Askeri Yargıtay 1. Daire 2004/1279 Esas 2006/1275 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYargıtay
Dairesi: 1. Daire
Esas No: 2004/ 1279
Karar No: 2006 / 1275
Karar Tarihi: 27.09.2006

(765 S. K. m. 230) (1632 S. K. m. 39)

Memuriyet görevini ihmal suçundan sanıklar, Top. Ütğm.(halen Yzb.) Bülent SAYIN ve İsth.Astsb.Kd.Bşçvş.Zühtü GÜNEY haklarındaki 2 nci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesince verilen 14.04.2005 gün ve 2005/565-169 esas ve karar sayılı beraat kararlarına karşı, Askeri Savcı tarafından süresinde temyize gelinmesi nedeniyle, Askeri Yargıtay Başsavcılığının 01.08.2006 gün ve 2006/4334 sayılı onama ve bozma görüşünü içeren tebliğnamesi ekinde Dairemize gönderilen dosya incelendi.

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ: Askeri Mahkemece;

Sanıklar Top.Ütğm.(Yzb.) Bülent SAYIN ve İsth.Astsb.Kd.Bşçvş.Zühtü GÜNEY'e isnat edilen memuriyet görevini ihmal suçlarının yasal unsurları itibarıyla oluşmadığı kanaatiyle her iki sanığın da ayrı ayrı beraatine karar verilmiş; beraat kararları Askeri Savcı tarafından sanıklar aleyhine temyiz edilmiştir.

Tebliğnamede; sanık Top.Ütğm.(Yzb.) Bülent SAYIN hakkında verilen beraat kararının esas yönünden bozulması, sanık İsth.Astsb.Kd.Bşçvş.Zühtü GÜNEY hakkında verilen beraat kararının onanması yönünde görüş bildirilmiştir.

Yapılan incelemede;

Sanıklardan Top.Ütğm.(Yzb.) Bülent SAYIN'ın Tekirdağ 8 inci Mknz.P.Tug.Top. Tb.2 nci Bt.Komutam olarak, İsth.Astsb.Kd.Bşçvş.Zühtü GÜNEY'in ise aynı Tugayda (geçici görevli) Disiplin Ceza ve tutukevi Müdürü olarak görevli oldukları;

Acemi eğitimini Erzincan 59 uncu Top.Er Eğitim Tugay Komutanlığında yaparak, sanık Top.Ütğm.Bülent SAYIN'ın Bataryasına dağıtım edilen Top.Er Ercüment KARA'nın; acemi eğitim birliğinde iken 28.01.2003 tarihinde işlediği emre itaatsizlikte ısrar suçundan, 3 üncü Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesinde yargılanarak 14.05.2003 gün ve 2003/271-305 esas ve karar sayılı hükümle 25 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildiği (Dz.l),

Top.Er Ercüment KARA'nın yokluğunda verilen bu mahkumiyet hükmünün tebliğ için Askeri Mahkemece 14.11.2003 tarihinde görev yaptığı birliğe gönderildiği (Dz.30), Tabur Komutanlığına ulaşan bu yazının, ekindeki hükümle birlikte 09.12.2003 tarihinde tebliğ için sanık Bülent SAYIN'ın komutanlığım yaptığı 2 nci Bt.K.lığına gönderildiği (Dz.24), Batarya Komutanlığınca, hükmün Er Ercüment KARA'ya tebliğ edilip gönderilmesinden sonra; 3 üncü Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından hükmün infazı için herhangi bir talep olmadan; Batarya Komutam sanık Bülent SAYIN tarafından söz konusu 25 günlük hapis cezasının infazı için Top.Er Ercüment KARA'nın 8 inci Mknz.P.Tug.K.lığı Disiplin Ceza ve Tutukevine sevkedildiği (Dz.23),

Mahkum olduğu hapis cezası 26.01.2004-20.02.2004 tarihleri arasında Disiplin Ceza ve Tutukevinde bilfiil infaz edilen Top.Er Ercüment KARA'nın; bu cezasının infazı nedeniyle, Batarya Komutam sanık Bülent SAYIN ile Disiplin Ceza ve Tutukevi Müdürü olan sanık İsth.Astsb.Kd.Bşçvş.Zühtü GÜNEY'in, mevzuata aykırı olarak Askeri Mahkemece verilen hapis cezasını disiplin cezaevinde ve 13 gün fazla olarak infaz ettirmek suretiyle memuriyet görevini ihmal suçunu işledikleri iddiasıyla açılan kamu davasının yapılan yargılaması sonucunda, her iki sanığın da ayrı ayrı beraatine karar verildiği anlaşılmıştır.

Sanıkların ihlal ettiği iddiasıyla uygulanması istenen mülga 765 sayılı TCK'nın 230'uncu maddesinde düzenlenen memuriyet görevini ihmal suçunun maddi unsuru, memurun hangi nedenle olursa olsun görevini yapmakta savsama ve gecikme göstermesi veya üstünün yasaya göre verdiği buyrukları geçerli bir neden olmadan yapmamasıdır.

Kanunun yapılmasını emrettiği işin bilerek ve isteyerek hiç yapılmaması veya geç yapılması veya üstün yasaya göre verdiği buyrukların geçerli bir neden olmadan yerine getirilmemesi ise suçun manevi unsurunu teşkil etmektedir.

Somut olayda, sanıkların suça konu eylemleri, Askeri Mahkemece Top. Er Ercüment KARA hakkında verilen, 25 gün hapis cezasını içeren mahkumiyet hükmünün infazının; ASCK'nın 39/c ve Askeri Ceza ve Tutukevlerinin Yönetimine ve Cezaların İnfazına Dair Yönetmeliğin 36'ncı maddelerine göre Askeri Ceza ve Tutukevinde yapılması gerekmesine rağmen; Bt.K.m olan sanık Bülent ile Disiplin Ceza ve Tutukevi Müdürü olan sanık Zühtü'nün, bu konuda Askeri Savcılıktan gelecek talimat doğrultusunda hareket etmeleri gerekirken, bir talep olmadığı halde infazın 25 tam gün üzerinden Disiplin Ceza ve Tutukevinde yaptırılmasıdır.

Askeri Mahkemece verilen mezkur hapis cezasının infazının, disiplin cezaevinde çektirilmesinin mevzuat hükümlerine uymadığı görülmekte ise de; görevi ihmal suçunun oluşumu için sanıkların özellikle ihmal kastı ile hareket etmesi gerekmektedir. Bilince dayanmayan işlemler, diğer bir deyişle beşeri sayılabilecek yanılmalar suçun manevi unsuru yönünden yeterli olmayacaktır.

Sanıkların savunmalarından (Dz. 38, 75; 37, 59 ve 71), Batarya Astsubayı tanık Coşkun BAŞARAN'ın ifadelerinden (Dz.36, 59), sanık Zühtü'nün görevlendirme yazısı (Dz.20) ve idari tahkikat raporu (Dz.39) içeriklerinden;

Sanık İsth.Astsb.Kd.Bşçvş.Zühtü GÜNEY'in seferberlik şube müdürlüğü emrinde görevli iken, Disiplin Ceza ve Tutukevi Müdürü olan Astsubay P.Kd.Bşçvş.İrfan GÖKMEN'in yurt dışı bir göreve gönderilmesi nedeniyle 30.12.2003 tarihinden itibaren Disiplin Ceza ve Tutukevi Müdürü olarak görevlendirildiği, savunmalarına göre daha önce böyle bir görevde çalışmayan sanığın, göreve başlamasının üzerinden bir ay bile geçmeden 26.01.2006 tarihinde Top.Er Ercüment KARA'nın ceza infazı için getirildiğinde, Disiplin Ceza ve Tutukevi yönergesini yanlış yorumlayarak, Top.Er Ercüment KARA hakkındaki 25 günlük hapis cezasının infazının disiplin cezaevinde yaptırmasında suç kastı ile hareket ettiğini kabul etmek hukuka uygun görülmemektedir.

Diğer yandan, Batarya Komutanı olan sanık Top.Ütğm.Bülent SAYIN'ın da aksi kanıtlanamayan ve tanık Astsubay Coşkun BAŞARAN tarafından da doğrulanan savunmalarına göre; tebliğ için gönderilen Top.Er Ercüment KARA hakkındaki gerekçeli hükmü okuduktan sonra, terhisi de yaklaşan Ercüment hakkındaki hükümde yazılı cezanın infazı ile ilgili olarak ne yapılması gerektiği konusunda araştırma yapması için Batarya Astsubayı tanık Coşkun BAŞARAN'a emir verdiği, Batarya Astsubayının araştırma yaptığını beyan ederek cezanın infaz edilmesi gerektiği ve infazın disiplin cezaevinde yapılabileceğini belirtmesinden soma; hakkında verilmiş 25 gün hapis cezası bulunan ve terhisinin yaklaşması nedeniyle cezasının infaz edilmeden terhis edilmesi halinde sorumlu duruma düşebilecekleri endişesi ile cezanın infazının yaptırılması amacıyla; diğer bir deyişle görevin yapılması düşüncesi ile hareket ederek Top.Er Ercüment KARA'yı disiplin ceza evine gönderdiği, Batarya Komutanlığı görevine yeni atanan sanığın, Askeri Mahkemelerden verilen hapis cezalarının, Askeri Ceza ve Tutukevlerinde çektirilmesi gerektiğinin farkında olamayabileceği, hapis cezasının da oda hapsi cezası gibi disiplin cezaevinde çektirilebileceğini zannettiği,

Esasen, sanık Top.Ütğm.Bülent SAYIN tarafından cezasının infazı için adı geçen er mevcutlu olarak ceza evine gönderilmiş olsa bile; kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü olmadan hiç kimsenin ceza infazı için ceza evine kapatılmaması gerekirken, Disiplin Ceza ve Tutukevi Müdürlüğüne vekalet eden ve bu işi nedeniyle konuya daha vakıf olması gereken Astsb. Zühtü GÜNEY'in de yukarıda belirtildiği şekilde işin hususiyetini bilmediği ve Bl.K.nı ile Bölük Astsubayım uyarmadığı anlaşılmaktadır.

Belirtilen bu oluş şekli karşısında bu sanığın da suç kastı ile hareket ettiğini söylemek mümkün bulunmadığından, Başsavcılığın aksi yöndeki görüşüne katılınmamıştır.

Açıklanan nedenlerle; sanıkların herhangi bir suç işleme düşüncesi içinde olmadığı görüldüğünden, haklarında verilen beraat kararlarında herhangi isabetsizlik bir yasaya aykırılık bulunmadığından beraat hükümlerinin ayrı ayrı onanmasına karar verilmiştir.

Sonuç ve Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Askeri Savcının kabule değer görülmeyen temyiz sebeplerinin 353 sayılı Kanunun 217/2'nci maddesi uyarınca REDDİNE,

Usul ve esas yönlerinden kanuna uygun bulunan beraat hükümlerinin ayrı ayrı ONANMASINA,

Sanık İsth.Astsb.Kd.Bşçvş. Zühtü GÜNEY yönünden tebliğnameye uygun olarak, sanık Top.Ütğm.(Yzb.) Bülent SAYIN yönünden tebliğnameye aykırı olarak 27.09.2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy