Askeri Yargıtay Daireler Kurulu 2008/186 Esas 2008/182 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: Daireler Kurulu
Esas No: 2008/ 186
Karar No: 2008 / 182
Karar Tarihi: 06.11.2008

(1632 S. K. m. 87)

Daire ile Başsavcılık arasında ortaya çıkan uyuşmazlığın çözümlenebilmesi için, sanığın hizmete ilişkin bu emirden suç tarihinden önce haberdar olup olmadığının açıklığa kavuşturulması zorunludur.

Sanık, birlik komutanlığı tarafından tespit edilen ilk ifadesinde, annesinin rahatsızlığından dolayı can sıkıntısını gidermek için nöbetine radyo götürdüğünü ve dinlediğini beyan etmiş, kovuşturma aşamasındaki sorgusunda ise, kışla içerisinde radyo bulundurmanın yasak olduğuna ilişkin emirden haberi olmaması sebebiyle nöbetinde radyo dinlediğini ileri sürmüştür.

Dosya içeriğine göre, birlik içerisinde radyo bulundurulmasını ve dinlenilmesini yasaklayan hizmete ilişkin emrin, sanığa yazılı biçimde tebliğ edilmediği anlaşılmaktadır.

Ancak, askeri hizmete ilişkin talep ve yasakların, malum ve muayyen hale getirilmek suretiyle, uygulamanın muhatabı olan asker şahıslara sözlü olarak da iletilebileceğinin dikkate alınması gerekmektedir.

Birlik komutanlığınca gönderilen cevabı yazı içeriğinde, aralarında sanığın da bulunduğu birlik personeline bölük içerisinde radyo bulundurulmasını ve dinlenilmesini yasaklayan emrin sözlü olarak duyurulduğu belirtilmiş ve bu duruma şahit olan üç askerin tespit olunan ifadeleri yazı ekinde gönderilmiştir.

Bu tanıklardan P.Çvş. F.S.'nin, istinabe suretiyle tespit edilen yeminli ifadesinde, gece dersleri ve içtimalarda komutanların cep telefonu ve radyo bulundurulmasının emirle yasaklandığına ilişkin olarak kendilerine sözlü uyarılarda bulunduklarını beyan etmiştir.

7.7.2005 tarihinde askerlik hizmetine başlayan sanık S.Ç. üzerinde radyo elde edildiği 3.3.2006 tarihi itibarıyla 8 aylık usta asker olup, günlük eğitim faaliyetlerinin bir gereği olarak içtima ve gece derslerine iştiraki zorunlu kişilerdendir.

Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı askeri birliklerde görev yapan erbaş ve erlerin üzerlerinde cep telefonu, radyo, walkman gibi elektronik özelliklere sahip bir kısım aygıtları bulundurmaları ve kullanmaları istihbarata karşı koyma tedbirleri çerçevesinde riskli bulunmuş ve yayımlanan emirlerle aykırı harekette bulunanlar hakkında işlem yapılacağı hususu ayrıca tebliğ olunmuştur.

Emrin içeriğinin yerine getirilip getirilmediğinin takibi açısından, başta koğuşlar, askerlerin kullanımına tahsisli dolaplar ve nöbetli mahalleri olmak üzere bir kısım yerlerde kontrol ve araştırmalar yapılmakta, kimi zaman da durumundan şüphelenilen er ve erbaşların üzeri bizzat aranmaktadır.

Güncel nitelik taşıyan bu konunun sıralı komutanlıklar tarafından hassasiyetle takip edilmesi ve yasaklamanın içeriğinin günlük faaliyetler sırasında sıkça izah edildiğine ilişkin dosyada bilgiler bulunması sebebiyle, sekiz aylık usta asker olan sanığın askeri hizmete ilişkin bu emirden haberdar olmadığına ilişkin beyanlarının samimi olmadığı sonucuna varılmıştır.

Bu itibarla; yasak olduğunu bilerek ve isteyerek birlik hudutları dahilinde radyo bulunduran sanığın, ASCK'nın 87/1'inci maddesinin ilk cümlesi kapsamında emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlediği sonucuna varıldığından, Başsavcılığının yerinde görülen itirazının kabulü doğrultusunda, aksi yöndeki Daire ilamının kaldırılmasına ve dosyanın diğer yönlerden incelemeye devam edilmek üzere Dairesine gönderilmesine karar verilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy