

Davacı, yüksek lisans öğrenimine (2005-2014) Personel Temin ve Yetiştirme Planı yürürlükte iken başlamış olup, söz konusu planda Jandarma sınıfındaki subaylar için kendi nam ve hesabına lisansüstü öğrenim görülebilecek ihtiyaç duyulan dallar arasında işletme eğitimi bilim dalına yer verilmemiştir. Başka bir anlatımla davacının yüksek lisans öğrenimini tamamladığı işletme eğitimi bilim dalı Jandarma Genel K.lığının Jandarma sınıfı subaylar için lisansüstü öğrenim ve ihtiyaç duyulan dallardan değildir. YÖK. Bşk.lığının 21 Kasım 2007 tarihli yazısında ise, söz konusu planda yer alan, davacının lisansüstü öğrenim yaptığı bilim dalına en yakın bilim dalları olan işletme veya işletme yönetimi bilim dallarıyla, davacının lisansüstü öğrenimini tamamladığı işletme eğitimi bilim dalının eşdeğer olmadığı bildirilmiştir. Buna göre davacının lisansüstü öğrenim kıdeminden yararlanabilmek için Kanunun aradığı temel koşullardan birini sağlayamadığı ve davalı idarece tesis edilen işlemde hukuka aykırı bir yön bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuki dayanaktan yoksun davanın REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy