Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire 2008/1009 Esas 2009/92 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2008/ 1009
Karar No: 2009 / 92
Karar Tarihi: 03.02.2009

(2803 S. K. m. 14, 24) (Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği m. 31) (Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yönetmeliği m. 183)

Davacı vekili, AYİM Başkanlığına havale edilmek üzere 26.06.2008 tarihinde İzmir Bölge İdare Mahkemesinde kayda geçirdiği dava dilekçesinin reddi üzerine süresinde verdiği (yenileme) dava dilekçesinde özetle; 2008 yılı genel atamalarında Silopi 2’nci J.Snr.Tb.K.lığı emrine atanan davacının devamında Tabura bağlı Ovaköy köyünde konuşlu 1’inci J. Snr. BI.K.lığı idari işler Astsubaylığına atandığını; buranın köy statüsünde olması sebebiyle davacının eşi hakkında verilen Heyet Raporu kararında belirtilen şartları karşılayamadığını; eşinin diyabet hastalığının en üst seviyesinde olduğunu; Silopi merkezinin sağlık koşulları açısından elverişli olmasına rağmen, Ovaköy köyünün sağlık ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu ve Silopi'ye ulaşımın emniyetli olmadığını belirterek söz konusu ilk istihdam işleminin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep etmiştir.

Dairemizin 20.08.2008 tarihli ve E:2008/184 sayılı kararı ile davalı idarenin savunmasından sonra gözden geçirilmek üzere yürütmenin durdurulmasına karar verilmiş, bilahare dosya Başsavcılığın esasa ilişkin düşüncesi alındıktan sonra bir karar verilmek için Dairemize gönderildiğinden doğrudan işin esasına geçilmiştir.

Dava dosyasında yer alan bilgi ve belgelerden; Bornova ilçe J.K.lığında görevli iken 2008 yılı genel atamaları ile Şımak/Silopi 2’nci J. Snr. Tb. K.lığı emrine atanan davacının 22.05.2008 tarihli dilekçe ile müracaat ederek eşine ait raporun istihdam yerlerinin tespitinde göz önünde bulundurulmasını talep ettiği; Ovaköy 1’inciJ.Snr.BI.K.lığı idari işler Astsb.lığında ilk istihdamına karar verilmesi üzerine de söz konusu ilk istihdam işleminin iptali istemiyle işbu davayı tesis ettiği anlaşılmıştır. Bilindiği üzere, dayanağını 2803 sayılı Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Kanununun ... nokta ataması yapılmayıp, İl Jandarma Komutanlıkları emrine atanan astsubay ve uzman jandarmalardan emniyet ve asayiş görevi alacak olanların istihdam yerleri ve il içi yer değiştirmeleri İl Jandarma Komutanının teklifi üzerine Valinin onayı ile belirlenir. hükmünü içeren 14’üncü maddesinden alan Jandarma personelinin il içi atama işlemlerine, aynı Kanunun 24’üncü maddesi uyarınca çıkartılan Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yönetmeliğinin Atamada ve Yer Değiştirmede Uygulanacak Esaslar başlıklı 183’üncü maddesinin göndermesi uyarınca Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği ile Jandarma Genel Komutanlığı Atama Yönergesi hükümleri uygulanmaktadır.

Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin 31’inci maddesinin 3’üncü fıkrası; Subay ve astsubaylardan kendisi, eşi ve çocukları için aldığı atamaya esas sağlık raporlarında belirli uzmanların bulunduğu garnizonlara atanmaları gerektiği belirtilenlerin, atanacakları garnizonlarda askeri hastaneler ile diğer kamu sağlık kurumlarındaki uzmanlardan da istifade edebileceği göz önüne alınarak atamaları yapılır. hükmünü, aynı maddenin 4’üncü fıkrası ise, Atanma (hazırlık) emrini tebellüğ eden personel, kendisi, eşi veya bakmakla yükümlü olduğu çocukları için bulunduğu yere en yakın ve tam teşekküllü askeri hastaneden alacağı Hayati önemi haizdir, tedaviden yararlanır kayıtlı veya belirli uzmanları bulunan, hastalığının tedavi edileceği sağlık teşkilleri ile iklim, yer ve tedavi koşullarını öngören sağlık kurulu raporlarının yetkili makamlarla tasdik şekline göre bir yıl için bulunduğu garnizonda bırakılır veya ataması, sağlık raporunun uygun gördüğü garnizona yapılır. hükmünü içermektedir.

Belirtilen mevzuat hükmünden açıkça anlaşıldığı üzere subay ve astsubayların kendileri ile eş ve çocuklarının atamayı etkileyecek ölçüde ciddi ve hayati önemi haiz hastalıkları, atamalarda göz ardı edilemeyecek; bu gibi durumdaki personel, sağlık kurulu raporlarının yetkili makamlar tarafından yapılan tasdik şekline göre ya bulunduğu garnizonda bırakılacak veya atamaları, sağlık raporunun uygun gördüğü garnizona yapılacaktır. GATA H.Pşa Eğt. Hst.nin 18.01.2008 tarihli ve 76 sayılı sağlık kurulu raporunda, davacının eşinin rahatsızlığının hayati önemi haiz olduğu, davacının eşinin iç hastalıkları veya endokrinoloji uzmanlarının bulunduğu, hormon ölçümlerinin de yapılabildiği biyokimya laboratuarlarının olduğu garnizonlarda ikametinin uygun olduğu belirtilmiştir. Davalı idare takdir yetkisini davacının bir yıl süre ile bulunduğu garnizonda bırakılması değil de davacının, sağlık raporunda belirtilen koşulları taşıyan bir garnizona atanması yönünde kullanmıştır. Buna göre, Silopi garnizonuna atanmış olan davacının ilk istihdam yeri belirlenirken de eşine ait sağlık raporu nazara alınmalıdır. Oysa davacının ilk istihdamına karar verilen Ovaköy’ün davacının eşine ait raporda belirtilen koşulları taşımadığı anlaşılmaktadır. Davacı görev yaptığı bölgeden ancak izinli olarak Silopi merkezine gelebildiğinden, eşinin Silopi merkezinde lojmanda ikamet etmesinin bu aşamada bir önemi bulunmamaktadır.

Sonuç olarak, eşine ait sağlık kurul raporunda belirtilen koşulları taşımayan bir yerde istihdamına karar verilen davacı hakkında tesis edilen il içi atama (ilk istihdam) işleminin hukuka aykırı olduğu değerlendirilmiştir.

Açıklanan nedenlerle;

Hukuka aykırı bulunan, davacının 1’inci J. Snr. BI. K.lığı’nda istihdam edilmesine dair işlemin İPTALİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy