Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2008/1030 Esas 2009/757 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2008/ 1030
Karar No: 2009 / 757
Karar Tarihi: 14.07.2009

(926 S. K. m. 36, Ek Geç. m. 85) (Türk Silahlı Kuvvetleri Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği m. 10)

Davacı, 24.09.2008 tarihinde İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi kaydına, 7.10.2008 tarihinde de Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalında 17.2.2007 tarihinde tezsiz yüksek lisans eğitimine başladığını, eğitimini 26.6.2008 tarihinde tamamladığını, kıdem verilmesi için 23.7.2008 tarihinde müracaat ettiğini, ancak 13.8.2008 tarihinde tebliğ edilen cevapta 926 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinin değişikliği sonrası mevzuat çalışmaları nedeniyle talebinin bilahare değerlendirileceğinin bildirildiğini bu durumda talebinin 22.9.2008 tarihi itibariyle zımnen reddedildiğini, zımnen red işleminin iptali gerektiğini, zira talebinin 926 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinde 17.4.2007 tarihinde yapılan değişiklik öncesi mevzuata göre değerlendirilmesi gerektiğini, yasa değişikliği ile getirilen 7 aylık sınırlamanın sübjektif olduğunu ifade ederek işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle bu davayı açtığı görülmektedir.

Dava dosyasının incelenmesinde; davacının kendi nam ve hesabına olmak üzere 17.2.2007 tarihinde Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalında yüksek lisans eğitimine başladığı ve eğitimini 26.6.2008 tarihinde tamamlayarak 23.7.2008 tarihinde kıdem verilmesi için müracaat ettiği, idarenin 6.8.2008 tarih ve PER: 1430-301-08/Sic. ve Kd.Şb. 128794 sayılı cevabi yazı ile, Çalışmaların tamamlanmasını müteakip talebin değerlendirileceğini bildiren yazısının davacıya 13.8.2008 tarihinde tebliğ olunduğu, davacının da müracaatını takip eden 60 günlük sürenin dolduğu 22.9.2008 tarihi sonrası istemin zımnen reddedildiğinden hareketle bu davayı açtığı görülmektedir.

Davacı dava dilekçesinde yaptığı yüksek lisans eğitimi nedeniyle kıdem verilmesine yönelik değerlendirmenin 926 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinin 5621 sayılı Kanunla yapılan değişiklik öncesi halinin uygulanması gerektiğini ifade etmekte ise de; yapılan yüksek lisans eğitiminin 926 sayılı Kanunun değiştirilmesine yönelik 5621 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 17.4.2007 tarihinden sonraki ve yine bu değişiklikle Ek Geçici 85'inci madde ile getirilen 7 aylık geçiş süresi sonu olan 17.11.2007 tarihinden sonraki bir tarih olan 26.6.2008 tarihinde tamamlanması nedeniyle bu iddiaya hukuken itibar etme imkanı bulunmamıştır.

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun Nasıp Düzeltilmesi Başlıklı 36'ncı madde (d) bendi (3) nolu alt bendi; Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personel temin ve yetiştirme planlarında belirtilecek ihtiyaç duyulan bilim dallarında yüksek lisans öğrenimi yapanlardan; yüksek lisans eğitimi bitiriş notu, lisans eğitimi bitiriş notu, sicil notu ortalaması, mükafatlar ve cezalar ile Türk Silahlı Kuvvetleri Lisansüstü Öğrenim Yönetmeliğinde belirtilen diğer şartlar esas alınarak yapılacak sıralamada Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı namına ve kendi namına olmak üzere ayrı ayrı olarak bilim dalı karşılığında tahsisi yapılan kontenjanlara giren subaylara bir yıl, bunlardan doktora yapanlara bir yıl, doğrudan doktora yapanlara iki yıl, doçent olanlara ayrıca bir yıl olmak üzere toplam üç yıl; Tıpta uzmanlık belgesi alanlara, diş tabipliğinde, veterinerlikte, eczacılıkta uzman belgesi alanlara veya doktora yapanlara iki yıl, bunlardan doçent olanlara ayrıca bir yıl olmak üzere toplam üç yıl kıdem verilir. hükmünü taşımaktadır.

926 sayılı TSK Personel Kanunun 36'ncı maddesine dayanılarak, hazırlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Lisansüstü Eğitim - Öğretim Yönetmeliği 06.09.2008 tarihinde yayınlanarak, yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmeliğin 10'uncu maddesinde; (1) Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından ihtiyaç duyulan yüksek lisans eğitim dalları ile yıllık kontenjan miktarları Personel Temin ve Yetiştirme Planlarında belirtilir. Söz konusu planlarda yıllık kontenjan, kendi nam ve hesabına yüksek lisans eğitimi yapacak personel ile kuvvet nam ve hesabına yüksek lisans eğitimi yapacak personel için ayrı ayrı gösterilir.

a) Kuvvet nam ve hesabına öğrenim; kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Personel Temin ve Yetiştirme Planlarında kuvvet nam ve hesabına eğitime ihtiyaç duyulan yüksek lisans eğitim dalları için belirlenen kontenjan esas alınarak, bu Yönetmeliğin 6'ncı ve 7'nci maddelerinde belirtilen şartlar kapsamında eğitime tefrik edilen personelden, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve bu Yönetmelik esasları kapsamında öğrenim kıdemi alma şartlarını taşıyanlara, eğitimlerinin tamamlamalarını takiben Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve 27/12/1998 tarihli ve 23566 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Subay Sicil Yönetmeliği hükümlerine göre öğrenim kıdemi verilir.

b) Kendi nam ve hesabına öğrenim; kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Personel Temin ve Yetiştirme Planlarında belirlenen kendi nam ve hesabına eğitime ihtiyaç duyulan yüksek lisans dallarda eğitim gören personelden, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve bu Yönetmelikte belirtilen esaslar kapsamında öğrenim kıdemi alma şartlarını taşıyanlara kontenjan dahilinde öğrenim kıdemi verilir. Söz konusu kontenjana girecek personelin belirlenmesinde nitelik puanı esas alınır. Nitelik puanı;

1) Yüksek lisans eğitimi bitiriş notu yüzde kırk,

2) Lisans eğitimi bitiriş notu yüzde on,

3) Sicil notu ortalaması yüzde kırk,

4) Mükafatlar ve cezalar yüzde on, oranında dikkate alınarak belirlenir.

(2) Mükafatlar Ek-1'deki, cezalar Ek-2'deki çizelgeye göre hesaplanır.

(3) Tezli yüksek lisans eğitimlerine ilave 10 puan verilir. Nitelik puanlarının eşit olması durumunda öncelikle sicil notu ortalaması, eşitliğin bozulmaması durumunda sırasıyla akademik başarı, fiili hizmet süresi ve rütbe dikkate alınır.

(4) Kendi nam ve hesabına lisansüstü öğrenimlerini tamamlayan personel, kıdem verilmesini isteyen dilekçesi ve eğitimini tamamladığını gösterir belgeler ile birlikte kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına her yıl kasım ayı sonuna kadar müracaat eder. Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından lisansüstü eğitimini tamamlayan personelden öğrenim kıdemi verileceklerin değerlendirilmesi her yıl aralık-ocak aylarında tamamlanır. Söz konusu personelin nasıp düzenlemesi, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve Subay Sicil Yönetmeliği esaslarına göre yapılır. hükümlerine yer verilmiştir.

Davacının yüksek lisans eğitimi nedeniyle kıdem verilmesine yönelik müracaatı sonrası davalı idarece yeni mevzuat hükümleri çerçevesinde Aralık ve Ocak aylarında değerlendirme yapılacağının bildirilmesi ve müracaat tarihinde yürürlükte olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Temin ve Yetiştirme Planında Deniz Sınıfı Subaylar için İşletme Ana Bilim Dalında 2008 yılı için bir kontenjan verildiğinin de görülmesi nedeniyle 20.5.2009 tarihli ara kararla; davacıya TSK. Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin 10'uncu madde b/4 bendine göre; 2008 Aralık ve 2009 Ocak ayları itibariyle yapılan değerlendirmede yüksek lisans kıdemi verip verilmediği, verildi ise kararname fotokopisinin gönderilmesi, verilmedi ise nedeninin bildirilmesi ayrıca deniz sınıfında İşletme Bilim Dalında tanınan bir kişilik kontenjan kapsamında kime yüksek lisans öğrenim kıdemi verildiğinin, kontenjana girecek kişiler sıralamasının hangi kriterlere göre belirlendiğinin, davacının deniz sınıfı subaylar arasında İşletme Ana Bilim Dalında yüksek lisans kıdemi almak için başvuranlar arasında kontenjan sıralamasında kaçıncı sırada olduğunu belgeleriyle birlikte bildirilmesi istenilmiş Deniz Kuvvetleri Komutanlığının 17.6.2008 tarih ve PER:1470-144-09/Sic. ve Kd.Şb. 81758 sayılı yazı ve ekleriyle verilen cevapta; 1 subay kontenjanı kapsamında yapılan çalışma sonucunda; deniz sınıfı işletme dalı için müracaat eden 9 subay içinde 6'ncı sırada olan davacının kontenjana giremediği ve kıdem alamadığı, nitelik notu itibariyle 1'inci sırada olan Deniz Üsteğmen.........'ye kıdem verildiğinin bildirildiği yine yazı ekinde gönderilen belgelerden nitelik notunun belirlenmesinde esas alman Yüksek Lisans bitirme notu, lisans bitirme notu, sicil notu ortalaması, mükafat ve ceza puanlaması sonucu yapılan sıralamada davacının 6'ncı sırada kaldığı ve en yüksek nitelik notuna haiz deniz subayına kıdem verildiği anlaşıldığından, tesis edilen işlemin her yönüyle hukuka ve ilgili yasal düzenlemelere uygun olduğu kararına varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

1. Yüksek lisans eğitimi nedeniyle kıdem verilmesi talebinin reddine dair işlemin iptaline yönelik DAVANIN REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy