Askeri Yargıtay Daireler Kurulu 2010/110 Esas 2010/110 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: Daireler Kurulu
Esas No: 2010/ 110
Karar No: 2010 / 110
Karar Tarihi: 11.11.2010

(1632 S. K. m. 131)

Daire ile Askeri Mahkeme arasında ortaya çıkan ve Daireler Kurulu’nca çözümlenmesi gereken uyuşmazlık; askeri eşyayı çalmaya teşebbüs suçuna ilişkin hükmün noksan soruşturma ile kurulup kurulmadığının belirlenmesine ilişkindir.

Daire; sanığın eyleminin Askeri eşyayı çalmak suçunu mu, yoksa Zimmet suçunu mu oluşturacağının isabetli bir şekilde tayin edilebilmesi için, ele geçirilen 1 adet pantolon ve 2 adet gömleğin, görevi nedeniyle sanığa tevdi edilen askeri eşya olup olmadığının ve hizmet karşılığı, terhisinde veya hizmet sonunda geri alınmak kaydıyla askerlik hizmetinin devamı süresince istihkak olarak verilen askeri eşya mı, yoksa erbaş ve erlerden toplanan ya da başka kaynaklardan temin edilen para ile satın alınıp dağıtılan eşya mı olduğunun araştırılması gerektiğini, noksan soruşturma ile hüküm kurulduğunu kabul ederken;

Askeri Mahkeme; dava konusu pantolon ve gömleklerin Levazım Şube Müdürlüğü’nce sanığa görev yerinde giymesi için verildiği, bu malzemelerin askeri eşya olduğu hususunda herhangi bir tereddütün bulunmadığı ve noksan soruşturmanın söz konusu olmadığı gerekçesiyle, önceki hükümde direnmek suretiyle sanığın mahkumiyetine karar vermiştir.

Dosyada mevcut delillere göre; Ana Jet Üs Des. Grp. Hiz. Bl. Komutanlığı emrinde askerlik hizmetini yerine getirmekte olan sanığın, 21.11.2008 günü terhis mahiyetinde izne giderken Bölük Komutanı Hv. P. Ütğm. M.K.A. tarafından valizinde yapılan kontrolde, kendisine hizmet gereği teslim edilmiş olan 1 adet pantolon, 2 adet gömlek ve Üçvş. V.G.'ye ait 1 adet mont ele geçirildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, askeri eşyayı çalmak suçunun oluşması için; askeri hizmete mahsus eşyanın bulunduğu yerden izinsiz veya yetkisiz olarak, faydalanmak maksadıyla alınması gerekmektedir.

Diğer taraftan, ASCK.'nın 131'inci maddesine göre, zimmet suçu, askeri bir hizmet yaparken veya vazifeyi suistimal ederek, bir hizmet veya vazifeden ötürü tevdi veya emanet edilmiş olan bir askeri eşyanın faydalanmak niyetiyle aşırılması (mal edinilmesi) halinde oluşmaktadır.

Yapılan açıklamalar ışığında somut olaya dönüldüğünde, Dosya dizi 3'te bulunan tutanakta; yapılan kontrolde sanığın valizinde Filo K.’lığına ait 1 adet pantolon ve 2 adet beyaz gömlek ele geçirildiği,

Askeri Savcılıkça sorulması üzerine tanzim edilen Dosya dizi 16'da bulunan tutanakta; 1 adet pantolon ve 2 adet beyaz gömleğin, Filo Komutanlığının zimmetinde olduğu, Levazım Şube Müdürlüğü tarafından görev yerinde giymek üzere askerlere verilen askeri eşyalar olduğu, terhise giderken kıyafetlerin bırakılması gerektiği,

Askeri Mahkemece sorulması üzerine tanzim edilen Dosya dizi 36'da bulunan yazıda ise; sanığın valizinde bulunan 1 adet pantolon ve 2 adet beyaz gömleğe ait herhangi bir zimmet belgesinin olmadığı, bu pantolon ve gömleklerin miadının terhis tarihi olduğu belirtilmektedir.

Zimmet suçunun oluşması için mutlaka evrak (senet) ile mal teslimi gerekmemekte olup, bir hizmet veya vazifeden ötürü tevdi edilme hali yeterlidir. Malın tevdiinin belli bir şekil şartı bulunmamaktadır. Kendisine teslim edilen malzemenin hırsızlık (askeri eşyayı çalmak) suçuna konu edilemeyeceği göz önüne alındığında, sanığın, kendisine istihkak olarak verilse dahi terhisinde birliğine teslim etmek zorunda olduğu Ordu malını temellük kastıyla kışla dışına çıkarmaya çalışması (teşebbüs etmesi) şeklindeki eyleminin, suçun maddi ve manevi unsurlarının varlığı halinde, zimmet suçunu oluşturacağı açıktır.

Daire kararında belirtilen noksan soruşturma nedenleri ile ilgili olarak dosyada yeterli bilgi ve delil bulunmakla birlikte, dava konusu pantolon ve gömleklerin sanığa hangi tarihte teslim edildiğinin, terhis tarihinde hangi durumda olduklarının, tekrar kullanıma elverişli olup olmadıklarının, terhise giderken bu malzemelerin birliğe iade edilmesi gerektiğine dair sanığa tebligat yapılıp yapılmadığının ve ayrıca sanıkla aynı veya benzeri görevlerde bulunan personelin terhis edilmesi sırasında, kendilerine teslim edilen bu tür giyecek malzemelerinin ne yapıldığının, ne gibi işleme tabi tutulduğunun, birliğin bu konuyla ilgili uygulamasının ne şekilde olduğunun araştırılıp, elde edilecek bilgi ve beyanlara göre sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerektiği sonucuna varıldığından; askeri eşyayı çalmaya teşebbüs suçundan direnilmek suretiyle kurulan mahkumiyet hükmünün, noksan soruşturma yönünden bozulmasına karar verilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy