Askeri Yargıtay 2. Daire 2017/17 Esas 2017/30 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2017/ 17
Karar No: 2017 / 30
Karar Tarihi: 18.01.2017

(1632 S. K. m. 70) (5237 S. K. m. 32, 50, 52, 62) (5271 S. K. m. 74)

Askeri Mahkemece; sanığın, 20.3.2014 tarihinde sözleşerek firar suçunu işlediği sabit görülerek, ASCK’nın 70/4, TCK’nın 62, 50/1-a ve 52/2’nci maddeleri uyarınca 6.000 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.

Hüküm; sanık tarafından, uygulamaya ilişkin sebepler ileri sürülerek temyiz edilmiştir.

Tebliğnamede; hükmün onanmasına karar verilmesi gerektiği yönünde, görüş bildirilmiştir.

Aynı hükümle; sözleşerek firar suçundan sanıklar, P. Er T.K. hakkında tesis edilmiş hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair karar temyiz incelemesine tabi olmadığından, P.Er F.D. hakkındaki mahkûmiyet hükmü temyiz edilmediğinden, inceleme dışında tutulmuştur.

Yapılan incelemede; sanık ile arkadaşları P.Er F.D. ve P.Er T.K.'nın anlaşarak 20.3.2014 tarihinde saat 20.30 sıralarında Birliğin sınır tellerinden atlayarak dışarı çıktıkları, bu durumun Birlik Komutanlığınca yat yoklamasında tespit edildiği, saat 23.15 sularında ….. Polis Karakoluna, …..Spor Kompleksi yanındaki ….. Cami inşaatına şahısların girdiği yönünde ihbar gelmesi üzerine, polis ekiplerince bölgeye intikal edildiği, yapılan kontrolde sanık ve arkadaşlarının inşaatın bodrum katında esrar maddesi kullanırken yakalandıkları, böylece sanıkların sözleşerek firar suçunu işledikleri kabul edilerek belirtilen şekilde hüküm kurulduğu anlaşılmakta ise de;

Dava dosyasındaki belgelere göre (Dz.105-115); sanığın, ….. kullanımına bağlı bağımlılık sendromu ve uyum bozukluğu tanıları ile ….. Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile ….. Devlet Hastanesinde muayene ve tedavi edildiği, yine terhis belgesinde ….. Hastanesince düzenlenmiş 31.3.2014 tarihli 10 gün istirahat raporunun bulunduğunun belirtildiği, ayrıca esrar kullanırken yakalandıkları dikkate alındığında; sanığın sağlık durumuna ilişkin gerek askerlik hizmeti dönemindeki gerekse sivil yaşamındaki teşhis ve tedavi bilgilerini içeren, Birliğinde ve Askerlik Şubesinde bulunan şahsi dosyasındaki, tüm belgelerin getirtilmesinden sonra sanığın madde kullanımına bağlı psikiyatrik rahatsızlığının bulunup bulunmadığı, bulunuyor ise bu rahatsızlığının cezai ehliyetini ve askerliğe elverişliliğini etkileyecek derecede olup olmadığının, TCK’nın 32’nci maddesinden istifade edip edemeyeceğinin sağlıklı ve her türlü şüpheden uzak bir şekilde belirlenmesi için, öncelikle psikiyatri uzmanı bir bilirkişiye ön muayenesinin yaptırılması ve psikiyatri uzmanının gerek görmesi hâlinde tam teşekküllü bir resmi sağlık kuruluşunda CMK’nın 74’üncü maddesine göre adli gözlem altına alınarak sağlık kuruluna çıkartılması, elde edilecek rapora göre sanığın hukuki durumunun değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varıldığından, mahkûmiyet hükmünün noksan soruşturma yönünden bozulmasına, karar verilmiştir.

Bozma nedeni karşısında diğer yönlerden inceleme yapılmamıştır.

Sonuç Ve Karar: Açıklanan nedenlerle;

Sanığın temyiz istemine atfen ve resen, 353 sayılı Kanun’un 221/1’inci maddesi gereğince, mahkûmiyet hükmünün noksan soruşturma yönünden BOZULMASINA,

18.1.2017 tarihinde, tebliğnamedeki görüşe aykırı olarak, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy