Askeri Yargıtay Daireler Kurulu 2006/172 Esas 2006/175 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: Daireler Kurulu
Esas No: 2006/ 172
Karar No: 2006 / 175
Karar Tarihi: 23.11.2006

(1632 S. K. m. 85)

Daire ile askeri mahkeme arasında ortaya çıkan ve Daireler Kurulunca çözümlenmesi gereken uyuşmazlık; komutanlara hakaret içeren sözler yazdığı not defteri içtimada yapılan aramada ele geçirilen sanığın eyleminin amire hakaret suçunu oluşturup oluşturmadığıdır.

Daire; sanığın eyleminde amire hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığını kabul ederken, askerî mahkeme sanığa atılı suçun tüm unsurlarıyla oluştuğu sonucuna vararak direnmek suretiyle mahkûmiyet hükmü kurmuştur.

Tebliğnamede; ilk hükümde sanığın müteselsilen amire hakaret suçunu işlediği kabul edilerek uygulama yapılmış iken, direnme hükmünde amire hakaret suçunu işlediği kabul edilerek, yine ilk hükümdeki uygulamanın tekrarlandığı, ancak suç vasfının tanımı bakımından iki hüküm arasında belirtilen şekilde fark bulunmakla birlikte, her iki hükmün içerik olarak aynı olması nedeniyle, temyize konu olan hükmün direnme hükmü olduğu yönünde görüş ve düşünce bildirilmiş ise de; sanık hakkında düzenlenen iddianamede, sanığın ASCK'nın 85/1 (1'inci cümle) ve TCK'nın 80'inci maddeleri gereğince cezalandırılması isteminde bulunulduğu, önceki hükümde sanığın ASCK'nın 85/1 (1'inci cümle), TCK'nın 80 ve 59'uncu maddeleri gereğince 2 ay 27 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildiği, direnmeye ilişkin mahkûmiyet hükmünde de, sanık hakkında aynı maddeler uygulanarak aynı ceza ile cezalandın İmasına karar verildiği, iddianamede, ilk hükümde ve direnmeye ilişkin hükümde suçun adı amire hakaret olarak belirtilmekle birlikte, suçun müteselsilen işlendiğinin iddia ve kabul edildiği, direnme hükmünde, önceki gerekçenin yanında direnme gerekçesinin de yer aldığı, bu nedenle mahkûmiyet hükmünün direnme niteliğinde olduğunda hiçbir kuşku bulunmadığından, tebliğnamede açıklanan görüş ve düşünceye iştirak olunmamıştır.

Dava dosyası kapsamındaki delillere göre; sanığın, eğitim notlan yanında günlük anılarını da yazdığı not defterine, Komutanların da hepsi o.....çocuğu şeklinde hakaret içeren sözler yazdığı, Tim Komutanı J.Uzm.Çvş. İ.S.'nin 30.12.2004 tarihinde içtima alanında tim personelini kontrol ederken defterin ele geçirildiği anlaşılmaktadır.

Askeri Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre; ASCK'nın 85'inci maddesinde düzenlenen üst veya amire hakaret suçunun oluşabilmesi için, TCK'da düzenlenen hakaret suçlarından farklı olarak, aleniyet ve ihtilât unsurlarının varlığı aranmamakla birlikte, hakaret içeren sözlerin veya bu sözlerin yer aldığı yazıların failin arzu ve iradesiyle muhatabın veya başkalarının bilgisine ulaşması veya ulaşabilme olanaklarının doğmuş olması gerekmektedir. (As. Yrg. Drl. Krl.'nun 8.3.1990 tarihli ve 1990/43-38 sayılı, 7.3.1991 tarihli ve 1991/145-139 sayılı, 9.2.2006 tarihli ve 2006/32-32 sayılı, 2'nci Dairenin 15.6.2004 tarihli ve 2004/ 853-845 sayılı, 5'inci Dairenin 16.9.1987 tarihli ve 1987/507-495 sayılı, 28.4.1999 tarihli ve 1999/265-259 sayılı kararlan bu yöndedir).

Somut olaya bakıldığında; sanığın günlük anılarını yazdığı ve çok az bir kısmında bazı eğitim konulan başlıklarının yazılı olduğu not defterinde yer alan yukarıda belirtilen sözlerin üst ve amirlere hakaret içerdiğinde kuşku bulunmamakla birlikte, not defteri içtimada yapılan kontrol sırasında ele geçirilmiş olup, hakaret içeren sözlerin yazılı olduğu defterin sanığın arzu ve iradesiyle muhataplarının veya başkalarının bilgisine ulaşmasını sağlaması söz konusu değildir. Belirtilen defter, sanığın kişisel tasarruf alanında iken yapılan kontrol sırasında ele geçirilerek içeriğine vakıf olunmuştur. Sanığın defteri başkalarına verdiği, okunmasını sağladığı konusunda da delil bulunmamaktadır. Askerî mahkemenin, unsurları ve oluşumları farklı bazı suç ve eylemler örnek gösterilerek, atılı suçun unsurlarının oluştuğuna ilişkin kabulünde ve gerekçelerinde de isabet görülmemiştir. Hakaret içeren sözlerin yer aldığı defterin yukarıda açıklanan ele geçiriliş biçimi ve bunun sonunda içeriğine vakıf olunması karşısında, atılı suçun tüm unsurları yönünden oluştuğundan söz edilemeyeceğinden, askerî mahkemece sanık hakkında amire hakaret suçundan dolayı direnilerek kurulan mahkûmiyet hükmünün esas (sübut) yönünden bozulmasına karar verilmiştir. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy