Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2015/11932 Esas 2016/5362 Karar
Karar Dilini Çevir:
Yargıtay
Dairesi: 21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/11932
Karar No: 2016/5362
Karar Tarihi: 28.03.2016

21. Hukuk Dairesi         2015/11932 E.  ,  2016/5362 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi




Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
Hükmün davacı ve feri müdahil vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
K A R A R

...Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazlarının reddine,
...Dava, davacının 01/.../2009-.../03/2011 tarihleri arası eksik bildirilen sürelerin tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, istemin reddine karar verilmiştir.
Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasa'nın .../.... ve 5510 sayılı Yasanın 86/8. maddeleri bu tip hizmet tespiti davaları için özel bir ispat yöntemi öngörmemiş ise de, davanın niteliği kamu düzenini ilgilendirdiği ve bu nedenle özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi gerektiği Yargıtay'ın ve giderek Dairemizin yerleşmiş içtihadı gereğidir.
Dosyadaki kayıt ve belgelerden, davacı talebinde, ... Gazetesinde muhabir olarak çalıştığını iddia ettiği, sözkonusu gazetenin 2006/8. ayda kanun kapsamına alındığı, .../05/2006 tarihinde ticaret odası kaydının başladığı, ... Gazetesi sahibi olan ...'nın aynı zamanda davalı .... Şirketinin yönetim kurulu başkanı olduğu, davanın ise sözkonusu şirket aleyhine açıldığı anlaşılmaktadır.
Somut olayda, davacı, ... Gazetesinde muhabir olarak çalıştığını iddia etmektedir. Her ne kadar söz konusu gazetenin sahibi aynı zamanda davalı şirketin yönetim kurulu başkanı ise de, gazetenin ayrı bir vergi ve işyeri tescil kaydının bulunduğu görülmektedir. Dolayısıyla ilgili gazete sahibini davada taraf haline getirmeden sonuca gidilmesi hatalı olmuştur
Yapılacak iş, öncelikle davacıya, ... Gazetesinin sahibini davaya dahil etmesi için önel vererek taraf teşkilini sağlamak ve sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızı yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.

O halde davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz harcının istek halinde temyiz edenlerden ...'a iadesine
.../03/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.







Full & Egal Universal Law Academy