Antalya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/21 Esas 2023/234 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Antalya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2023/21
Karar No: 2023/234
Karar Tarihi: 12.04.2023

T.C.
ANTALYA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2023/21
KARAR NO: 2023/234
DAVA: Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ: 09/01/2023
KARAR TARİHİ: 12/04/2023
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili tarafından sunulan dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirket ile müşterisi olan dava dışı ... Şti arasında gerçekleşen alım-satım işleminin bedeli olan toplam ...-TL bedelli ... adet çek keşideci ... Şti tarafından keşide edilerek ... tarihinde müvekkili şirkete teslim edildiğini, çekleri teslim almak üzere görevlendirilen ... çekleri keşideciden teslim aldıktan sonra ...'ya hemen dönmeyeceğinden ve taşımak istemediğinden çekleri ... firmasına ... kargo takip numarası ile kargoya verdiğini, çeklerin kargo sırasında kaybolduğunu ve araştırmalara rağmen bulunamadığını, bildirerek müvekkili lehine keşide edilen ... A.Ş. ... Şubesi'ne ait , ... seri numaralı , ... tarihli, keşide yeri ..., keşidecisi ... Sirketi, lehtarı ... Şti. olan ...-TL bedelli, ... A.Ş. ... Şubesi'ne ait ... seri numaralı , ... tarihli, keşide yeri ..., kesidecisi ... Şirketi, lehtarı ... Sti., olan ...-TL bedelli, ... A.Ş. ... Şubesi'ne ait ... seri numaralı , ... tarihli, keşide yeri ..., keşidecisi ... Şirketi, lehtarı ... Sti. olan ...-TL bedelli, ... A.Ş. ... Şubesi'ne ait ... seri numaralı ,... tarihli, keşide yeri ..., keşidecisi ... Şirketi, lehtarı ... Şti. olan ...-TL bedelli, ... A.Ş. ... Şubesi'ne ait ... seri numaralı, ... tarihli, keşide yeri ..., keşidecisi ... Şirketi, lehtarı ... Şti. olan ...-TL bedelli, ... A.Ş. ... Şubesi'ne ait ... seri numaralı, ... tarihli, keşide yeri ..., keşidecisi ... Sirketi, lehtarı ... Şti. olan ...-TL bedelli çeklere öncelikle tedbiren ödeme yasağı konulmasına ve çeklerin zayi nedeniyle iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Yasal ilanların yaptırıldığı ve ilanların yapıldığına ilişkin gazete nüshalarının dosyamız arasına alındığı, ...'a yazılan müzekkerelere yanıt verildiği anlaşılmıştır.
Dava; davacının elinde iken zayi olduğunu iddia ettiği çeklere ilişkin kıymetli evrakın iptali davasıdır.
TTK'nın 757/1. maddesi; ''İradesi dışında poliçe elinden çıkan kişi, ödeme veya hamilin yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesi'nden, muhatabın poliçeyi ödemekten men edilmesini isteyebilir.'' hükmünü içermektedir.
Davacı vekilinin ... tarihli duruşmada alınan beyanında; davaya konu çeklerin ortaya çıktığını ve çek bedellerinin keşideci tarafından ödendiğini beyan ettiği, yine davacı vekilince sunulan ... tarihli dilekçe ile çeklerin keşideci tarafından ödendiğinden istirdat davası açılmasına gerek kalmadığını, açmış oldukları zayi nedeniyle çeklerin iptali istemine ilişkin iş bu davadan vazgeçtiklerinin bildirildiği anlaşılmış olup; davadan vazgeçme geri alma mahiyetinde olup 6100 sayılı HMK'nın 123. maddesinde; "Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir. (Ek cümle:22/7/2020-7251/10 md.) Bu takdirde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir." düzenlemesinin yeraldığı, davanın hasımsız olması sebebiyle davacı yanca açılan davanın vazgeçme sebebiyle açılmamış sayılmasına karar vermek gerekmiş, buna ilişkin aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın vazgeçme sebebiyle HMK m.123 gereğince AÇILMAMIŞ SAYILMASINA,
2-Alınması gerekli ...-TL maktu karar ve ilam harcı peşin alındığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
3-Yargılama giderlerinin davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Gider avansının kullanılmayan kısmının kararın kesinleşmesine müteakip davacı tarafa iadesine,
5-Davaya konu çeklere ödeme yasağı konulmasına ilişkin ihtiyati tedbirin kaldırılmasına, bu hususta bankasına müzekkere yazılmasına,
6-Teminatın HMK 392/2 maddesindeki şartlar oluştuğunda iadesine,
Dair; e-duruşma ile katılan davacı vekilinin yüzüne, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık yasal süre içerisinde, mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere her hangi bir Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile Antalya Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere verilen karar, açıkça okunup usulen anlatıldı. 12/04/2023
Katip ...
¸(e-imzalı)


Hakim ...
¸(e-imzalı)


Full & Egal Universal Law Academy