Askeri Yargıtay Daireler Kurulu 2008/177 Esas 2008/159 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: Daireler Kurulu
Esas No: 2008/ 177
Karar No: 2008 / 159
Karar Tarihi: 09.10.2008

(1632 S. K. m. 87)

Daire ile askeri mahkeme arasında ortaya çıkan ve Daireler Kurulunca çözümlenmesi gereken uyuşmazlığın konusu, sanığa tebliğ edilen emrin askeri hizmete ilişkin nitelik taşıyıp taşımadığı ve buna bağlı olarak da atılı emre itaatsizlikte ısrar suçunun sübuta erip ermediği noktasındadır.

Daire; sanığa tebliğ edilerek somutlaştırılan emrin askeri hizmete ilişkin bir menfaati koruduğunu benimseyerek, emre aykırı hareketin emre itaatsizlikte ısrar suçunu oluşturduğu sonucuna varmış,

Askeri mahkeme; sanığa tebliği sağlanan düzenlemenin genel bir nitelik taşımasından dolayı, sabit görülen eylemin disiplin tecavüzü mahiyetinde kaldığını kabul etmek suretiyle, bozmaya ilişkin Daire kararına karşı direnmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde; tek erden en üst düzeye kadar bütün kademelerde uygulanacak İstihbarata Karşı Koyma (İKK) ve Koruyucu Güvenlik faaliyetlerinin süratli, etkili ve yeterli bir şekilde yapılması ve bu konudaki uygulama birliğinin sağlanması için Genelkurmay Başkanlığınca yayımlanmış bulunan Silahlı Kuvvetler İstihbarata Karşı Koyma, Koruyucu Güvenlik ve İşbirliği Yönergesi (MY 114-l-B)'nin Üçüncü Bölüm, İkinci Kısmının Birlik, Karargah ve Kurumlarda Girişin Kontrolü başlıklı 16'ncı maddesinde (Sayfa 3-47), ... Cep telefonları, fotoğraf makinası, bilgisayar malzemeleri, disketler ve CD'ler gibi elektronik malzemeler, dinleme ve kayıt cihazlarının birlik, karargah ve kurumlara girmelerinin önleneceği ... cep telefonuna sahip erbaş ve erlerin, birlik içerisinde bu telefonlar ile istedikleri zaman ve kontrolsüz olarak istedikleri şahıslarla konuşmalarının; istihbara karşı koyma ve emniyet açısından hassas bir durum yaratacağı ve bazı disiplinsizliklere neden olacağından, birlik içerisine cep telefonu sokmalarının ve bulundurmalarının engelleneceği... düzenlemesi yer almaktadır.

Sanığa imzası karşılığında tebliğ edilen Erbaş ve Erlerin Uyması Gereken Özel Talimatta yer alan Radyo, teyp, ses kayıt cihazı, cep telefonu, fotoğraf makinası ve elektronik eşyanın kışlaya sokulmayacağı hususundaki emrin, birliğin muhabere ve fiziki güvenliğinin sağlanması ile disiplinin teminine yönelik hizmete ilişkin bir emir olduğunda ve emirde yer alan ... Elektronik eşya tabirinin, ses kayıt özelliği bulunan ve içerisine yüklenmiş müzik parçalarını bir kasetçalardan daha uzun süre ve daha kolaylıkla dinleme imkanı veren MP3 çalar cihazlarını da kapsadığı kuşkusuzdur. Kaldı ki, günümüzdeki üstün teknoloji sayesinde MP3 çalar cihazların bazılarının, müzik dinleme ve ses kayıt özelliklerinin yanı sıra, fotoğraf ve video dosyalarını başka bir cihaza bağlanma gereği duymadan cihazın ekranından izleyebilme, sabit disk özelliği sayesinde bir bilgisayardaki dosyaları başka bilgisayarlara aktarabilme, radyo alıcısı ve hatta radyo vericisi olarak kullanılabilme özelliklerine sahip oldukları da bilinmektedir. Bu özelliklerin bir veya birkaçına sahip bir MP3 çalar cihazının, birliğin muhabere ve fiziki güvenliğinin sağlanması, istihbarata karşı koyma ile disiplinin temini bakımından, bir radyo veya kasetçalardan daha büyük tehlike oluşturacağı muhakkaktır.

Kaldı ki, sanık birlik komutanlığınca tespit olunan ve doğruluğunu askeri mahkeme huzurunda da tekrar ettiği hazırlık beyanında; elektronik eşya bulundurulmayacağına ilişkin emrin MP3 çalar bulundurulmasını da kapsadığını önceden bildiğini, ancak bunda bir sakınca görmemesi nedeniyle MP3 çalarda müzik dinlediğini ifade etmiştir.

Eylemde sakınca görmemesi şeklindeki saikin, failde somut bir zarar, tehlike ya da bir hak ihlaline neden olmama şeklinde şuur ve iradeyi ifade etme ihtimali bulunmasına karşın, belirtilen psikolojik durumun, hukuka aykırı sonucu bilmek ve istemekten ibaret genel kastın tayin ve tespiti açısından herhangi bir önemi bulunmamaktadır.

Bu itibarla; kışla içerisine elektronik eşya sokulmaması ve bulundurulmaması yönündeki askeri hizmete ilişkin emrin kapsam, içerik ve sınırlarını bilmesine rağmen, aksi doğrultuda hareket ederek, elektronik eşya niteliğindeki MP3 çaları birlik içerisinde bulunduran sanığın eyleminin ASCK'nın 87/1'inci maddesinde düzenlenen emre itaatsizlikte ısrar suçunu oluşturduğu sonucuna varılmış ve yerinde görülmeyen beraate ilişkin direnme hükmünün bozulmasına karar verilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy