Askeri Yargıtay Daireler Kurulu 2006/127 Esas 2006/122 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: Daireler Kurulu
Esas No: 2006/ 127
Karar No: 2006 / 122
Karar Tarihi: 25.05.2006

(1632 S. K. m. 130)

Daire ile Başsavcılık arasında ortaya çıkan ve Daireler Kurulunda çözümlenmesi gereken uyuşmazlık, sanığa yüklenen askerî eşyayı özürsüz kaybetmek suçunun sübutuna ilişkin bulunmaktadır.

Daire, sanığın kendisine teslim edilen tabanca ve mermilerinin muhafazasında gerekli dikkat ve özeni göstermemek suretiyle çalınmasına sebebiyet verdiğini ve yüklenen suçun unsurları yönünden oluştuğunu kabul ederek, mahkûmiyet hükmünü düzelterek onamış; Başsavcılık ise, söz konusu eşyanın sanığın rızası dışında çalınmasının makbul bir mazeret olduğu görüşüyle, yüklenen suçun unsurları yönünden oluşmadığı görüşünü öne sürmüştür.

ASCK'nın 130'uncu maddesi; "Askeri eşyayı..., özürsüz kaybeden...asker kişiler, eşyanın değeri, önemi, meydana gelen hasarın miktarı ve fiilin işleniş şekline göre... cezalandırılırlar.
Suç konusu eşya; silah, mühimmat, savaş aracı veya gereci ise, ceza artırılır.

Kaybedilen... eşyanın ödettirilmesine de ayrıca hükmolunur." düzenlemesini içermektedir.

Askeri eşyayı özürsüz kaybetmek suçunda cezalandırılan husus, askerî eşyanın zilyedi olan şahsın eşyayı muhafazada gerekli dikkat, itina ve teyakkuzu göstermemek suretiyle tezahür eden ihmal ve tekâsülüdür. Suçun oluşumunda, askerî eşyanın kaybının ve kaybolma olayının makul ve mantıki bir nedene dayanmamış olması esastır. Makbul bir sebebin (özür) varlığı hâlinde, suçun unsurları yönünden oluşmayacağı konusunda duraksama bulunmamaktadır.

Makbul sebebin var olup olmadığı, her olayda mahkemece tayin ve takdir olunacak ise de; uyum kararlılık gösteren Askeri Yargıtay kararlarında unutkanlık, dalgınlık veya ihmal özür olarak kabul edilmemektedir. Ancak, elde olmayan sebeplerle eşyanın kaybı söz konusu ise, özürün varlığından bahsedilebilecektir.

Dava dosyasına göre; kaybolan tabanca ve mermiler sanığa görev sırasında kullanmak üzere verilmiş, mesai bitiminde veya görev dönüşünde mal sorumlusuna veya görevli personele senet karşılığında teslim edileceği emredilmiştir. Tabanca ve mermileri mesaiden sonra birlik dışına çıkartan ve emre itaatsizlikte ısrar suçu nedeniyle beraatına karar verilen sanık, savunmasına göre Kadıköy Rıhtım Caddesi üzerinde Mangal isimli yerde içki içip maç seyrettikten sonra, tanımadığı kişilerle parkta içki içmeye devam etmiştir. Bu şekilde, gece geç saatlerde tanımadığı kişilerle iradî olarak içki içen ve kendisini emniyetsiz ve kontrolsüz duruma sokan, silâhının muhafazası konusunda da gerekli emniyet tedbirlerini almayan sanığın, ihmal ve tekâsülü açıkça ortaya çıktığından, kendisinden geçmesi üzerine belinde bulunan ve senetle teslim edilen birliğine ait tabancanın çalınmış olması, sanık yönünden makbul bir özür olarak görülmemiş ve Başsavcılığın itirazının reddine karar verilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy