Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/487 Esas 2023/240 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2021/487
Karar No: 2023/240
Karar Tarihi: 31.03.2023

T.C. ANKARA 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİEsas-Karar No: 2021/487 Esas - 2023/240
T.C.
ANKARA
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO: 2021/487 Esas
KARAR NO: 2023/240
HAKİM : ....
KATİP:...
DAVACILAR : 1- ...
2- ....
VEKİLİ: Av. ....
DAVALI : ....
DAVA: Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 26/08/2021
KARAR TARİHİ: 31/03/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 07/04/2023
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde; Müvekkili şirketlerin ofislerinde bulunan E-Defterlerin ve yedeklerinin tutulduğu sunucu ve bilgisayara 18.08.2021 tarihinde internet korsanları tarafından siber saldırı gerçekleştirildiğini, saldırı neticesinde geriye dönük ve güncel e-defter yedeklerinin ve bilgisayarda bulunan tüm belgelerin şifrelendiği, saldırı yapılan bilgisayarın ve sunucunun kilitlendiği, dosyaların kullanılamaz hale geldiğini bu nedenle müvekkil şirketlere (...İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş ile ... İnşaat ve Ticaret Sanayi A.Ş) ve iş ortaklıklarına (... İnşaat-... İnşaat Ticaret AŞ Adi Ortaklığı, ile ... İnşaat ve ... İnşaat A.Ş Adi Ortaklığı) ait e-defter kayıtları ve yedeklerinin zayi olduğunu ; TTK’nun 82/7 Maddesi hükmü gereği E-defterlerin zayi olduğuna dair belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir
YARGILAMA VE GEREKÇE:
Dava; ...İnş. San. Ve Tic. A.Ş ve ... İnşaat Ticaret Sanayi Anonim Şirketinin adi ortaklığına ait e-defterlerin zayi olması sebebiyle zayi belgesi istemine ilişkindir.
Dava dilekçesinde ....AŞ ... ..AŞ. adi ortaklığına dair ticari defterlerine ilişkinde zayi belgesi verilmesi talep edilmiş ancak ....A.Ş'nin davacı olmadığı anlaşılmıştır.
... başkanlığı, ... ...ve ... ... tarafından gönderilen Davacılar ...İnş. San. ve Tic. A. Ş. ve ... İnşaat Ticaret Sanayi Anonim Şirketi adi ortaklığının 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin e- defter beratlarına ilişkin bilgi ve belgeler mahkememiz dosyası arasına alınmıştır.
Bilirkişi raporunda özetle; Dava dosyasının tetkik edilmesi neticesinde davacı şirket ve iş ortaklıklarına ait 2020 ve 2021 dönemi e-Defter ve berat dosyalarının ikincil kopyalarının başkanlığın bilgi işlem sistemlerinde 1/1/2020 tarihinden itibaren asgari 10 yıl süre ile muhafaza edilmesinin zorunlu olması ve söz konusu e-Defter ve berat dosyalarının ikincil kopyalarının temin edilemediğine ilişkin tevsik edici belgeye rastlanılmaması nedeniyle 2020 ve 2021 dönemi E-Defterlerin zayi olduğuna dair belge verilmesinin mümkün olmadığı yönündeki kanaatini belirtmiştir. Bilirkişi raporunun denetime açık hüküm kurmaya elverişli olduğu anlaşılmıştır .
TTK nın 82/ 7 maddesinde; "Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren otuz gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. " hükmüne yer verilmiştir.
Tüm dosya kapsamında yapılan incelemeler neticesinde; ... başkanlığında dava konusu e-defterlerinin ve beratlarının ikincil örneklerinin muhafaza edilip edilmediği sorulmuş olup alınan yazı cevabında 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin ...inş...AŞ.- ... ... AŞ. Ortaklığına ait e-defter beratlarına rastlanılmadığının bildirildiği davacı iş ortaklığının basiretli tacir gibi davranma yükümlülüklerini ihlal ettiği anlaşılmış olmakla hüküm kurmaya elverişli bilirkişi raporu kapsamında davanın reddine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM :Gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE;
2- 492 sayılı Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 179,90-TL harçtan, dava açılışında alınan 59,30-TL peşin harcın düşülmesi ile bakiye 120,6‬0-TL harcın davacıdan alınarak hazineye irat kaydına
3-Davacı tarafın yapmış olduğu yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan gider avansından HMK'nın 333.maddesi uyarınca davacıya iadesine,
Dair, davacılar vekilinin yüzüne karşı HMK'nun 341 ve devamı maddeleri gereğince kararın tebliğinden itibaren Mahkememize Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Hukuk Dairesine gönderilmek üzere verilecek dilekçe ile iki haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 31/03/2023

Katip ...
☪e-imzalı


Hakim ....
☪e-imzalı




Full & Egal Universal Law Academy