Askeri Yargıtay 2. Daire 2013/211 Esas 2013/16 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2013/ 211
Karar No: 2013 / 16
Karar Tarihi: 09.01.2013

(1632 S. K. m. 87)

Askeri Mahkemece; sanığın, 12.10.2010 tarihinde işlediği iddia olunan emre itaatsizlikte ısrar suçunun şüpheli kalması nedeniyle beraatine karar verilmiştir.

Hüküm; Askeri Savcı tarafından, atılı suçun sübuta erdiği ileri sürülerek sanık aleyhine temyiz edilmiştir.

Tebliğnamede; hükmün onanmasına karar verilmesi gerektiği yönünde görüş bildirilmiştir.

Yapılan incelemede; sanığın …Batarya Komutanlığında askerlik hizmetini yapmakta iken, olaydan bir hafta kadar önce Batarya Komutanı Topçu Ütğm. M.S.G. tarafından, askerlerin birbirlerine ait silahları taşıdıklarının tespit edilmesi üzerine, içtimada “Kimse birbirinin silahını taşımayacak, üst tertipler alt tertiplere silah taşıtmayacak” şeklinde sözlü emir verildiği, 12.10.2010 tarihinde, batarya personelinin eğitim alanına silahlı olarak geldiği, eğitimin ilerleyen saatlerinde çeşitli görevler nedeniyle bazı personelin eğitim alanından ayrıldığı, ayrılanların silahlarını eğitim alanındaki gazinoda bulunan silahlığa bıraktıkları, bu nedenle eğitim alanında silah sayısından az personel kaldığı, saat 17.00 sıralarında eğitimin bitmesi üzerine, eğitim alanında kalan en kıdemli personel olması nedeniyle bataryaya emir komuta etmekte olan Topçu Uzm.Onb. R.Y.’nin, silahların Tabur Hizmet Binasındaki silahlığa götürülmesini sağlamak maksadıyla, eğitim alanında bulunan personele taşıyabilecekleri kadar silah almalarını söylediği, eğitim alanında bulunanların hem kendi silahlarını, hem de ayrılanlara ait silahları almalarına rağmen, sanığın sadece kendisine ait silahı aldığı, bu durumu gören Topçu Uzm.Onb. R.Y.’nin, sanığı uyararak ayrılanların silahlarından da almasını söylediği, sanığın “Ben kendi silahımdan başkasını almam” diyerek karşılık vermesi üzerine Topçu Uzm.Onb. R.Y.’nin diğer silahlardan da alması yönündekini emrini yinelediği, sanığın “Herkes kendi silahını alsın, ben başkasının silahını almam, enayi miyim?” dediği ve Tabur Hizmet Binasına sadece kendi silahını taşıyarak döndüğü, bu suretle sanığın, Topçu Uzm.Onb. R.Y. tarafından verilen ve tekrar edilen, başka görevler nedeniyle eğitim alanından ayrılan er/erbaşların silahlarını taşıması yönündeki emre uymayarak atılı suçu işlediği iddiasıyla açılan kamu davasında, Askeri Mahkemece; atılı suçun şüpheli kaldığı kabul edilerek beraatine karar verildiği anlaşılmaktadır.

Eğitimin bitmesini müteakip eğitim alanındaki silahların, hizmet binasında bulunan silahlığa götürülmesi bir zorunluluk olmakla birlikte, Batarya Komutanı’nın olaydan bir hafta kadar önce vermiş olduğu emirle başkasına ait silahın taşınması yasaklanmıştır. Topçu Uzm.Onb.R.Y. tarafından ise, Batarya Komutanı tarafından verilen emrin aksine, başkalarına ait silahın taşınması yönünde emir verilmiştir.

TSK İç Hizmet Kanunu’nun 20’nci maddesinde, kural olarak, emirlerin ast tarafından değiştirilemeyeceği belirtildikten sonra, istisnai hallerde değiştirilebileceği hüküm altına alınmıştır. Anılan maddeye göre; ahval ve şerait emri yapılamayacak bir hale koymuşsa veyahut emir verilirken meçhul kalmış sebepler meydana çıkmışsa veya emrin yapılması büyük bir tehlikeyi ve ağır bir zararı da mucip olacaksa, ast amirinin verdiği emri, yeni vaziyete uygun bir tarzda değiştirerek yapabilir. Ancak bu haller karşısında amirden yeni bir emir alınmasına hal ve zaman da müsait olmamalıdır. Eğer amirden yeni bir emir alınmasına hal ve zaman müsait ise, belirtilen durumlar gerçekleşmiş olsa bile emrin ast tarafından değiştirilmesi yasaktır.

Temyize konu olayda, Batarya Komutanı Topçu Ütğm. M.S.G.’nin olay anında kışlada olması nedeniyle, Batarya Komutanına ulaşılarak yeni bir emir alınması mümkün olduğundan, TSK’nın İç Hizmet Kanunu’nun 20’nci maddesinde belirtilen şartların olayda gerçekleşmemesi, aşamalarda değişmeyen savunmalarında, başkasının silahının taşınmasının yasak olduğuna dair emir dolayısıyla silah almadığını beyan eden sanığın suç kastı ile hareket ettiğinden bahsetmenin mümkün olmaması karşısında, atılı suçun unsurları itibariyle oluşmadığı anlaşıldığından, Askeri Savcının temyiz sebeplerinin reddi ile beraat hükmünün onanmasına karar verilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy