Askeri Yargıtay 3. Daire 2009/1394 Esas 2009/1374 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2009/ 1394
Karar No: 2009 / 1374
Karar Tarihi: 20.05.2009

(1632 S. K. m. 134, 144) (765 S. K. m. 240)

Hakikate muhalif rapor layiha ve sair evrak tanzim etmek suçundan sanık P.Kur.Alb. İsmet ERDOĞ hakkında Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesince tesis olunan 15.05.2008 tarihli, 2009/186-331 Esas ve Karar sayılı Beraate ilişkin hükmün yasal süresi içinde Askeri Savcı tarafından temyiz edilmesi üzerine, dava dosyası, Askeri Yargıtay Başsavcılığının onama istemini içeren 06.05.2009 tarihli ve 2009/4076 sayılı tebliğnamesine bağlı olarak Dairemize gönderilmekle incelendi.

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:

Askeri Mahkemece; sanığın 24.08.2004 tarihinde hakikate muhalif rapor layiha ve sair evrak tanzim etmek suçunu işlediğinden bahisle açılan kamu davasında; sanığın hakikate muhalif rapor, layiha ve sair evrak tanzim etmek veya memuriyet görevini kötüye kullanmak suçunu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak inandırıcı ve yasal delil elde edilemediğinden, atılı suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmadığı kabul edilerek müsnet suçtan beraatine karar verilmiştir.

Hüküm; yasal süresi içinde Askeri Savcı tarafından, suçun unsurları itibarıyla oluştuğu ileri sürülerek temyiz edilmiştir.

Tebliğnamede; onama isteminde bulunulmuştur.

Yapılan incelemede;

Sanık Kur. Alb. İsmet ERDOĞ'un 2002 yılı genel atamalarında 1'inci Komando Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevine atandığı, 16.07.2004 tarihine kadar Kurmay Başkanlığı görevini yürüttüğü, bu tarihten sonra da Tugay Komutanı Yardımcılığı görevini yürüttüğü, Tugay Komutanının 23.08.2004 tarihinde Romanya'ya gitmesi nedeniyle 1'inci Komando Tugay Komutanlığına vekalet ettiği, Tugay Komutanlığına vekalet ettiği dönemde, kimliği tespit edilemeyen kişi tarafından, taslak halinde masasına konulan ve altına İsmet ERDOĞ ismi açılan, 24.08.2004 tarihli, Tbp. Bnb. Ziya DEMİR hakkında düzenlenen idari tahkikat raporu hilafına beyanlar içeren Bçvş. Yavuz İLGİ'nin şikayet dilekçesine cevabi yazının üzerine yeni Kurmay Başkanının ismini açın ibaresinin yazıldığı, müteakiben disiplin subaylığına vekalet eden Topçu Yzb. Sabri KARATUNA tarafından da Kurmay Başkanı Kur.Alb. Halil SES'in ismi açılıp ve imzalanmasının sağlanarak evrakın işleme konulduğu maddi olay olarak sübut bulmaktadır.

Askeri Ceza Kanunu'nun 144'üncü maddesiyle yapılan gönderme nedeniyle askeri suç niteliğinde bulunan ve 765 sayılı TCK'nın 240'ıncı maddesiyle yaptırıma bağlanan görevi kötüye kullanma suçu, Yasada yazılı hallerden başka hangi nedenle olursa olsun görevini kötüye kullanan memur derecesine göre bir yıldan üç yıla kadar hapsolunur. Cezayı hafifletici nedenlerin bulunması halinde altı aydan bir yıla kadar hapis ve her iki halde iki bin liradan on bin liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır. Ayrıca memuriyetten süreli veya temelli olarak yoksun bırakılır. şeklinde düzenlenmiş olup, madde metninde kanuni ve maddi unsurları açıkça gösterilmemiş olmakla beraber; öğretiye ve yerleşik içtihatlara göre, bu suçun oluşabilmesi için; memur olan failin, yasal görev ve yetkisini aşması, yasanın belirlediği şekil, usul ve esaslara uymaması, takdir yetkisini amacı dışında kullanması ve tüm bu eylemlerini görevi kötüye kullanma kastı altında gerçekleştirmesi (kendisine veya başkasına menfaat sağlamak ya da başkasına zarar vermek özel kastıyla hareket etmesi) gerekmektedir.

ASCK'nın 134'üncü maddesinde düzenlenen hakikate muhalif evrak tanzim etmek suçunun oluşması da, maddede belirtilen belgelerin yetki yönünden sahih, kapsam yönünden gerçek dışı olması yanında, tanzim edenin hizmet veya görevine dahil bulunması unsurunun gerçekleşmesine bağlı bulunmaktadır.

Sanık P.Kur.Alb. İsmet ERDOĞ'un Kurmay Başkanı olarak görev yaptığı sırada 01.07.2004-16.07.2004 tarihleri arasında yıllık izin kullandığı (Dz.673), 16.07.2004 tarihinden itibaren ise Tugay Komutan Yardımcılığı görevine başladığı (Dz.671,672), diğer sanık Diş Tbp.Bnb. Ziya DEMİR hakkındaki idari tahkikat raporunun sanığın izinde bulunduğu 12.07.2004 tarihinde Tugay Komutanına arz edildiği (Dz.639), suç dosyasının KKK K.lığı Askeri Mahkemesine gönderilmesine dair yazının sanık tarafından paraf edilmesini müteakip Tugay Komutanı tarafından imzalandığı görülmekle birlikte (Dz.893), idari tahkikat raporunun Sanık tarafından bilinip bilinmediğinin tam olarak tespit edilemediği, Sanık Diş.Tbp.Bnb. Ziya DEMİR hakkında işlem yapılmasına gerek olmadığına dair bilgi yazısının ise Tugay Disiplin Subayı Top.Yzb. Sabri KARATUNA tarafından 23.08.2004 tarihinde parafe edildiği ve aynı gün yeni Kurmay Başkanı olan Top. Kur. Alb. Halil SES tarafından imzalandığı (Dz.537), Sanığın 24.08.2004-28.08.2004 tarihleri arasında Tugay Komutanlığına vekalet etmekle birlikte (Dz.658), Sanık Diş.Tbp.Bnb. Ziya DEMİR hakkında işlem yapılmasına gerek olmadığına dair bilgi yazısının hazırlandığı ve imzalandığı 23.08.2004 tarihi itibariyle Sanık P.Kur.Alb. İsmet ERDOĞ'un bu hususta bir görev ve sorumluluğunun olmadığı,

Her ne kadar diğer Sanık Diş.Tbp.Bnb. Ziya DEMİR'in savunmasında yazının hazırlandığı tarih öncesinde P.Kur.Alb. İsmet ERDOĞ'u makamında ziyaret ettiğini, tahkikatın sonucunu sorduğunu, bu sırada yanında Hv.Kd.AIb. Ahmet MAYADAĞLI'nın da bulunduğunu, daha sonra P.Kur.Alb.İsmet ERDOĞ'un kendisini cep telefonundan arayarak hakkında olumlu yazı yazıldığını... bildirdiği görülmekle birlikte, Sanık P.Kur.Alb. İsmet ERDOĞ'un bu iddiaları kabul etmediği, Askeri Mahkemece yapılan araştırmalarda yazının hazırlanmasından önce Sanık Diş.Tbp.Bnb. Ziya DEMİR ve Hv.Kd.Alb. Ahmet MAYADAĞLI'nın Sanık P.Kur.Alb. İsmet ERDOĞ ile makamında görüştüklerine veya P.Kur.Alb. İsmet ERDOĞ'un diğer Sanık Diş.Tbp.Bnb. Ziya DEMİR'i cep telefonundan arayarak bilgi verdiğine dair ziyaretçi ve görüşme kaydına ulaşılamadığı (Dz.1000-1129,1132-0149), Keza, Hv.Kd.Alb. Ahmet MAYADAĞLI'nın P.Kur.Alb. İsmet ERDOĞ ile yapılan bu görüşmenin çok kısa sürdüğünü, ne konuştuklarını hatırlamadığını beyan etmesi dikkate alındığında, binan için diğer Sanık Diş.Tbp.Bnb. Ziya DEMİR'in bu iddialarının doğru olduğu kabul edilse bile, Sanık Kur.Alb.İsmet ERDOĞ'un dava konusu 23.08.2004 tarihli yazının hazırlandığı tarih itibarıyla Tugay Komutanlığı devir teslimi, yürütülen müşterek tatbikat ve kullandığı izin nedeniyle 20.07.2004 tarihli suç dosyası gönderme yazısından ve idari tahkikat heyeti raporundan haberdar olmadığı, bu yazıyı kendisinin yazdırmadığı yönündeki savunmalarının aksinin ortaya konulamadığı, mahkumiyetine yetecek derecede açık, kat'i, şüpheden uzak delil bulunmadığı anlaşılmakla Askeri Mahkemece, beraat kararı verilmesinde hukuka aykırılık görülmediğinden, Askeri Savcının temyiz isteminin reddiyle hükmün onanması gerekmiştir.

Sonuç ve Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Askeri Savcının kabule değer görülmeyen temyiz isteminin, 353 sayılı Kanun'un 217/2'nci maddesi gereğince REDDİNE,

Usul ve esas yönlerinden hukuka uygun bulunan beraat hükmünün ONANMASINA,

20.05.2009 tarihinde, tebliğnamedeki görüşe uygun olarak, oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy