Askeri Yargıtay 1. Daire 2016/146 Esas 2016/165 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2016/ 146
Karar No: 2016 / 165
Karar Tarihi: 02.03.2016


(1632 S. K. m. 91) (353 S. K. m. 217)

 

Mağdur terhisli J.Çvş. H.T.’nin, 08.05.2013 tarihinde saat 17:30 civarında, sanığı koğuşta bir daha sigara içmemesi için uyardığı, sanığın mağdura kendisine karışmamasını söylemesi nedeniyle aralarında tartışmaya başladıkları, bu esnada sanığın mağdura kafa attığı, daha sonra sanıkla mağdurun birbirlerinin yakalarından tutarak itiştikleri, mağdurun ayağının kayarak yere düşmesi üzerine sanığın, mağdurun yüzüne gelecek şekilde tekme attığı, mağdur hakkında düzenlenen kati raporda, meydana gelen yaralanmanın basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif nitelikte olduğunun belirtildiği, tüm dosya kapsamından maddi vakıalar olarak anlaşılmaktadır.

 

Sanık tarafından, mağdur terhisli J.Çvş. H.T.’nin kendisini sigara içmemesi için uyardığı sırada aynı zamanda kendisine küfür ettiği de ileri sürülmüş ise de; olayın başlangıcından itibaren yaşananları bizzat gören tanık J.Onb. G.T.’nin sanık ile mağdur arasında küfürleşme olmadığına dair açık beyanı (Dz.187) karşısında, Askeri Mahkemece, sanığın beyanına itibar edilmeyerek hakkında haksız tahrik hükümlerinin uygulanmamasında herhangi bir isabetsizlik görülmemiştir.

 

Askeri Mahkemece; sanığın, tüm unsurları ile oluşan atılı suçtan yasal ve inandırıcı gerekçelerle alt sınırdan ceza tayin edilip, takdiri indirim uygulanmak ve hükmolunan hapis cezası alt sınırdan adli para cezasına çevrilmek suretiyle mahkûmiyetine karar verilmesinde, sanığın yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılamaması nedeniyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmamasında; usul, sübut, vasıf, takdir ve uygulama yönlerinden hukuka aykırılık bulunmadığından, sanığın temyiz sebeplerinin reddiyle, mahkûmiyet hükmünün onanmasına karar verilmiştir.

 

SONUÇ VE KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle;

 

Sanığın kabule değer bulunmayan temyiz sebeplerinin, 353 sayılı Kanun’un 217/2’nci maddesi gereğince REDDİNE,

 

Usul ve esas yönlerinden hukuka uygun bulunan mahkûmiyet hükmünün ONANMASINA,

 

Tebliğnameye uygun olarak, 02.03.2016 tarihinde, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

 


Full & Egal Universal Law Academy