Askeri Yargıtay 1. Daire 2016/164 Esas 2016/184 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2016/ 164
Karar No: 2016 / 184
Karar Tarihi: 09.03.2016


(1632 S. K. m. 136) (6413 S. K. m. 19)

 

Sanığın 16.11.2014 tarihinde …Askerlik Şubesi Başkanlığı emniyet nöbetçisi olduğu, nöbet talimatı uyarınca nöbet yerini terk etmemesi gerekirken önce şubeye gelen yemeklerin içeriye taşınması ve kendisinden sonra nöbetçi olan kişinin uyandırılması için nöbet yerini terk ettiği, böylece mazarratı mucip nöbet talimatına aykırı hareket etmek suçunu işlediği iddiasıyla açılan kamu davası sonucunda; Askeri Mahkemece sanığın üzerine atılı suçun yasal unsurları itibariyle oluşmadığı gerekçesi beraatına karar verilmiştir.

 

Sanığa tebliğ edilen Nöbet Talimatında; nöbetçinin, nöbet yerini terk etmeyeceği, belirtilmektedir.

 

ASCK’nın 136’ncı maddesi; “1. Her kim askeri karakolun veya müfrezenin veyahut hususi bir vazife ile mükellef olan bir kısım askerin kumandanı veya subaylarından veyahut nöbetçi iken kasten veya tekâsülünden:

 

A: Kendisini verilen vazifeyi yapamayacak hâle korsa;

 

B: Nöbet mahallini terkederse yahut verilen sair talimata mugayir hareket ederse;

 

C: Her iki hâlde de bir mazarratı mucip olursa ...cezalandırılır.” hükmünü içermektedir.

 

Askeri Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre; ASCK’nın 136/1-B, C maddesindeki “Mazarrat” tabiri, yalnız maddi zarar ve ziyanı değil, hizmetle ilgili olup maddi ölçülere sığmayan, manevi zararları da içermektedir. Özellikle manevi zararlardan, askeri hizmetin ve nöbet hizmetlerinin aksamasının yanında, otorite zaafı ve boşluğu gibi olgularda anlaşılmaktadır.

 

Bu açıklamalar doğrultusunda somut olaya bakıldığında; Sanığın nöbet talimatına göre nöbeti süresince nöbet yerinden herhangi bir nedenle ayrılmaması gerekirken, bu kurala aykırı davrandığına kuşku bulunmamakla birlikte, yaşanan olay neticesinde herhangi bir maddi zarar meydana gelmediği gibi, olayın erken fark edilmesi nedeniyle sanığın nöbeti sırasındaki eylemlerinden dolayı Birlikte güvenlik zafiyetinin yaşanmadığı, dolayısıyla manevi bir zararın da meydana gelmediği, anlaşılmaktadır.

 

Bu itibarla, Askeri Mahkemece; sanığın, nöbet talimatına aykırı hareketlerinden dolayı maddi ve manevi herhangi bir zarar meydana gelmemiş olması nedeniyle atılı suçun unsurları itibarıyla oluşmadığı, sanığın eyleminin, 6413 sayılı TSK Disiplin Kanunu’nun 19’uncu maddesinde düzenlenen “Nöbet talimatına aykırı hareket etmek” disiplinsizlik hâli kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kabul edilerek beraatine karar verilmesinde hukuka aykırılık bulunmadığından, Askeri Savcının temyiz sebeplerinin reddiyle, beraat hükmünün onanmasına karar verilmiştir.

 

Sonuç Ve Karar: Açıklanan nedenlerle; Askeri Savcının kabule değer görülmeyen temyiz sebeplerinin, 353 sayılı Kanun’un 217/2’nci maddesi gereğince REDDİNE;

 

Usul ve esas yönlerinden hukuka uygun bulunan beraat hükmünün ONANMASINA;

 

09.03.2016 tarihinde, tebliğnameye uygun olarak ve oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy