Askeri Yargıtay 3. Daire 2016/260 Esas 2016/284 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2016/ 260
Karar No: 2016 / 284
Karar Tarihi: 03.05.2016

(5271 S. K. m. 223) (1632 S. K. m. 137)

Sanığın, sevk ve idaresindeki …plaka numaralı …marka araçla devriye görevine çıkıldığı, araç seyir hâlindeyken …Rüzgar Enerji Santrali 7 numaralı tribün önü mevkiine gelindiğinde, havanın sisli, yolun ıslak ve mucurlu olması sebebiyle direksiyon hakimiyetini kaybederek, aracın gidiş istikametine göre yolun sol tarafına devrildiği, aracın içerisinde J.Onb. E.T.,J.Onb. M.C.Ş. ve J.Ütğm. M.A.’nın bulunduğu, sanık hakkında …Cumhuriyet Başsavcılığınca birden fazla kişinin yaralanmasına neden olunması olayıyla ilgili soruşturma yapıldığı, ancak şikâyet yokluğu nedeniyle 31.10.2011 tarihli ve 2011/5508-2713 sayılı kararla kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği, araçta meydana gelen zararın sigorta şirketi ya da sanık tarafından karşılanmadığı, aracın onarımının mahalli piyasadan hizmet alımı şeklinde giderilmiş olduğu, olay nedeniyle askeri araçta 5.996,41 TL tutarında maddi hasarın meydana geldiği, böylece hizmette tekâsülle askeri aracın mühimce hasarına sebebiyet vermek suçunu işlediği iddiasıyla açılan kamu davasında;

Askeri Mahkemece; sanığın, aracı düşük hızda ve viteste kullandığına, 20 km hızla seyrettiğine, birden sis bastırdığına dair istikrarlı anlatımları, tanıklarca sanığın olayda kusurunun bulunmadığının, aracı düzgün, dikkatli, düşük hızda ve viteste kullandığının, kaza anında görüş mesafesinin yoğun sis nedeniyle sıfır metreye yakın şekilde düştüğünün ifade edilmesi, yapılan idari tahkikatta sanığın araç komutanı J.Ütğm. M.A.’nın talimatları doğrultusunda hareket ettiğinin, hızının 20-25 km olduğunun, ancak yolun ıslak, kaygan, mucurlu ve havanın sisli olması nedeniyle aracı durduramadığının belirtilmiş olması, kazanın meydana geldiği yerde Meteoroloji Genel Müdürlüğünün istasyonunun olmaması sebebiyle havanın sisli olması ile ilgili olarak tanık ifadelerine itibar edilmesi gerektiği, tanık anlatımlarından ve bahse konu diğer delillerden sanığın kusurluluğu noktasında lehine olacak şekilde “şüphe” hasıl olduğu nedenlerine dayalı olarak CMK’nın 223/2-c,e maddesi gereğince beraatine, meydana gelen 5.996.41 TL tutarındaki Hazine zararının saklı tutulmasına karar verildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere; ASCK’nın 137’nci maddesinde düzenlenen suçun oluşumu için failin fiilinin kasten yapılmaması, hasarın tekâsül sonucu meydana gelmesi gereklidir. Maddede yazılı suçun özel unsurları ise, vazife ve hizmette tekâsülde bulunulması, meydana gelen hasarın mühimce olması, tekâsül ile hasar arasında illiyet bağının varlığıdır.

“Tekâsül” mecbur olduğu nezaret ve ihtimam vazifesinde failin lakayt bulunması demektir.

Gösterilmesi gereken dikkat ve ihtimamın ölçüsü, failin hizmetteki tecrübesi ve görevin gerektirdiği sorumluluk derecesi ile askerlik hizmetinin bugünkü süratini azaltmamak ve her türlü faaliyete engel olmayacak derecede müteyakkız bulunmak gibi nedenler olup, olayın özelliklerine de uygun olarak ihmâlin ölçüsünü bazen objektif, bazen de sübjektif ölçülere tabi tutmak ve içinde bulunulan şartları fail ve fiil açısından takdir etmek gerekmektedir.

Askeri Mahkemenin gerekçeli kararında da isabetle belirttiği üzere, dosya içeriği ile uyumlu olacak şekilde yaşanan şartlara göre uyumlu yani havanın yoğun sisli ve görüş mesafesinin çok düşük olduğu bir anda, aracı düşük hızda, düzgün, dikkatli, araç komutanı J.Ütğm. M.A.’nın talimatları doğrultusunda kullandığı kabul edilen sanık hakkında her türlü şüpheden uzak bir şekilde atılı suçu işlediğini ortaya koyacak somut, güvenilir delil bulunmadığı kabulü ile şüpheden sanık yararlanır ilkesi gereği, bu durumun sanık lehine yorumlanarak, tekâsülünün olmadığının kabulü ile verilen beraat hükmünde bir hukuka aykırılık bulunmadığından, aksi yöndeki temyiz sebeplerinin reddi ile beraat hükmünün onanmasına karar verilmiştir.

SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;

Askeri Savcının kabule değer görülmeyen temyiz sebeplerinin, 353 sayılı Kanun’un 217/2’nci maddesi gereğince REDDİNE;

Usul ve esas yönlerinden hukuka uygun bulunan beraat hükmünün ONANMASINA;

3.5.2016 tarihinde, tebliğnamedeki görüşe uygun olarak ve oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy