Askeri Yargıtay 1. Daire 2017/76 Esas 2017/97 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2017/ 76
Karar No: 2017 / 97
Karar Tarihi: 08.03.2017

(1632 S. K. m. 66)

Askeri Mahkemece; …Asker Hastanesinin 14.10.2014 tarihli ve 490 sayılı “uyum bozuklukları (oligofrenik zeminde)” tanısı ile "SMK altı ay hava değişimi" raporu üzerine, sanığın hava değişimine gönderildiği, bu duruma göre 14.04.2015 tarihinde Birliğine katılması gerekirken katılmadığı gibi herhangi bir Askerlik Şubesi Başkanlığına da müracaat etmediği, daha sonra 16.06.2015 tarihinde kendiliğinden …Askerlik Şubesi Başkanlığına müracaat ettiği, böylece 13.04.2015-16.06.2015 tarihleri arasında izin tecavüzü suçunu işlediği kabul edilerek mahkûmiyetine karar verilmiş ise de;

MSY: 70-1(Ç) Askeralma Yönergesinin muvazzaflık dönemindeki sağlık işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin 3'üncü bölüm 4'üncü maddesinin d fıkrası;

"d. Hava Değişimi Sonunda Muayene Kaydı (SMK) Olanlara Yapılacak İşlemler:

(1) Raporlarında, sonunda muayene kaydı (SMK) olanlara, ilk müracaatlarında yeniden muayeneye sevk edilmek üzere, hava değişiminin bitimine beş gün kala askerlik şubesine gelmesi için yazılı tebligat yapılır.

Raporda yükümlünün sevk edileceği hastane ismi belirtilmiş ise doğrudan bu hastaneye, hastane belirtilmemiş ise sevk zinciri EK-C6 gereğince bağlı bulunulan ilgili uzman tabibin bulunduğu asker hastanesine sevk edilir.

Aynı ilde birden fazla asker hastanesi bulunan askerlik şubelerince sevk yapılacak asker hastaneleri, TSK Sağlık Komutanlığınca bildirilen muayene kontenjanları esas alınarak MBS tarafından tespit edilir. Bu durumda da ilgili uzman tabibin bulunduğu asker hastanesine sevk esası dikkate alınır.

Yükümlünün hastaneye kadar olan taşıma ve iaşe bedeli askerlik şubesi tarafından ödenir. Askerlik hizmetinden sayılan hava değişim süresi içerisinde hastaneye sevk edilenlere ve bu süre içerisinde hastaneden dönenlere sadece taşıma bedeli ödenir. Mükerrer ödemeye sebebiyet vermemek için iaşe bedeli ödemesi yapılmaz. Ancak, askerlik hizmetinden sayılmayan hava değişim süresi içerisinde hastaneye sevk edilen ve hastanede yatmadan geri dönenler için yol ve iaşe bedeli ödemesi yapılır. Ayrıca aynı garnizondaki asker hastanelerine sevklerde taşıma ve iaşe bedeli ödenmez.

Bu durumda olanlardan;

(a) Kıtasına sevkine mâni hali yoktur veya kıtası hastanesinde muayene ve tedavisi uygundur kararı verilenlerin, hava değişimi bitimini takip eden ilk gün birliklerine sevk edilir. Raporları kıtasınca değerlendirilmek üzere sevk yazılarına eklenir.

(b) Yeniden hava değişimi verilenlere hava değişimi bitim tarihine göre tebligat yapılır. Ayrıca birlik komutanlığı ya da kurum amirliğine bilgi verilir.

(c) Asker hastanesince askerliğe elverişli değildir kararlı rapor verilenler hakkında 2’nci bölüm 7’ncı kısım 4’üncü madde esaslarına göre işlem yapılır.

(2) Hava değişimi içerisinde muvazzaflık hizmetini tamamlayan yükümlülerin terhisi yapılsa dahi, raporlarında SMK varsa, bu yükümlülerin sağlık durumu yedek kaynağa aktarılmaları ve sefer görevi almalarına etkili olacağından haklarında kesin kararlı rapor verilmesi için hava değişimi sonunda mutlaka kontrol muayenesine sevk edilirler ve askerliğe elverişli olup olmadıkları tespit edilir." şeklindedir.

Somut olayda, 14.10.2014 tarihinde “uyum bozuklukları” teşhisi ile 6 aylık hava değişimine gönderilmesine karar verilen sanığın raporunda SMK (sonunda muayene kaydının) öngörüldüğü, ancak 13.04.2015 tarihinde hava değişimi süresi sona eren sanık hakkında MSY: 70-1(Ç) Askeralma Yönergesinde zikredilen usule uygun davranılmadığı, rapor bittikten sonra askerliğinin de bittiğini düşündüğü şeklinde savunmalarda bulunan ve arandığından haberdar olur olmaz askerlik şubesinden hemen birliğine sevkini sağlatan sanığın, "sınır zeka" düzeyinde olduğuna dair raporlar ile Birlik komutanlığı tarafından 16.06.2015 tarihinde teslim olmasının ardından sevk edildiği … Asker Hastanesi Baştabipliğinin 18.06.2015 tarihli ve 2215 sayılı Sağlık Kurulu Raporuyla, “uyum bozuklukları” teşhisi ile barışta askerliğe elverişli olmadığına dair karar verilmiş olması da gözetildiğinde, atılı suçun unsurları itibariyle oluşmadığı anlaşıldığından mahkûmiyet hükmünün esas yönünden bozulmasına karar verilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy