Askeri Yargıtay 3. Daire 2010/924 Esas 2010/918 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2010/ 924
Karar No: 2010 / 918
Karar Tarihi: 30.03.2010

(5237 S. K. m. 179) (1632 S. K. m. 179) (353 S. K. m. 162, Ek. m. 1) (5271 S. K. m. 223)

Askeri Mahkemece; sanık SG.Sey.Astsb.Kd.Bçvş.G.E.'nin, 08.07.2007 tarihinde trafik güvenliğini tehlikeye sokmak suçunu işlediği iddia olunarak, eylemine uyan TCK'nın 179/3'üncü maddesi uyarınca cezalandırılması istenilmiş ise de; müsnet suçun yasal unsurları bakımından oluşmadığı, eyleminin askeri terbiyeyi, disiplini bozan ve hiçbir ceza kanununun maddelerine uymayan fiillerden olması nedeniyle, disiplin tecavüzü kapsamında kaldığı, ASCK.'nın 179'uncu maddesi uyarınca muhakemenin tevkifine, hükmün kesinleşmesini müteakip ceza verilmesi hususunun takdiri için Sahil Güvenlik Grup Komutanlığına gönderilmesine karar verilmiştir.

Askeri Savcı tarafından yasal süresi içerisinde, usul ve esasa yönelik sebepler ileri sürülerek temyiz edilmiştir. Tebliğnamede, usul yönünden bozulması isteminde bulunulmuştur.

Yapılan incelemede; Olay tarihinde bot komutanı olarak görev yapan sanık SG. Sey. Astsb. Kd. Bçvş. G.E. ile temyize gelmeyen diğer sanıklar SG Mot. Kd. Bçvş. M.Ç. ve SG Mot. Uzm. Çvş. H.İ.Ö.'nün 08.07.2008 tarihinde icra ettikleri sahil güvenlik görevi esnasında Orhaniye-Marmaris bölgesinde sivil şahıs tarafından işletilen ... isimli gezi teknesine konuk oldukları, burada sohbet edip içki içtikleri, daha sonra sanık SG. Sey. Astsb. Kd. Bçvş. G.E. komutasında alkollü olarak sahil güvenlik görevine devam ettikleri, bir süre sonra Gurup Komutanı SG Kd.Bnb.Z.S.'nin emriyle botlarını Orhaniye Martı Marina'ya bağladıkları, aynı gün saat 23.55'de yapılan muayene sonucu SG.Sey.Astsb.Kd.Bçvş.G.E.'nin 93 promil, SG Mot.Kd.Bçvş.M.Ç.'nin 135 promil ve SG Mot. Uzm. Çvş. H.İ.Ö.'nün 65 promil alkollü olduklarının tespit edildiği, olay sonrası yapılan araştırmalar neticesinde, Bot Komutanlığı tarafından su sporları merkezlerinin sportif faaliyet izin belgelerinin olup olmadığının 2007 Temmuz ayı öncesinde kontrol edilmesi gerekirken edilmediği, bu merkezlerin sportif faaliyet izin belgelerinin olmadığı, ayrıca ... isimli gezi teknesinin 4922 sayılı Denizde Can ve Mal Emniyeti Kanununa aykırılık teşkil eden eksikliklerin bulunduğunun belirlendiği, maddi vakıa olarak belirlenmiş ve Askeri Mahkemenin kabulü de bu yöndedir.

Trafik güvenliğini tehlikeye sokmak suçu bakımından yapılan incelemede; sanık SG. Sey. Astsb. Kd. Bçvş. G.E.'nin 08.07.2007 tarihinde Komutanı olduğu botunu alkollü bir şekilde kullanmak suretiyle trafik güvenliğini tehlikeye sokmak suçunu işlediği iddia olunarak eylemine uyan TCK.'nın 179/3'üncü maddesi gereğince cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmış ise de;

TCK.'nın 179/3'üncü maddesi, alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle, ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişinin cezalandırılacağını düzenlemiştir. Bu suçun maddi unsuru, kişinin alkol veya uyuşturucu ya da başka nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek durumda olmasına rağmen araç kullanmasıdır.

Alkol veya uyuşturucu madde etkisinde olan kişilerin davranışlarında meydana gelen değişiklikler, sinir sistemi üzerindeki etkisi, ruh ve beden sağlığı üzerinde yaptığı tahribat tıp biliminin araştırma konusuna girmekle birlikte, alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen kişinin araç kullanması TCK.'nın 179/3'üncü maddesi kapsamında somut tehlike suçunu oluşturmaktadır. Somut tehlikenin varlığı için, kişinin salt alkollü veya uyuşturucu maddenin etkisinde olması yeterli değildir. Kişinin emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek durumda olup olmadığının tıbbi bulgular ya da dışa yansıyan davranışları dikkate alınmak suretiyle saptanması gerekir. (Ali PARLAR, Muzaffer HATİPOĞLU, TCK. Yorumu, 3'üncü cilt, 2'nci baskı, 2008, Seçkin).

Somut olayda, sanığın Komutanı olduğu botunu alkollü olarak kullandığı sabit olmasına rağmen emniyetsiz bir şekilde sevk ve idare ettiğine dair hiçbir delil bulunmadığından, müsnet suçun unsurları bakımından oluşmadığı anlaşılmaktadır.

Bu nedenlerle, Askeri Mahkemenin, sanığın üzerine atılı trafik güvenliğini tehlikeye sokmak suçunun oluşmadığına yönelik tespit ve kabulü yerinde olmakla birlikte; mülga 353 sayılı Kanunun 162/1'inci maddesindeki hükmün ... ceza kanunları ve diğer kanunlarda belirtilen kararlardan birine dair olur şeklindeki düzenlemeye istinaden ve bu madde delaletiyle ASCK.'nın 179'uncu maddesi gereğince hükmolunan muhakemenin tevkifi kararının, 29.06.2006 gün ve 5530 sayılı kanunun 62'nci maddesi ile yürürlükten kaldırıldıktan sonra artık 353 sayılı kanunun Ek 1'inci maddesi atfıyla CMK.'nın 223'üncü maddesinde yargılamayı sonlandıran kararlar arasında muhakemenin tevkifine dair karar sayılmadığından, hükmün usul yönünden bozulması gerekmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy