Askeri Yargıtay 1. Daire 2006/763 Esas 2006/735 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2006/ 763
Karar No: 2006 / 735
Karar Tarihi: 26.04.2006

(1632 S. K. m. 132) (765 S. K. m. 59) (5237 S. K. m. 62)

Üstünün birşeyini çalmak suçundan sanık terhisli J. Shh.Er Yakup ALĞAN hakkında Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesince verilen 10.05.2005 gün ve 2005/377-275 sayılı mahkûmiyete ilişkin hükmün sanık tarafından sebep gösterilerek süresinde temyiz edilmesi üzerine dava dosyası Askeri Yargıtay Başsavcılığının 18.04.2006 gün ve 2006/2527 sayılı tebliğnamesi ekinde hükmün onanması görüşü ile Dairemize gönderilmekle incelendi.

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ

Askeri Mahkemece; sanığın, 11.08.2004 tarihinde üstünün birşeyini çalmak suçunu işlediği kabul edilerek ASCK'nın 132’nci maddesi uyarınca altı ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.

Bu hüküm sanık tarafından, cep telefonunu çalmadığı, lehe olan hükümlerin uygulanmadığı belirtilerek, süresinde temyiz edilmiştir.

Tebliğnamede, hükmün onanması yönünde görüş ve düşünce bildirilmiştir.

Yapılan incelemede; sanığın 11.08.2004 tarihinde J.Er Samet COŞKUNSU ve J.Er Niyazi KANDEMİR ile birlikte terhis mahiyetinde izne ayrılmak üzere, konvoyla hareket ederek Çukurca Kabul ve Toplanma Merkezine gittiği, bu sırada sanığın görev yaptığı revirde görevli olan Tbp.Atğm.Atilla ŞİMŞEK’in soyunma dolabında bulunan cep telefonunun çalındığını fark ettiği ve terhis mahiyetinde izne ayrılanlardan şüphelenerek, sanığı Çukurca KTM’ye götüren Uzm.Çvş.Mehmet KÜÇÜK’ten araştırma yapmasını istediği, Uzm.Çvş.Mehmet KÜÇÜK’ün bu nedenle arama yaptığı, sanığın çantasının aranmasını güçleştirdiği ve sonrasında J.Er Samet COŞKUNSU aracılığıyla cep telefonunu teslim ettiği, bu suretle sanığın üstünün birşeyini çalmak suçunu işlediği dosyada mevcut delillerden anlaşılmıştır.

765 sayılı TCK’nın 59’uncu maddesinde (5237 sayılı TCK’nın 62/1’inci maddesi) düzenlenen takdiri indirimin uygulanması konusunda bir istem varsa, Mahkemelerin, bu konuda olumlu veya olumsuz bir karar vermeleri ve gerekçesini göstermeleri gerekmektedir. Ancak, bu konuda bir istem olmaması halinde, herhangi bir karar vermek ve resen gerekçe göstermek zorunluluğu bulunmamaktadır. Tayin olunan cezanın yasal indirim nedenleri dışında azaltılıp azaltılmayacağına ilişkin olan anılan maddenin uygulanması konusunda mutlak ve geniş takdir yetkisi bulunan Askeri Mahkemenin, konuya ilişkin bir istem olmadığı için gerekçesini göstermeden, takdirini, anılan maddenin uygulanmaması yönünde kullanmasında yasaya aykırılık olmadığı gibi,

Mahkumiyet hükmünün paraya çevrilmesi konusunda açık ya da örtülü herhangi bir talebin ileri sürülmemiş olması sebebiyle, mahkemenin paraya çevirmeme yönünden de gerekçe gösterme zorunluluğu bulunmadığından sanığın bu yönlerdeki temyiz sebepleri yerinde bulunmamıştır.

Bu nedenle; Askeri Mahkemece, sanık hakkında üstünün birşeyini çalmak suçundan kurulan hükümde; usûl, sübut, vasıf, takdir ve uygulama açısından kanuna aykırı bir durum bulunmadığından, hükmün onanmasına karar verilmiştir.

Her ne kadar, dava dosyasında bulunan nüfus kaydından (Dz.30) ALĞAN olduğu anlaşılan, sanığın soyadı, kısa kararda ve gerekçeli kararda ALGAN olarak yazılmış ise de, sanığın kimlik bilgileri konusunda tereddüt bulunmadığından, bozma nedeni yapılmayan bu hataya işaretle yetinilmiştir.

SONUÇ VE KARAR: Açıklanan nedenlerle;

Sanığın kabule değer görülmeyen temyiz sebeplerinin 353 sayılı Kanunun 217/2’nci maddesi uyarınca REDDİNE,

Usûl ve esas yönlerinden kanuna uygun bulunan mahkûmiyet hükmünün ONANMASINA,

Tebliğnameye uygun olarak, 26.04.2006 günü oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy