Askeri Yargıtay 1. Daire 2006/903 Esas 2006/887 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2006/ 903
Karar No: 2006 / 887
Karar Tarihi: 17.05.2006

(1632 S. K. m. 47/A, 87, Ek m. 8) (5237 S. K. m. 62)

Emre itaatsizlikte ısrar suçundan sanık Terhisli Dz. Er Hasan ULUSOY hakkındaki Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesinin 15.12.2005 tarih ve 2005/1167-682 sayılı mahkûmiyet hükmünün sanık tarafından yasal sürede temyizi üzerine, Başsavcılığının 09 Mayıs 2006 tarih ve 2006/3049 sayılı hükmün onanması görüşünü içeren tebliğnamesi ekinde gelen dava dosyası incelendi.

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:

Askeri Mahkemece; sanığın emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlediği kabul edilerek, ASCK’nun 87/1’ici maddesinin 1’inci cümlesi (hizmete ilişkin emri hiç yapmayanlar cümlesi) ve 5237 sayılı TCK’nun 62’nci maddesi uyarınca yirmibeş gün hapis cezası ile cezalandırılmasına, yasal imkansızlık nedeniyle cezanın paraya çevrilip, ertelenmesine yer olmadığına karar verilmiştir.

Sanık hüküm süresinde, sebep göstermeksizin temyiz etmiştir.

Tebliğnamede ise, yasaya uygun olan hükmün onanması yönünde görüş bildirilmiştir.

Yapılan incelemede;

Birlik/gemilere cep telefonu sokulmayacaktır şeklinde düzenleme içeren Brl.K.lığının 26.11.2004 tarihli yasaklanan disiplin bozucu davranışlar konulu emri, sanığa imza karşılığında suç tarihinden evvel tebliğ edilerek kişiselleştirilmiştir. Sanığın bilgisi dahilinde bulunan bu hizmet emrinin gereğini yerine getirmeyerek, kışla içinde cep telefonu bulundurduğu ve kullandığı, bu malzemenin 19.07.2005 tarihinde yapılan aramada üzerinde bulunduğu tüm dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Sanığın bu eyleminin emre itaatsizlikte ısrar suçunu oluşturduğuna yönelik değerlendirme yerinde bulunmuştur.

Sanık aşamalardaki sorgu ve savunmalarında (Dz.25), Kendisine ait olan cep telefonunu 2 gün önce kışla içine soktuğunu ve kullandığını, ertesi gün Komutanın cep telefonunun yasak olduğu konusunda açıklama yaptığını, bunun üzerine teslim etmeye karar verdiğini, birim astsubayına teslim etmek için birim yerine geldiğinde, astsubayın telefonu üzerinde yakaladığını beyan etmiştir. Bu savunmalarının saikle ilgili olup suçun oluşumuna engel olacak nitelikte olmadıkları belirlenmektedir.

Bu nedenlerle; Askeri Mahkemece karar yerinde gösterilen haklı ve inandırıcı gerekçelerle yazılı olduğu şekilde sanık hakkında alt sınırdan ceza tayin edilip, takdiri hafifletici neden gözönünde bulundurularak cezasında gerekli indirim yapılmak suretiyle, neticeten yirmibeş gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verilmesinde, cezanın ertelenmesinin As. C.K. nun 47/A maddesi gereğince, paraya çevrilmesinin 5329 sayılı Kanununla ASCK’nuna eklenen Ek Madde 8 nci maddesi gereğince yasal imkansızlık nedeniyle mümkün olmaması karşısında kurulan hükümde; usûl, sübut, vasıf, takdir ve uygulama açısından yasaya aykırı bir durum bulunmadığı görülerek, hükmün onanmasına karar verilmiştir.

Üye Dz. Hâkim Alb. Ramazan ŞAFAK sanığın eyleminin disiplin tecavüzü mahiyetinde olduğu görüşüyle bu karara muhalif kalmıştır.

SONUÇ VE KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Sanığın kabule değer görülmeyen sebepsiz temyiz isteminin 353 Sayılı Kanunun 217/2 nci maddesi uyarınca REDDİNE;

Usûl ve esas yönlerinden kanuna uygun bulunan mahkumiyet hükmünün ONANMASINA;

Üye Dz. Hâkim Alb. Ramazan ŞAFAK’ın muhalefetiyle oyçokluğuyla, tebliğnameye uygun olarak 17.05.2006 tarihinde karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy