Ankara 3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2022/445 Esas 2023/191 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Ankara 3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi
Esas No: 2022/445
Karar No: 2023/191
Karar Tarihi: 08.05.2023

T.C. ANKARA 3. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
TÜRK MİLLETİ ADINA KARAR VERMEYE YETKİİ
T.C.
ANKARA
3. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO: ... Esas
KARAR NO: 2023/191
HAKİM: ... ...
KATİP: ... ...
DAVACI : ... -
VEKİLİ: Av. ... -....
DAVALILAR : 1- ... - ...
2- ... - ...
DAVA: Marka (Marka İle İlgili Kurum Kararlarının İptali)
DAVA TARİHİ: 01/11/2022
KARAR TARİHİ: 08/05/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 08/05/2023
İDDİA:
Davacı vekili 01/11/2022 harç tarihli dava dilekçesinde özetle; davalı şirket tarafından 17.07.2020 tarihinde "..." markasının tescilinin sağlanması amacıyla ... başvuru gerçekleştirdiği, davalı şirket markası ...başvuru numarası ile kurumca değerlendirmeye alındığı, kurumca yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde davalı şirket başvurusu 28.09.2020 tarih ve 357 sayılı ...'nde ilan edildiğini, söz konusu ilanı takiben müvekkili şirketin kendi markalarını itiraza mesnet göstererek itiraz ettiğini, davalı şirket markası ile müvekkilinin markaları arasında SMK m.6/1 hükmü uyarınca benzerlik ve ayniyetin varlığı kanaatine varıldığından müvekkilinin itirazları kabul edilerek davalı şirket marka başvurusunun kısmen kabulüne karar verildiğini, davalı şirketin markasının müvekkilinin marka adı ve logosunda kullanılan arapça ibareler ile karşılaştırıldığında birebir aynı olduğunu, her iki firmanın da ... uyruklu olduğu ve arap ülkelerine cips ihracatı yaptığını, davalı şirketin üretimini yaptığı cips ürünlerinin ambalajında da "..." ibaresinin ön planda, "..." ibarelerinin ise daha küçük puntolarla arka planda kalacak şekilde yazıldığını, söyleniş ve görsel açıdan aynı kişiye ait konsept marka olduğu, markaların aynı işletmeye ait olduğu veya seri marka olduğu algısı oluşturduğu ve bu haliyle müvekkili markaları ile arasında iltibas oluşacağını ve müvekkilinin hak kaybına uğrayacağı için ... sayılı ... kararının iptali ve davalı yan adına tescili sağlanan ...başvuru numaralı markanın hükümsüzlüğü ile sicilden terkinini talep ve dava etmiştir.
GEREKÇE:
6100 sayılı HMK'nun madde 166- (1) "Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar." belirtilmiştir.
Mahkememizin ...Esas sayılı dava dosyası ile mahkememizin ... Esas sayılı dava dosyası arasında bağlantı bulunması ve davaların sonuçlarının birbirlerini etkileyecek olması nedeniyle aralarında sıkı bağlantı bulunan davaların birlikte görülüp karara bağlanması gerektiği anlaşılmış olmakla, bağlantı nedeniyle mahkememizin bu dosyasının ilk davanın açıldığı mahkememizin ...Esas sayılı dosyasıyla birleştirilmesine, mahkememizin ... Esas sayısının bu şekilde kapatılmasına, bundan sonraki tüm işlemlerin, birleştirilen dosya üzerinden kararlaştırılmasına karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:
1-Mahkememizin bu dosyasının dava sebebi ve tarafları itibariyle bağlantılı bulunduğu .... sayılı dosyası ile 6100 sayılı HMK'nun 166/1 maddesi uyarınca birleştirilmesine,
2-Mahkememizin ... E. sayısının bu şekilde kapatılmasına, bundan sonraki tüm işlemlerin birleştirilen dosya üzerinden yürütülmesine,
3-Yargılama giderlerinin birleştirilen dosyada ele alınmasına,
Dair; tarafların yokluğunda esas hükümle birlikte kanun yolu açık olmak üzere karar verildi. 08/05/2023

Katip ...
¸e-imzalıdır.


Hakim ...
¸e-imzalıdır.




Full & Egal Universal Law Academy