Askeri Yargıtay 4. Daire 2007/2042 Esas 2007/2057 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: 4. Daire
Esas No: 2007/ 2042
Karar No: 2007 / 2057
Karar Tarihi: 31.12.2007

(353 S. K. m. 16) (1632 S. K. m. 130)

Askeri mahkemece, sanığın, 7.7.2005 tarihinde askeri eşyayı kasten tahrip etmek suçunu işlediği kabul edilerek, ASCK'nın 130/1 'inci maddesi gereğince üç ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, meydana gelen 192.70 YTL tutarındaki hazine zararının haklarında mahkumiyet ve görevsizlik kararları verilen sanıklardan müştereken ve müteselsilen tahsili için muhakemat müdürlüğüne müzekkere yazılmasına karar verilmiştir.

Bu hüküm sanık tarafından, camı kasıtlı kırmadığı, askerliğe elverişsiz olması nedeniyle hakkında görevsizlik kararı verilmesi gerektiğini ileri sürerek temyiz edilmiştir.

Yapılan incelemede; sanıklar Ter.P.Er C.K., P.Er Y.B., erler Ç.Y., G.P., R.K., S.İ. ve S.K.'nın Sarıkamış Askeri Ceza ve Tutuk Evinin 1'inci koğuşunda tutuklu olarak bulundukları, 7.7.2005 tarihinde sanıklarla aynı koğuşta kalan tutuklu Er A.D.'nin rahatsızlanması üzerine durumun gardiyanlara bildirildiği, bunun üzerine Er A.D.'nin tutuklu koğuşundan çıkarıldığı, sevk işleminin yapılması ve araç hazırlanması amacıyla tutuklu koğuşundan görülen ceza evi bahçesine götürüldüğü, bu bekleme sırasında sanıkların tepki gösterdikleri ve koğuş camlarını elleri ile yumruk atmak suretiyle kırdıkları, kırılan camlar nedeniyle 192.70 YTL hazine zararının meydana geldiği, maddi vakıa olarak anlaşılmıştır.

Sanığın suç tarihlerinde askerliğe elverişli olduğu, cama kasten yumruk atıp kırmak suretiyle suç kastını ortaya koyduğu, bu nedenle temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.

Yukarıda açıklandığı üzere sübuta eren olayda, askeri mahkemece, yerinde gerekçelerle sanığın askeri eşyayı kasten tahrip etmek suçunu işlediği kabul olunarak, hakkında mahkumiyet kararı verilmesinde, usul, sübut, vasıf ve takdir yönlerinden bir isabetsizlik bulunmamakta ise de;

Sanığın askeri ceza evinde tutuklu bulunan arkadaşları ile birlikte gerçekleştirdiği eylem sonucunda 192,70 YTL hazine zararı meydana geldiği, olayla ilgili mahkumiyet kararı verilen sanık ile P.Er Y.B. hakkında hazine zararının tahsiline karar verilmesi gerekirken, diğer sanıklar hakkında görevsizlik kararı verildiği belirtilerek, hazine zararının tahsil ve takibi hususunda muhakemat müdürlüğüne müzekkere yazılması yönünde karar alınması hukuka aykırıdır. Zira mahkumiyet kararının sonucu olarak hazine zararının hüküm altına alınması gerekmektedir.

Bu nedenle sanık hakkında müsnet suçtan mahkumiyetine karar verilirken hazine zararına hükmedilmemesi hukuka aykırı olduğundan, sanık hakkındaki mahkumiyet hükmünün bozulmasına karar verilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy