Askeri Yargıtay 3. Daire 2010/2049 Esas 2010/2049 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2010/ 2049
Karar No: 2010 / 2049
Karar Tarihi: 01.12.2010

(1632 S. K. m. 87) (477 S. K. m. 56) (5237 S. K. m. 62)

Askeri Mahkemece; sanığın, 24.03.2009 tarihinde emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlediği kabul edilerek, ASCK.'nın 87/1 (Birinci cümlesi) ve TCK'nın 62'nci maddeleri gereğince, yirmi beş gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.

Hüküm; yasal süresi içinde sanık tarafından, sebep gösterilmeksizin temyiz edilmiş; tebliğnamede, onama isteminde bulunulmuştur.

Yapılan incelemede; sanığın, 28.12.2008 tarihinde imzası karşılığı tebliğ edilen, kışla içinde doldur boşalt işleminin yalnızca doldur boşalt istasyonunda yapılacağı, herhangi bir yerde veya nöbet yerinde şarjör değiştirme ve doldur boşalt işleminin yapılmasının yasak olduğuna dair, Birliğin fiziki güvenliğinin sağlanması ve disiplinin teminine yönelik hizmete ilişkin emri hiç yerine getirmediği ve 24.03.2009 tarihinde nöbet bölgelerinde yapılan kontrolde, kule nöbetçisi iken silahının şarjörünü çıkarıp, doldur boşalt yaptığının tespit edildiği anlaşılmakla, ASCK.'nın 87/1'inci maddesinin ilk cümlesi kapsamına giren emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlediği kabul edilerek hakkında mahkûmiyet karan verilmiş ise de;

ASCK.'nın 87'inci maddesinde düzenlenen emre itaatsizlikte ısrar suçu; askeri hizmete ilişkin emrin gereğinin hiç yapılmaması, emrin yerine getirilmesinin sözlü veya fiili olarak açıkça reddedilmesi veya emir tekrar edildiği halde yerine getirilmemesi ve suç işleme kastıyla hareket edilmesi ile oluşmaktadır.

477 sayılı Disiplin Mahkemeleri Kanunu'nun 56'ncı maddesi hükmüne göre, İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliğinde belirtilen nöbet görevlerini yaparken nöbet yerini terk edenler ve başka surette nöbet talimatına aykırı hareket edenler, bu eylemlerinden dolayı hizmet aksamamış veya maddi zarar doğmamış ise cezalandırılacağı belirtilmektedir.

Dava dosyasında sanığın tuttuğu nöbet yeri ile ilgili bir talimat bulunmamakta ise de, Karargah Bölüğü Erbaş ve Er Devamlı Talimatı içinde yer alan nöbetlerle ilgili emirlerin sanığa 28.12.2008 tarihinde tebliğ edildiği görülmektedir. Belirtilen talimatta, doldur boşalt işleminin doldur boşalt istasyonunda, nöbetçi Subay ve Astsubayının nezaretinde yapılacağı, bunun haricinde herhangi bir yerde münferit olarak doldur boşalt yapmanın ve nöbet yerinde şarjör değiştirmenin yasak olduğu belirtilmektedir.

Somut olayda sanık, 24.03.2009 tarihindeki 09.00-20.00 saatleri arasında kule nöbetçisi iken silahının şarjörünü çıkardığı, doldur boşalt yaptığı tespit edilmiş ve olaya ilişkin bir tutanak düzenlenmiştir. Olayda sanığın bir başkasına, silah tevcih ettiğine ilişkin bir delil mevcut olmadığı gibi, eyleminden maddi bir zarar doğmamış ve hizmet aksamamıştır. Sanık kendisine tebliğ edilen nöbet talimatına aykırı hareket ederek nöbette iken doldur boşalt işlemi yapmak suretiyle kendisine tebliğ edilen nöbet talimatına aykırı hareket ettiği, eyleminde maddi bir zarar doğmadığı gibi hizmeti aksamasına da sebebiyet vermediği anlaşılmakla, eylemi 477 sayılı Disiplin Mahkemeleri Kanunu'nun 56'ncı maddesi kapsamında bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenlerle sanık hizmet emrine değil, nöbet talimatına aykırı hareket ettiği cihetle, emre itaatsizlikte ısrar suçundan tesis edilen mahkumiyet hükmünün suç vasfına bağlı görev yönünden bozulmasına karar verilmiştir. ¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy