Askeri Yargıtay Daireler Kurulu 2007/139 Esas 2007/137 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: Daireler Kurulu
Esas No: 2007/ 139
Karar No: 2007 / 137
Karar Tarihi: 27.12.2007

(1632 S. K. m. 87) (477 S. K. m. 48) (211 S. K. m. 20)

Daire ile Başsavcılık arasındaki uyuşmazlığın konusu; sanığın eyleminin hangi suçu oluşturduğunun ve buna bağlı olarak görevli mahkemenin belirlenmesine ilişkindir.

Daire; sanığın nöbet emrini değiştirmek suretiyle itaatsizlik suçunu işlediğini, 477 sayılı DMK'nın 48'inci maddesi gereğince yargılanmasının temini bakımından dava dosyasının görevli ve yetkili disiplin mahkemesine gönderilmesine karar verilmesi gerektiğini kabul ederken;

Başsavcılık; sanığın, nöbet değişikliği yapmamasına yönelik hizmete ilişkin emrin gereğini hiç yerine getirmeyerek emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlediğinin kabulünde ve atılı suçtan dolayı sanığın mahkûmiyetine karar verilmesinde isabetsizlik bulunmadığını, bu nedenle mahkûmiyet hükmünün onanması gerektiğini ileri sürerek Daire kararına itiraz etmiştir.

Dosyadaki delillere göre; bölük komutanlığınca düzenlenen ve hizmete ilişkin bir emir niteliğinde bulunan nöbet çizelgesine göre, sanığın 18.2.2007 tarihinde 07.00-10.00 saatleri arasında 1 no.lu nizamiye nöbetçisi olmasına ve bu nöbet çizelgesinin altında, bölük komutanının Haberim olmadan nöbet değişikliği yapılmayacaktır. şeklindeki emrinin yazılı olup, bu hususun sanığın kendi beyanına göre bilgisi dahilinde bulunmasına rağmen, aynı saatler arasında 4 no.lu kule nöbetçisi olan P.Er K.A.'yı ayağım ağrıyor diyerek razı etmek suretiyle nöbet yerlerini değiştirdiği, bu arkadaşının yerine 4 no.lu nöbet yeri olan kuleye gidip nöbet tutmaya başladıktan sonra, aynı saatler arasında nöbetçi onbaşı olan P.Çvş. S.Ç. tarafından durumun farkına varılarak, asıl nöbet yeri olan nizamiyeye gitmesi konusunda ikaz edilmesine rağmen, 4 no.lu nöbet yeri olan kulede nöbet tutmaya devam ettiği, bir süre sonra bu nöbet yerinden de ayrıldığı ve elinde çay ve poğaça olduğu halde erbaş ve er gazinosundan çıkarken nöbetçi onbaşı P.Çvş. S.Ç. tarafından görülerek durumun bir tutanakla tespit edildiği, maddi olay olarak sabit olup, esasen bu konuda bir uyuşmazlık da bulunmamaktadır.

Oluşa göre; sanığın, izinsiz olarak nöbet değişikliği yapılamayacağına dair emirden haberdar olmasına ve TSK İç Hizmet Kanununun 20'nci maddesinde belirtilen şekilde bir zaruret hali veya acil bir durum söz konusu olmadığı halde, yukarıda sübut şekli açıklanan eylemi ile nöbet değişikliği yapmak suretiyle hizmete ilişkin emrin gereğini hiç yerine getirmeyerek ASCK'nın 87/T inci maddesinde düzenlenen emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlediğinin kabulünde ve yazılı şekilde mahkûmiyetine hükmedilmesinde bir isabetsizlik bulunmadığı sonucuna varıldığından, bu doğrultudaki Askeri Yargıtay Başsavcılığının itirazının kabulü ile, mahkûmiyet hükmünü suç vasfına bağlı olarak görev yönünden bozan Daire kararının kaldırılmasına, temyiz incelemesine diğer yönlerden devam edilmek üzere dava dosyasının Daireye gönderilmesine karar verilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy