Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/335 Esas 2023/346 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2023/335
Karar No: 2023/346
Karar Tarihi: 11.05.2023

T.C. ... 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİEsas-Karar No: 2023/176 Esas - 2023/329
TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ
T.C.
...
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO: 2023/176 Esas
KARAR NO: 2023/329
HAKİM:...
KATİP: ...
DAVACI : ...
....
VEKİLİ: Av. ....
DAVALI : ...
VEKİLLERİ: Av. ....
Av. ...
DAVA: Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ: 14/03/2023
KARAR TARİHİ: 05/05/2023
KARARYAZ.TRH: 05/05/2023
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
İDDİA:
Davacı vekilinin dava dilekçesi ile "... 01.04.2022 günü, ... sevk ve idaresindeki ... plakalı aracın ... sevk ve idaresindeki araca çarpması sonucu meydana gelen kazada, ... plakalı araçta yolcu olarak bulunan müvekkilinin malul-sakat kaldığını, kazanın ... plakalı araç sürücüsünün kusuru ile meydana gelmiş olduğunu, müvekkilinin herhangi bir kusuru bulunmadığını, kazaya sebebiyet veren ... plakalı aracın zorunlu mali mesuliyet sigortasının davalı ... A.Ş tarafından yapıldığını, müvekkilinin kaza neticesi vücudunun çeşitli yerlerinden ağır şekilde yaralandığını, organ ve hareket kaybına uğradığını, tedavilere rağmen eski sağlığına kavuşamadığını, malul-sakat kaldığını, ...Başkanlığı’ndan 31.10.2022 tarihli maluliyet-özür raporu alındığını, davalıya da bir suret gönderildiğini, 1997 doğumlu olan müvekkilinin ... tablosuna göre tahmini yaşam süresinin 42 yıl civarında olduğunu, bakiye ömür düşünüldüğünde müvekkilinin hayatını idamesinde normal insanlardan fazla güç-efor sarf edecek, kısaca maluliyeti-özrü oranında ömrü boyunca zorlanacağını, müvekkilinin elindeki rapor ve belgelerle maluliyet tazminatının alınması amacıyla, davalı ... A.Ş’ne başvurulduğunu, davalı tarafından yasal süresi içinde çözüm bulunamadığını..., davanın kabulüne karar verilmesini, 200,00 TL bakıcı gideri, 300,00 TL geçici iş göremezlik tazminatı ve 29.500,00 TL daimi iş göremezlik (....) olmak üzere toplam 30.000,00-TL malullük-sakatlık -özür (....) maddi tazminatının, temerrüt tarihinden itibaren işleyecek ticari temerrüt-avans faizi ile birlikte davalıdan tahsilini, (dava değerinin ve harcın artırılması halinde artırılmış tüm değerler üzerinden ticari temerrüt-avans faizi yürütülmesine), keza yargılama giderleri ve ücreti vekaletin davalıdan tahsiline..., " karar verilmesini istediği görülmüştür.
SAVUNMA:
Davalı cevap dilekçesinde özetle "... kazanın çift taraflı ... kazası olduğunu, öncelikle kusur oranlarının tespiti edilmesini, kusur durumunun tespiti ardından davacıların maluliyet oranlarının belirlenmesi gerektiğini, davacı sigortalı araçta ifadelerinde de anlaşılacağı üzere hatır taşıması ile taşındığı için hesaplanan tazminattan hatır taşıması indirimi yapılması gerektiğini, maluliyet durumunun tespitinin ardından sigorta genel şartları ekine uygun olarak ve 7327 sayılı kanunun 18 . maddesi ile değişen 2918 sayılı kanunun 90. Maddesi uyarınca hesaplama yapılması gerektiğini, geçici iş göremezlik ve bakıcı giderleri var ise de, 01.06.2015 tarihli ... (...) Sigortası Genel Şartları gereği teminat dışı olduğunu, Söz konusu Genel Şartlar'ın yürürlüğe girmesi itibariyle geçici iş göremezlik tazminat talepleri tedavi giderleri kapsamında olup; 6111 sayılı yasa uyarınca müvekkillerinin Şirket’in tedavi giderleri, geçici iş göremezlik ve geçici iş göremezlik dönemi geçici bakıcı talepleri nedeniyle herhangi bir sorumluluğu bulunmadığını, sürekli bakıcı talepleri işe sürekli sakatlık teminatı içinde tek teminat olduğunu.., haksız ve hukuki dayanaktan yoksun olarak taraflarına açılmış olan davanın reddini, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini.., " talep ettiği görülmüştür.
DELİLLER:
Davacı vekilinin 04/05/2023 tarihli dilekçesi ile davadan feragat ettiklerini belirttiği, vekaletnamede feragate yetkisinin bulunduğu görülmüştür.
DEĞERLENDİRME:
Feragat müessesi 6100 sayılı HMK'nın 309/1'de "Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır." 309/2'de "Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. " şeklinde tanımlanmıştır.
Yine aynı Kanun'un 310/1.maddesinde de; "Feragat ve kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir" hükmü düzenlenmiştir.
Davacı tarafça ... kazasına dayalı olarak tazminat talebinde bulunulmuş isede davacı vekilinin davasından feragati nedeniyle HMK 309-310 maddeleri gereğince davanın reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Feragat nedeniyle davacının davasının reddine,
2-Dava açılışında harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 5/A ve 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 18/A-13. maddesi uyarınca alınması gereken 1.320,00 TL arabuluculuk ücretinin davalı tarafça yapılan ödemede dikkate alınarak davalıdan alınarak hazineye gelir kaydedilmesine,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
5-Davalı tarafça yapılan ödeme ve feragat dikkate alınarak vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
6-Taraflarca yatırılan ve kullanılmayan gider ve delil avansının HMK'nin 333. maddesi uyarınca karar kesinleştikten sonra Hukuk Muhakemeleri Kanunu Gider Avansı Tarifesinin 5. maddesi dikkate alınarak yatıranlara iadesine,
Dair tarafların yokluğunda, kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde ... Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu. 05/05/2023
Katip ....
¸e-imzalıdır.


Hakim ...
¸e-imzalıdır.




Full & Egal Universal Law Academy