Askeri Yargıtay 2. Daire 2008/2164 Esas 2008/2553 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2008/ 2164
Karar No: 2008 / 2553
Karar Tarihi: 26.11.2008

(1632 S. K. m. 82, 87) (5237 S. K. m. 62) (5271 S. K. m. 231) (477 S. K. m. 47)

Askerî mahkemece; sanığın:

a) 21.5.2006 ve 10.9.2006 tarihlerinde iki ayrı emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlediği kabul edilerek ASCK'nın 87/1 (ikinci cümle) ve TCK'nın 62'nci maddeleri ikişer kez uygulanarak 2'şer ay 15'şer gün hapis cezaları ile cezalandırılmasına,

b) 10.9.2006 tarihinde amiri tehdit suçunu işlediği kabul edilerek ASCK'nın 82/2 (ilk cümle) ve TCK'nın 62'nci maddeleri gereğince 5 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.

Hükümler; müdafii tarafından sebepleri gösterilerek temyiz edilmiştir.

Tebliğnamede; emre itaatsizlikte ısrar suçlarından ötürü kurulan her iki mahkûmiyet hükmünün CMK'nın 231'inci maddesinin uygulanıp uygulanmayacağının irdelenmesi, amiri tehdit suçundan dolayı verilen mahkûmiyet hükmünün ise suç vasfına bağlı görev yönünden bozulması yolunda görüş ve istem bildirilmiştir.

Yapılan incelemede; sanığın:

a) 21.5.2006 tarihinde ot temizleme görevini yarıda bıraktığı, bir süre sonra koğuşta olduğu görülüp Nöbetçi Subayı Yzb. A.Ş.'ye götürüldüğü, nöbetçi subayın ot temizleme görevine dönmesi hususunda verdiği emre karşı ... ben psikolojik olarak rahatsızım, bu görevi yapamam, ne işlem yaparsanız yapın, gidemem şeklinde yanıt verdiği ve emre uymadığı,

b) 10.9.2006 tarihinde yat yoklamasına katılmadığı, bir müddet sonra Nöbetçi Astsubayı Ord. Tek. Bçvş. F.E.'nin yanına geldiği, kahve içmek istediğini söylediği, Nöbetçi Astsubayı'nın ortalıkta dolaşmaması, derhâl koğuşa gidip yatması yönünde vermiş olduğu emre karşı senin emrini filan dinlemiyorum, bana emir veremezsin, seni tabur komutanına şikâyet edeceğim, bu iş burada bitmez bilesin, seninle hesaplaşacağız, hesap vereceksin şeklinde karşılık verdiği anlaşılmaktadır.

Sanığın ot temizleme görevine dönmesi ve koğuşa gidip yatması yönünde verilmiş olan her iki emre karşı söz ile ve fiilen karşı geldiğinde kuşku bulunmayıp her iki emre itaatsizlikte ısrar suçundan dolayı yazılı olduğu şekilde hükümler kurulmuş ise de; tâbi tutulduğu adlî gözlem işlemi nedeniyle düzenlenen ve sanığın suç tarihlerinde askerliğe elverişli ve cezaî ehliyetinin tam olduğunu gösteren sağlık kurulu raporu ve adlî raporda sanığın adlî sicil kaydının bulunmadığına da dayanıldığı görülmektedir.

Sanığın anne adı Nazime yerine Nazmiye olarak yazılıp celbedilen ve sabıkası olmadığına ilişkin adli sicil kaydının gerçeği yansıtmaktan uzak olabileceği ortadadır. Nitekim sanığın gasp suçundan ötürü Bolu Ağır Ceza Mahkemesinin 30.12.2003 tarihli ve 2003/187-188 Esas ve Karar sayılı mahkûmiyet hükmü nedeniyle ceza evinde hükümlü olarak kaldığına ilişkin Amasya Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğünün yazısı da bu kuşkuyu haklı kılmaktadır. Şu hâlde, sanığın kişisel bilgileri doğru yazılarak getirtilecek adlî sicil kaydı ile anılan Adliye Mahkemesi hükmü ve infaz belgeleri kapsamında sanığın durumunun incelettirilmesi yerine noksan ve hatalı bilgi ve belgeler çerçevesinde gerçekleştirilen adlî gözlem işlemi ile yetinilmesi hukuka aykırı görülmüş ve her iki emre itaatsizlikte ısrar suçundan dolayı kurulan mahkûmiyet hükümlerinin noksan soruşturma yönünden ayrı ayrı bozulmasına karar verilmiştir.

Sanığın, koğuşa gidip yatması hususunda kendisine emir vermiş olan Nöbetçi Astsubayı'na karşı sarfettiği ... seni Tabur Komutanına şikâyet edeceğim, bu iş burada bitmez, seninle hesaplaşacağız, hesap vereceksin şeklindeki sözlerinde objektif olarak ciddî bir korku ve endişe yaratmaya elverişlilik ve yeterlilik durumu bulunmadığı, eyleminin 477 sayılı Kanun'un 47'nci maddesindeki amire saygısızlık suçu yerine ASCK'nın 82/2'nci maddesindeki amiri tehdit olarak vasıflandırılması hukuka aykırı olduğundan, amiri tehdit suçundan dolayı kurulan mahkûmiyet hükmünün suç vasfına bağlı olarak görev yönünden bozulmasına karar verilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy