Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/313 Esas 2023/328 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2023/313
Karar No: 2023/328
Karar Tarihi: 05.05.2023

T.C. ... 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ

T.C.
...
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2023/313 Esas
KARAR NO: 2023/328
HAKİM: ... ...
KATİP: ... ...
DAVACI : 1-...
TEMSİLCİLER
:1- ... (T.C Kimlik No: ...)
: 2- ... (T.C Kimlik No: ...)
3- ... (T.C Kimlik No:...)
VEKİLİ: Av. ...
DAVALI : ... (T.C Kimlik No: ...)
VEKİLİ: Av. ...
DAVA İHBAR OLUNANLAR:
1- ...
2- ...
3- ...
4- ...
5- ...
DAVA: Alacak (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 20/03/2023
KARAR TARİHİ: 05/05/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 05/05/2023
Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVACININ TALEBİ: Davacı vekili İş Mahkemesi adına verdiği dava dilekçesinde özetle; Davalının şirket çalışanı olduğu ve 2014 yılında davacı müflis işveren tarafından işten çıkarılmaya ilişkin alınmış herhangi bir karar yokken, şirketin eski genel müdürü olan ...'in müflis şirketten istifa etmeden önce davalıya verdiği ... .... Noterliğince düzenlenen 15.05.2014 tarihli vekaletname ile ...'in davacı firma ile aynı iş kolunda kurduğu ( ... Denetleme Raporu ile ceza yargılamalarında aldırılan bilirkişi raporlarında ortaya çıktığı üzere ) ... Enerji A.Ş. isimli şirkette işe başlamak üzere çalışmak üzere kendi istekleri ile işten ayrılan ve işten ayrıldıktan hemen sonrada bu şirkette işe başlayan işçilere haksız ve yetkisiz bir şekilde hukuken geçerli olmayan ve temsil yetkisi vermeyen vekaletname ile 15.022,82 TL kıdem tazminatı ödemesi yaptığını bildirerek bu nedenle yapılan haksız ve yetkisiz ödemenin ödemenin yapıldığı 01.10.2014 tarihinden itibaren işleyecek en yüksek mevduat faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı adına tebligat yapılmamıştır.
DELİLLER VE DEĞERLENDİRME:
Dava; davalı tarafından dava dışı işçilere ödenen bedellerin rücuen tahsili talebiyle açılan alacak davası niteliğindedir.
... ... Mahkemesinin 22.03.2023 tarih 2023/195-2023/199 sayılı kararı ile dava konusu uyuşmazlığın kıdem tazminatı ödemesinin iadesine ilişkin olduğu, davacı şirketin iflas aşamasında olduğu, davanın iflas kararından sonra açıldığı davaya bakmakla görevli ve yetkili mahkemenin Ticaret Mahkemesi olduğu sonucuna varıldığından mahkemenin görevsizliği nedeniyle davanın usulden reddine, dosyanın nöbetci ... Asliye Ticaret Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiş ve bu şekilde dava dosyası mahkememize gönderilmiştir.
Dava kıdem tazminatı alacağına ilişkin olmayıp davalı tarafından davacı müflis şirketten ayrılan işçilere haksız ve yetkisiz bir şekilde ödendiği iddia edilen kıdem tazminatının tahsili istemine ilişkin alacak davası niteliğinde olup davacı ile davalı arasında ödeme tarihinde iş ilişkisi bulunduğu anlaşılmaktadır.
6102 sayılı ... Kanunu 'nun 4. maddesine göre bir davanın ticari dava sayılabilmesi için uyuşmazlık konusu işin taraflarının her ikisinin birden ticari işletmesi ile ilgili olması yada tarafların tacir olup olmamasına bakılmaksızın ... kanunu veya diğer kanunlarda o davaya Asliye Ticaret Mahkemesinde bakılacağı yönde düzenleme olması gerekmektedir.
Somut olayda dava davacı müflis şirket adına iflas idare memurları tarafından ödeme tarihinde şirket ile iş ilişkisi bulunan davalıya karşı dava dışı işçilere iflastan önce yapılan ödemenin hukuka aykırı yapıldığı iddiasıyla yapılan ödemenin tahsili istemiyle dava açılmış olduğundan kayıt kabul davası olarak nitelendirilemez. Davalı tacir sıfatını taşımamaktadır ve ... kanunu veya diğer kanunlarda davaya Asliye Ticaret Mahkemesinde bakılacağı yönde düzenlemede bulunmamaktadır. Dava alacak davası olup davacı müflis şirket ile davalı arasında talep edelen alacağın ödeme tarihinde iş ilişkisi bulunmakta olup görevli mahkemenin genel hükümlere göre belirlenmesi gerekmekte olup davaya bakmakla İş Mahkemeleri görevlidir. Bu nedenle 6102 sayılı yasanın 4. Maddesi ile HMK 114/1-c ve 115/2. Maddeleri gereğince mahkememizin görevsizliğine , ... ...Mahkemesinin görevli olduğuna , karar istinaf yoluna başvurulmaksızın kesinleşirse görevli ve yetkili mahkemenin belirlenmesi için dosyanın ilgili ... Bölge Adliye Mahkemesi ...Dairesine gönderilmesine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklandığı üzere;
1- Mahkememizin GÖREVSİZLİĞİ nedeniyle davanın HMK 114/1-c ve 115/2 maddeleri gereğince davanın usulden reddine ,
2- Karar istinaf yoluna başvurulmadan kesinleşirse Görevli Mahkemenin belirlenmesi için dosyanın dosyanın ilgili Bölge Adliye Mahkemelerinin ...Dairesine gönderilmesine,
4-Yargılama gideri ve vekalet ücreti hususlarının HMK 331/2 maddesi gereğince görevli ve yetkili mahkemece nazara alınmasına,
5-Kararın taraflara tebliğine,
Dair, davacılar ile davalı vekilinin yokluğunda HMK'nun 341 ve devamı maddeleri gereğince kararın tebliğinden itibaren Mahkememize Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Hukuk Dairesine gönderilmek üzere verilecek dilekçe ile iki haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda tensiben karar verildi.05/05/2023

Katip ...
E-İmzalıdır


Hakim ...
E-İmzalıdır




Full & Egal Universal Law Academy