Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2008/1195 Esas 2009/704 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2008/ 1195
Karar No: 2009 / 704
Karar Tarihi: 30.06.2009

(926 S. K. m. 79, 137) (Astsubay Sicil Yönetmeliği m. 82)

Davacı vekili, 28.11.2008 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; davacının 2006 yılı yaz dönemi 4 yıllık fakülte mezunu olduğunu, KKK. lığının açtığı astsubaylık sınavlarına süresinde başvurarak sınavları kazandığını, 19.04.2007 tarihinde Balıkesir Astsubay Meslek Yüksek Okuluna katıldığını ve Astsubay Meslek Yüksek Okulunda astsubay nosyonunu kazandırma eğitimine başlamadan çok evvel mezuniyet belgesini aldığını, 30.08.2007 tarihinde Astsb.Çvş. nasbedildiğini, 30.08.2008 tarihinde terfi beklerken terfi edemediğini, söz konusu terfiin yapılması için 07.10.2008 tarihinde yapılan başvuruya 11.11.2008 tarihinde red cevabı verildiğini, dört yıllık fakülteyi bitirdikten sonra astsubay nasbedilmiş olması nedeniyle 926 Sayılı Kanun'un 79' uncu maddesi gereği kendisine iki yıl kıdem verilerek nasbinin buna göre düzeltilmesi gerektiğini, aksi yönde tesis edilen işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerden; muvazzaf astsubay giriş sınavlarına katılmak için, son başvuru tarihi olan 23.06.2006 tarihinden önce fakültelerin maliye bölümü mezunu statüsünde başvuruda bulunan davacının, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesindeki 4 yıl süreli öğrenimini 04.09.2006 tarihinde tamamlayarak mezun olduğu, muvazzaf astsubay giriş sınavlarına başvurusu kabul edilen davacının yapılan sınavlarda başarılı olmasını müteakip 19.04.2007 tarihinde Balıkesir Astsb. Mes. Yük. Okulunda öğrenime başladığı ve temel askerlik eğitimini başarı ile tamamlamasını müteakip 30.08.2007 tarihinde astsubay çavuşluğa nasbedildiği, bilahare fakülte mezunu olması (ve fakat fakülteyi astsubay olmak için başvurmuş olduğu tarihten sonraki bir tarih olan 04.09.2006 tarihinde bitirmiş olması) nedeniyle 926 sayılı Kanunun 137' nci maddesi (c) bendi uyarınca 9'uncu derecenin 3'üncü kademesine intibakının yapıldığı, ancak Astsubay Meslek Yüksek Okulundan yıl olarak fazla okuduğu sürenin rütbe bekleme süresinden düşürmediği, diğer bir anlatımla davacı hakkında 926 sayılı Kanunun 79'uncu maddesinin tatbik edilmediği, bunun üzerine davacının Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesinde, Astsubay Meslek Yüksek Okulu'ndan fazla olarak okuduğu 2 yılın rütbe bekleme süresinden düşülerek 30.08.2008 tarihinde Astsb. Kd. Çvş. rütbesine terfi ettirilmemesi üzerine Astsubay Meslek Yüksek Okullarından yıl olarak fazla okuduğu sürenin rütbe bekleme süresinden düşülmemesi işleminin iptali istemiyle vekili aracılığıyla bu davayı açtığı anlaşılmıştır.

Yukarıda özetlenen dava dilekçesi ve davalı idarenin savunmasından açıkça anlaşıldığı üzere dava konusu uyuşmazlık, davacı hakkında 926 sayılı Kanunun 79'uncu maddesinin uygulanma imkanı olup olmadığı diğer bir anlatımla davacının durumunun anılan maddenin kapsamına girip girmediği hususun dadır.

926 sayılı TSK Personel Kanunu'nun 79/3 maddesi; Kendi nam ve hesabına Genelkurmay Başkanlığı tarafından tespit edilecek fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okullarını bitirdikten sonra muvazzaf astsubay olmak için başvuranlardan, temel askerlik eğitimini başarıyla bitirip muvazzaf astsubay nasbedilenlerin, hazırlık sınıfı ve sınıfta kalmalar hariç olmak üzere astsubay meslek yüksek okullarından yıl itibariyle fazla olan öğrenim süreleri, kıdemlerinden sayılır ve bunların hangi rütbelerde ne kadar eksik bekletilecekleri yönetmelikte gösterilir. hükmünü amirdir.

Astsubay Sicil Yönetmeliğinin 82'nci maddesi de; Kendi nam ve hesabına Genelkurmay Başkanlığınca tespit edilecek fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okullarını bitirdikten sonra muvazzaf astsubay olmak için başvuranlardan, temel askerlik eğitimini başarıyla bitirip astsubay nasbedilenlerin, hazırlık sınıfı ve sınıfta kalmaları hariç olmak üzere, astsubay meslek yüksek okullarından yıl itibariyle fazla olan öğrenim süreleri, rütbe bekleme süresinden düşülür. Bunlardan hangi rütbelerde ne kadar eksik bekletilecekleri, aşağıda gösterilmiştir:

Fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okullarındaki öğrenim süreleri;

a. Üç yıl olanların, astsubay çavuşlukta bir yıl, b. Dört yıl olanların, astsubay çavuşlukta iki yıl, c. Beş yıl olanların, astsubay çavuşlukta iki yıl, astsubay kıdemli çavuşlukta bir yıl, d. Altı yıl olanların, astsubay çavuşlukta iki yıl, astsubay kıdemli çavuşlukta iki yıl eksiktir.

Bunlardan, Kanunun 82'nci maddesi gereğince askerlik görevinde iken müracaat ederek astsubay nasbedilen ve askerlik hizmetinde geçen süreleri kıdemlerinden sayılanların, eksik bekletilecekleri süreler, her rütbede en az bir yıllık müspet sicil almaları şartıyla, müteakip rütbelerdeki normal bekleme sürelerinden düşülür. hükmünü içermektedir.

Yukarıda serdedilen mevzuat hükmünden anlaşıldığı üzere; 926 sayılı Kanunun 79'uncu maddesinin tatbik edilebilmesi için ilgililerin Genelkurmay Başkanlığınca tespit edilecek fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okullarını bitirdikten sonra muvazzaf astsubay olmak için başvurmuş olmaları ve anılan okullarda okudukları sürenin astsubay meslek yüksek okullarından yıl itibariyle fazla olması gerekmektedir.

Bu noktada irdelenmesi gereken husus davacının muvazzaf astsubay olmak için hangi statüde, diğer bir anlatımla ne mezunu olarak müracaat ettiği ve idarenin davacıyı, hangi mezuniyetini nazara alarak başvurusunu kabul ettiğidir.

Kurulumuzca 26.05.2009 tarihinde alman ara kararma davalı idarenin verdiği 23.06.2009 tarihli cevaptan, davacının, muvazzaf astsubay olmak için fakültelerin Maliye bölümü mezunu olarak müracaat ettiği ve müracaatının bu statü ile yani 4 yıllık fakülte (lisans) mezunu statüsü ile kabul edildiği anlaşılmaktadır. Esasen KKK Muvazzaf/Sözleşmeli Astsubay Giriş Sınavları Başvuru Kılavuzu (2006) incelendiğinde davacının 04.09.2006 tarihinde tamamlayarak mezun olduğu Maliye bölümüne Kaynak Teşkil Eden 4 yıllık Bölümler başlığı altındaki Tablo-4'de yer verildiği görülmektedir. Dolayısıyla davacının başvurusunun 4 yıllık lisans mezunu olarak kabul edildiği hususunda kuşku bulunmamaktadır.

2006 yılı Faaliyet Takvimi ne göre muvazzaf astsubaylığa geçiş için son müracaat tarihinin 23.06.2006 tarihi olduğu ve müracaat ettiği tarihte davacının, henüz lisans diplomasını almadığı gerçektir. Bu bağlamda idarenin, başvuru tarihinde henüz lisans diploması elinde olmadığı için davacının müracaatını başlangıçta kabul etmeyebileceği açıktır. Ancak davacının müracaatının, öğrenim gördüğü fakülteden henüz diplomasını almadan kabul edildiği ve davacının, 2006 yılı Faaliyet Takvimi ne göre mülakat seçmelerinin yapıldığı son gün olan 20 Ekim 2006 tarihinden önce lisans diplomasını aldığı, sürece uygun olarak sırasıyla yazılı sınav, ön sağlık, fiziki kabiliyet ve yeterlilik testi, mülakat ve temel askerlik eğitiminde başarılı olduktan sonra astsubay çavuş nasbedildiği nazara alındığında davalı idarenin artık, müracaat tarihinde davacının diplomasının olmadığı ya da diğer bir anlatımla 4 yıllık fakülteyi astsubay olmak için başvurmuş olduğu tarihten sonraki bir tarih olan 04.09.2006 tarihinde bitirdiğini ileri sürerek davacı hakkında 926 sayılı Kanunun 79'uncu maddesini uygulamaması hukuken mümkün değildir. Zira, davacının astsubay nasbedilmesinin dayanağı 4 yıllık lisans mezunu olmasıdır.

Sonuç olarak, 4 yıllık maliye bölümü mezunu olarak muvazzaf astsubay giriş sınavına kabul edilen ve aşamalardan geçtikten sonra 4 yıllık fakülte mezunu temelinde astsubay çavuş nasbedilen davacının Astsubay Meslek Yüksek Okulundan yıl olarak fazla okuduğu sürenin 926 sayılı Kanunun 79 ve Astsubay Sicil Yönetmeliği'nin 82'nci maddesi uyarınca Astsubay Çavuşluktaki rütbe bekleme süresinden düşülmesi gerekirken aksi yönde tesis edilen işlemin konu bakımından hukuka aykırı olduğu değerlendirilmiştir.

Açıklanan nedenlerle;

Davacının Astsubay Meslek Yüksek Okullarından yıl olarak fazla okuduğu sürenin rütbe bekleme süresinden düşülmemesi işleminin İPTALİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy