Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2008/1182 Esas 2008/1110 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2008/ 1182
Karar No: 2008 / 1110
Karar Tarihi: 16.12.2008

(926 S. K. m. 118, 119)

Davacı, 24 Haziran 2008 tarihinde İstanbul Bölge İdare Mahkemesi kaydına, 01 Temmuz 2008 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaydına geçen dava dilekçesinde özetle; 5 yıllık garnizon hizmet süresinin dolması nedeniyle düzenlediği atama talep formunda çocuklarının eğitim durumları yönünden okullarının değişmemesi amacıyla bu hususu belirttiğini, dilekçe ile başvurarak atamasının 1’inci Bölge olan İstanbul Batı Garnizonuna yapılmasını talep ettiğini, 2008 yılı atamaları açıklandığında atamasının İstanbul Doğu Garnizonunda bulunan 2’nci Zh.Tug.Yop.Tb. 1’inci 155/39 un Km.Ob.Bt.Bt. Kh. Kullanıcı Bkm.Ks. (Trt.Arç.Kullanıcı Bk.Tekn.) olarak Üstçavuş kadrosuna atandığını öğrendiğini, yaptığı incelemede kendisi ile aynı rütbe, sınıf ve görev safahatına sahip olan Bkm.Kd.Bçvş…………’in herhangi bir talebi olmamasına rağmen İstanbul Batı Garnizonuna atandığını, yine Bkm.Bçvş…………’in talebi olmamasına rağmen İstanbul Doğu Garnizonundan Batı Garnizonundaki bir göreve atandığını öğrendiğini, 41.Bkm.Mrk.K.nda 2 adet atanabileceği kadronun boş olduğunu, kendisinin atama talep ettiği bölgede rütbesine uygun boş kadro bulunurken, rütbesine uygun olmayan üstçavuş kadrosuna atamasının yapılmasının kendisinde atama talebinin dikkate alınmadan, rastgele, hakkaniyetten uzak yapıldığı hissi uyandırdığını, bu atama işleminin kendisini ve ailesini mağdur ettiğini belirterek söz konusu atama işleminin iptalini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde; İstanbul 1’inci Zh.Tug.K. 1’inci Tnk.Tb. 1’inci Bl. K. Kul. Bkm. Ks. K. kadrosunda 2003 yılından itibaren görev yapan davacının 2008 yılı genel atamaları ile İstanbul 2’nci Zh.Tug.Top.Tb. 1’inci 155/09 mm. KM.Ob.Bt.Kh.Kullanıcı Bkm.Ks.(Tırt.Arç.Kullanıcı Bkm.Tekns.) kadrosuna atanmış olduğu, davacının söz konusu atama işleminin iptali istemiyle iş bu davayı açtığı anlaşılmaktadır.

926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunun 118’inci maddesinde; Subay ve astsubayların atama ve yer değiştirmelerinin hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına bağlı olarak, sosyal, iklim ve ulaşım durumları ile kültür ve sağlık durumları ve bunlara benzer yer ve bölge şartları göz önünde tutularak tespit edilen bölge ve garnizonlara -(a) meslek programları, meslek içi ve kadro ihtiyacı-(b) Sağlık durumu-(c) İdari, asayiş ve zaruri sebepler -(d) istekte bulunduğu yerler dikkate alınarak sıra ile yapılacağı belirtilmektedir.

Aynı Kanunun 119’uncu maddesi de; Yukarıdaki maddede yazılı esaslar dahilinde bölge ve garnizonların tespiti, bölgelerin ve garnizonların değişen şartlara göre yeniden tespiti, buralarda kalma süreleri, atanma ve yer değiştirmelerde dikkate alınacak sair hususlar Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca hazırlanacak yönetmelik ile tespit edilir. şeklinde düzenlenmiştir.

926 sayılı TSK Personel Kanunun 119’uncu maddesi uyarınca çıkarılan ve 01 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe giren Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin (18 Aralık 2005 tarih ve 26027 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) 14’üncü maddesinde; Subay ve astsubayların atamaları, hizmetin aksatılmadan yürütülmesi esasına ve hizmet ihtiyacı prensibine uygun olarak aşağıdaki kriterler dikkate alınarak Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından atama yönergelerinde belirtilen garnizonlar arasında sıra ile yapılır. a) Meslek programları ve meslek içi eğitim esasları, b) Kadro ihtiyaçları, c) Kıta hizmeti zorunluluğu, ç) Terfi durumu, d) Sınıf, branş ve ihtisasları, e) Kendisinin, eşinin ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının atamaya esas hayati önemi haiz sağlık durumları, f) İdari, asayiş ve zaruri sebepler, g) Personelin atanma isteğinde belirttiği yerler. Subay ve astsubaylar, kendileriyle eşlerinin memleketleri ve daimi ikametgahlarının bulunduğu garnizonlar dahilinde, mümkün olduğu kadar, sıkıyönetim hizmetleri, sosyal tesis (orduevi, özel eğitim merkezi, askerî gazino, ve benzeri), levazım amirlikleri, ihale / muayene ve kabul komisyon üyelikleri, inşaat-emlak, asker alma ile jandarma (eğitim görevleri hariç) ve sahil güvenlik hizmetleri gibi halkla doğrudan ilişkili görevler veya mal ve hizmet alımı ile ilgili görevlere verilmez veya atandırılmazlar. Ancak, son genel nüfus sayımına göre büyükşehir belediye / belediye hudutları içindeki nüfusu 500.000'i aşan yerler için bu fıkra hükmü uygulanmaz. düzenlemesi yer almaktadır.

Aynı Yönetmeliğin 5’inci maddesinde; Atamalarda kadro görev yerinin özellikleri esas alınır. Bu Yönetmelikte ve bu yönetmeliğe dayalı olarak çıkarılan Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı atama Yönergelerinde gösterilen istisnalar hariç olmak üzere, kadrosu olmayan bir görev yerine atama yapılmaz. Barışta kıt’a, karargah ve kurumlara, kadrolarda belirtilen rütbelerden ast rütbe ile asil olarak kimse atanamaz hükmü mevcuttur.

Dava konusu uyuşmazlık, davacının rütbesine uygun bir kadro görevine atanıp atanmadığı noktasında odaklanmaktadır. Davacının, 2008 yılı genel atamaları ile İstanbul 2’inci Zh.Tug.Top.Tb. 1’inci 155/39 mm KM.Ob.Bt.Bt.Kh.Kullanıcı Bkm.Ks. (Tırt.Arç. Kullanıcı Bkm.Tekns) görevine atandığı, 2’nci Zh.Tug.K.’lığının 14 Kasım 2008 gün ve DİS.SB:1570-723-08 sayılı yazısının ekinde gönderilen TMK.’da davacının atandığı yer kadro - rütbesinin Kd.Üçvş olduğu, Kd.Bçvş. rütbesinde bulunan davacının Kd.Üçvş rütbesini haiz bir kadro görevine atanması işleminin mevcut mevzuat hükümleri karşısında açıkça hukuka aykırı olduğu görülmektedir.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuka aykırı olan atama işleminin İPTALİNE (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy