Askeri Yargıtay Daireler Kurulu 2012/129 Esas 2012/129 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: Daireler Kurulu
Esas No: 2012/ 129
Karar No: 2012 / 129
Karar Tarihi: 06.12.2012

(5237 S. K. m. 188)

Daire ile Başsavcılık arasında ortaya çıkan ve Daireler Kurulunca çözümlenmesi gereken uyuşmazlığın konusu; sanığın askerliğe elverişliliğinin belirlenmesinde noksan soruşturma bulunup bulunmadığına ilişkindir.

Daire; sanığın, madde bağımlısı olup olmadığı hususunda yeterli araştırma yapılmamış olduğunu değerlendirirken, Başsavcılık; dosyada bu yönde bir eksiklik olmadığı düşüncesindedir.

Sanığın adli gözlemi yapılarak düzenlenen, 28.12.2010 tarihli ve 3621 sayılı Sağlık Kurulu Raporunda, suç tarihlerinde askerliğe elverişli olduğu ve cezai ehliyetinin tam olduğu belirlenmiş ise de; Raporun muayene kısmında sanığın, madde kötüye kullanımı gibi antisosyal ataklarının olduğuna, kokain dahil bir çok uyuşturucu maddeyi kullandığının bildirilmiş olduğuna değinildiği halde, TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin eki Hastalıklar ve Arızalar Listesi’nin 17/D-2 madde ve bendindeki “Alkol ya da madde bağımlılığı” bulunanların bağımlılıklarının süreklilik kazanıp kazanmadığının, gözlem, kimyasal analizler ve adli belgelerle ortaya konulmasının ve askeri hastanede adli gözlem sonucu yoksunluk bulgularının bulunup bulunmadığınınsaptanması gerektiği yönündeki hükmüne rağmen, bu yönde bir araştırma yapılmadığı gibi, adli gözlem sırasında sanıkta yoksunluk belirtisi tespit edilip edilmediğine ilişkin kayıt ya da değerlendirmeye yer verilmemiştir. Keza anılan raporda, dosya içeriğinden farklı olarak, sanığın evvelce sabıkası bulunmadığı belirtilmektedir. Oysa ki; sanığın atılı suç tarihlerinden önce işlediği, işleniş şekli itibarıyla, gerek madde kötüye kullanımı ve gerekse antisosyal kişilik yönünden, mutlaka incelenmesi gereken “Süknaya mahsus evi yakmak” suçundan sabıkası bulunmaktadır.

Daire kararında da yer verildiği üzere, sanığın madde kötüye kullanımına dair dosyada birçok kayıt bulunmakta olup, ayrıca07.11.2007tarihindeki “suicid” girişimi üzerine sevk edildiği askeri hastanede yapılan muayenesinde de, psikiyatri uzmanı tarafından, madde kötüye kullanımı tanısı konulmuştur. Bu “suicid” girişimi de, 28.12.2010 tarihli ve 3621 sayılı Sağlık Kurulu Raporunda değerlendirmeye konu edilmemiştir.

Sanığın savunmalarında; uyuşturucu tedavisi gördüğünü beyan ettiği halde, Askeri Mahkemece, bu hususta hiçbir araştırma yapılmamıştır. Sanıktan ayrıntılı olarak sorulup, yerinden de araştırılmak suretiyle, sanığın, görmüş ise bu tedavisine dair evrak da, askerliğe elverişliliği ve cezai ehliyetinin belirlenmesinde değerlendirilmelidir.

Keza; suç tarihlerinden sonra işlendiği anlaşılmakla birlikte, “Uyuşturucu ticareti yapmak” nedeniyle yapılan yargılamaya ilişkin dosyasından ve ayrıca, yakalandığı aranıyor kaydından anlaşılan, “Kullanmak maksadıyla uyuşturucu bulundurmak” suçundan düzenlenen dosyasından, yapılmışsa adli gözlemlerine ilişkin kayıtları da getirtilmeli ve değerlendirmeye konu edilmelidir.

Belirtilen eksiklikler giderilmeden hükme ulaşılması noksanlık teşkil ettiğinden, Daire kararının yerinde olduğu kabul edilerek, Başsavcılık itirazının reddedilmesi gerekmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy