Antalya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/178 Esas 2023/302 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Antalya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2023/178
Karar No: 2023/302
Karar Tarihi: 08.05.2023

T.C.
ANTALYA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO: 2023/178 Esas
KARAR NO: 2023/289
DAVA: Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 15/03/2023
KARAR TARİHİ: 08/05/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin davaya konu şirkette %10 hisse sahibi olduğunu %90 hisseye sahip ve şirketin müdürü de olan kocasının vefat ettiğini şirketin işlemleri için pay defterine ihtiyaç duyduklarını ancak tüm aramalarına rağmen bulamadıklarını belirtmiş pay defterinin zayi olduğuna ilişkin belge verilmesini talep etmiştir.
Eldeki dava pay defterinin zayi olduğunun tespiti davasıdır. Davacı şirketin pay defterini müdür vefat ettikten sonra bulamadıklarını belirtmiştir.
Bilindiği üzere bir davayı yürütüp karar alabilme ehliyetine aktif husumet ehliyeti denmektedir. Aktif husumet ehliyeti bir dava şartı olup davanın sonuna kadar mevcut olması gerekir. Davaya konu şirketin hukuki durumu incelendiğinde şirket müdürünün vefat ettiği, yeni bir müdürün seçilmediği bu haliyle şirketin organsız kaldığı anlaşılmaktadır. Bir şirketi açılacak davalarda temsil yetkisi ancak müdürlere aittir; pay sahiplerinin bu sıfatları dolayısıyla bir temsil yetkisi yoktur. Davaya konu şirket yeni bir müdür seçmediğinden organsız kaldığı, bu eksikliği gidermek için dava açılıp kayyım da atanmadığı davacının pay sahibi olmakla bu davayı açma ehliyeti olmadığı anlaşılmaktadır. Bu sebeple davada aktif husumet ehliyeti bulunmaktadır. Aksinin kabulünde dahi bir tacirin tutmakla yükümlü olduğu belgelerin zayi olduğundan bahisle zayi belgesi talep edebilmesi için ziya işlemin kusurunun olmadığını ispatlaması ve 30 gün içinde mahkemeye başvurması gerekir. Davacı bu şartları sağladığını da ispatlayamamış olup davanın reddi ile aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın aktif husumet ehliyeti yokluğundan reddine,
2-Alınması gerekli olan harç peşin olarak alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendisi üzerinde bırakılmasına,
4-Sarf edilmeyen gider avansın karar kesinleşmesinden sonra iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu. Anlatıldı. 08/05/2023

Katip ...
¸e-imzalıdır



Hakim ...
¸e-imzalıdır



Full & Egal Universal Law Academy