Anayasa Mahkemesi Numara 10/2007 Dava No 2/2008 Karar Tarihi 28.02.2008
Karar Dilini Çevir:
Anayasa Mahkemesi Numara 10/2007 Dava No 2/2008 Karar Tarihi 28.02.2008
Numara: 10/2007
Dava No: 2/2008
Taraflar: İstanbul Hava Yolları ve diğeri ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık Dairesi ve diğeri arasında
Konu: Anayasya aykırılık - Yetki - Yasama yetkisinin Meclise ait olması - Yasama organı.
Mahkeme: A/M
Karar Tarihi: 28.02.2008

-D. 2/2008 Anayasa Mahkemesi 10/2007
(YİM No: 249/2007)

ANAYASA MAHKEMESİ OLARAK OTURUM YAPAN
YÜKSEK MAHK-EME HUZURUNDA

Mahkeme Heyeti: Metin A. Hakkı, Başkan, Mustafa H. Özkök, Gönül Erönen,
Seyit A. Bensen, Necmettin Bostancı.

Anayasa'nın 148. (1) maddesi hakkında.


Davacı: 1) İstanbul Hava Yolları A.Ş. Lefkoşa
- 2) İstanbul Handling Ltd. Lefkoşa
- ile -
Davalı: 1) KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık Dairesi
vasıtası ile KKTC Başsavcılığı, Lefkoşa
2) KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma- Bakanlığı vasıtası ile KKTC
Başsavcılığı, Lefkoşa
3) KKTC Bakanlar Kurulu vasıtası ile KKTC Başsavcılığı, Lefkoşa


A r a s ı n d a.


Davacılar namına: Avukat Oktay Feridun ve Ortakları adına Serhan Çınar
Davalılar namına-: Savcı İlter Koyuncuoğlu
Cyprus Airport Services (C.A.S) Ltd. tarafından: Avukat Müjgan Irkad.


----------------------------


K A R A R

KONU: 30/75 sayılı Hava Alanları ve Limanlar (Ücretleri) Yasasının 2,3 ve 4. maddeleri ile değiştirilmiş şekliyle -AE.1197/96 sayılı Hava Alanları (Yer Hizmetleri ve Terminal Hizmetleri Ücretleri) Tüzüğünün tümden Anayasa'nın 1,4,18,47,48,49,78 ve 89'uncu maddelerine aykırı olup olmadığı.

I. OLAY:
Davacılar 7/12/2007 tarihinde Yüksek Mahkeme Mukayyitliğinde YİM 249/2-007 sayılı bir dava ikame ederek Davacılar tarafından, Geçitkale ve Ercan Hava Alanlarında geçerli olan yer hizmetleri çalışma ruhsatının yenilenmesi ve/veya uzatılması hususunda Davacılar tarafından Davalılara yapılan 29.11.2007 tarihli müracaatlarının Da-valılar tarafından reddedilmesi hususunda alınan karar ve/veya yapılan işlemlerin, yapılmaması gereken bir ihmal olduğu ve/veya hatalı ve/veya hükümsüz olduğu ve herhangi bir sonuç doğuramayacağına dair karar verilmesini talep ettiler. Davacılar ilaveten- 29.11.2007 tarihli müracaatlarının 13.3.2007 tarihli Resmi Gazete'de Hava Alanları ve Limanlar Ücretleri Yasası altında yapılan "Hava Alanları (Yer Hizmetleri ve Terminal Hizmetleri Ücretleri) (Değişiklik) Tüzüğü olarak yayınlanan tüzüğe göre değerlendiri-lip de yer hizmetleri çalışma ruhsatının yenilenmesinin mümkün olmadığı ve/veya yenilenemeyeceğini ve bu hususta yazılı cevap vermeye gerek olmadığı hususunda Davalıların almış olduğu karar ve/veya yapmış oldukları işlemlerin hatalı ve/veya hükümsüz olduğ-u ve/veya yapılmaması gereken bir ihmal olduğu gerekçesi ile iptal edilmesi ve/veya Davacıların müracaatı doğrultusunda talep edilen izni uzatmamakla ve/veya yenilememekle Davalıların yapılmaması gereken bir ihmal yaptığı hususunda karar verilmesini talep- ettiler.

Davanın Yüksek İdare Mahkemesinde görüşülmesi esnasında yürürlükte olan yasanın 2,3 ve 4. maddeleri ile tüzüğün tümünün, Anayasa'nın 1,4,18,47,48,49,78 ve 89'uncu maddelerine aykırı olduğu Davacılar tarafından iddia edildiğinden, ve bu iddianı-n davanın görüşülmesine etken olduğu görüşü Yüksek İdare Mahkemesi tarafından benimsendiğinden konu, karar verilmek üzere Anayasa Mahkemesine havale edildi.


II. İDDİALARIN GEREKÇELERİ:
Tarafların iddialarının gerekçeleri şöyledir;
1) Davacıların iddial-arının gerekçeleri;
Anayasa'nın yukarıda atıfta bulunulan maddeleri mucibince Yasama Meclisi bir konunun çerçevesi çizildikten sonra detaylarının belirlenmesi ve uygulanması için konuyu idareye veya başka bir makama bırakabilir. Ancak bunun sınırları yas-a ile belirlenmelidir. Bu meselede 30/75 sayılı Yasanın 2, 3 ve 4'üncü maddeleri herhangi bir sınır çizmeden düzenlemeyi Bakanlar Kuruluna bırakmıştır. Bakanlar Kurulu da herhangi bir kısıtlama koymadan konuyu Anayasa'nın ilgili maddelerine ters olarak d-üzenlemiştir. Bu Anayasa'ya aykırıdır.

2) Davalıların iddialarının gerekçeleri;
Davalılar Yasanın 3 (e) maddesinin herhangi bir sınırlama öngörmeden düzenlemeyi Bakanlar Kuruluna bıraktığını teslim etmiş ve bunun Anayasa'nın ilgili maddelerine aykırı o-lduğunu kabul ederken Anayasa'ya aykırılığı iddia olunan diğer yasa maddeleri ile tüzüğün Anayasa'ya uygun olduğu görüşünü benimsemiştir.

3) Anayasadaki duruşmadan etkilenebileceğini öne süren Cyprus Airport Services (CAS) Ltd. Anayasa Mahkemesindeki du-ruşmaya Anayasa Mahkemesinin izni ile katılmış, ve ne Yasanın ne de Tüzüğün herhangi bir maddesinin Anayasa'ya aykırı olmadığını savunmuş, ilaveten Anayasa Mahkemesinin vereceği kararın Yüksek İdare Mahkemesindeki davaya etken olmadığı görüşünü ileri sürmü-ştür ki bu görüş Savcılık tarafından da benimsenmiştir.



III. İLGİLİ ANAYASA MADDELERİ:
Devletin Şekli ve Nitelikleri
Madde 1.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti, demokrasi, sosyal adalet ve hukukun üstünlüğü ilkelerine dayanan laik bir Cumhuriye-ttir.

Yasama Yetkisi
Madde 4.
Yasama yetkisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı adına Cumhuriyet Meclisinindir.

Cezaların Yasal ve Kişisel Olması ve Sanık Hakları
Madde 18.
(1)Kimse, işlendiği zaman yasaca suç teşkil etmeyen bir eylem veya ihmal-den dolayı suçlu sayılamaz; herhangi bir suç için, işlendiği zaman yasanın bu suç için koyduğu cezadan daha ağır bir cezaya çarptırılamaz.
(2)Bir suçtan dolayı beraat eden veya hüküm giyen bir kişi, aynı suçtan dolayı tekrar yargılanamaz. Kimse, aynı eyl-em veya ihmalden dolayı, bu eylem veya ihmal ile ölüme sebebiyet verilmiş olmadıkça, iki defa cezalandırılamaz.
(3)Hiçbir yasa, suçun ağırlığı ile orantılı olmayan bir ceza koyamaz.
(4)Bir suçtan sanık herkes, suçluluğu yasaya uygun olarak ispat edilince-ye kadar suçsuz sayılır.
(5)Bir suçtan sanık herkes, en azından:
(a)Hakkında yapılan suçlamanın nitelik ve nedeninin anladığı bir dilde ve etraflı şekilde derhal kendisine bildirilmesi;
(b)Savunmasını hazırlaması için yeterli zamana ve kolaylıklara sahi-p olmak;
(c)Kendi kendini bizzat veya eğer yeterli mali olanaklardan yoksun bulunuyor ve adaletin sağlanması için gerekli görülüyorsa, kendisine parasız olarak atanacak bir hukukçu aracılığı ile savunmak;
(ç)İddia tanıklarını bizzat veya avukatı vasıtası-yla sorguya çekmek veya çektirmek ve savunma tanıklarını da iddia tanıkları ile aynı koşullar altında getirtmek ve sorguya çekilmelerini sağlamak;
(d)Mahkemede kullanılan dili anlayamadığı veya konuşamadığı takdirde, bir tercümanın yardımından parasız yar-arlanmak,
hakkına sahiptir.
(6)Malların toptan müsaderesi cezasının konması yasaktır.


Ekonomik ve Sosyal Hayatın Düzeni
Madde 47.
(1)Ekonomik ve sosyal hayat, adalete, tam çalışma ilkesine ve her yurttaş için insanlık onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi- sağlanması amacına göre düzenlenir.
(2)Ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı demokratik yollarla gerçekleştirmek; bu amaçla ulusal tasarrufu artırmak, yatırımları toplum yararının gerektirdiği önceliklere yöneltmek ve kalkınma planlarını yapmak Devleti-n ödevidir.

Çalışma Özgürlüğü
Madde 48.
(1)Her yurttaş dilediği alanda çalışma özgürlüğüne sahiptir. Özel girişimler kurmak serbesttir. Yasa, bu özgürlüğü, kamu yararı amacıyla sınırlayabilir.
(2)Devlet, özel girişimlerin, ulusal ekonominin gerekleri-ne ve sosyal amaçlara uygun yürümesini, güvenlik ve kararlılık içinde çalışmasını sağlayacak önlemleri alır.

Çalışma Hakkı ve Ödevi
Madde 49.
(1)Çalışma her yurttaşın hakkı ve ödevidir.
(2)Devlet, çalışanların insanca yaşaması ve çalışma hayatının kara-rlılık içinde gelişmesi için, sosyal, ekonomik ve mali önlemlerle çalışanları korur ve çalışmayı destekler; işsizliği önleyici önlemleri alır.
(3)Kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır. Ancak, hükümlülerin, hükümlülükleri süresince rehabilitasyon- amacıyla çalıştırılmaları zorla çalıştırma sayılmaz.
(4)Ülke gereksinmelerinin zorunlu kıldığı alanlarda, yurttaşlık ödevi niteliği olan beden veya fikir çalışmalarının şekil ve koşulları, demokratik ilkelere uygun olarak yasa ile düzenlenir.

Cumhuriye-t Meclisinin Görev ve Yetkileri
Madde 78.
Cumhuriyet Meclisinin görev ve yetkileri, yasa koymak, değiştirmek ve kaldırmak; Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek; Bütçe ve kesin hesap yasa tasarılarını görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve sava-ş ilanına karar vermek, uluslararası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak; kalkınma planlarını onaylamak; genel ve özel af ilanına, mahkemelerce verilip kesinleşen ölüm cezalarının yerine getirilmesine karar vermek ve Anayasa'nın diğer maddelerinde öng-örülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir.

Yasa ve Kararların Yapılması ile İlgili Genel Kurallar
Madde 89.
(1)Yasa ve karar önermeye, Bakanlar Kurulu ve milletvekilleri yetkilidir.
Yasa ve karar tasarı ve önerilerinin Cumhuriyet Mecl-isinde görüşülme usul ve esasları İçtüzükle düzenlenir.
(2)Yasa tasarı ve önerilerinin halkın bilgisine nasıl sunulacağı İçtüzükle düzenlenir.

IV. İLGİLİ YASA VE TÜZÜK METİNLERİ:
30/75 sayılı Yasa:
"Kısa İsim1. Bu Yasa, "1975 Hava Alanları ve Limanlar- (Ücretleri) Yasası" olarak isimlendirilir.Harç ve Ücret Toplanması2. Kıbrıs Türk Federe Devletinin Hava Alanlarını ve Limanlarını kullanan veya hizmetlerinden yararlanan her özel veya tüzel kişi Bakanlar Kurulu'nun saptayacağı harç ve ücretleri öder.-Tüzük Yapma Yetkisi3. Bakanlar Kurulu, Resmi Gazetede yayınlanmak koşuluyla, 2. maddenin amaçlarını ve özellikle aşağıdaki hususların gerçekleşmesini öngören tüzük yapabilir:(a)Harç ve ücretleri saptamak;(b)Gereken koşul ve hususları saptamak;-(c)Harç ve ücretlerin ödeme ve tahsilini düzenlemek;(d)Herhangi bir kişinin harç ve ücret ödeme yükümlülüğünden muaf tutulmasını düzenlemek;(e)Değiştirme ve iptal da dahil, bu yasa gereğince saptanması veya düzenlenmesi mümkün her hususu sap-tamak veya düzenlemek.Suç ve Ceza
2.10/20004. Bu Yasa kurallarına veya bu Yasa uyarınca yapılan herhangi bir tüzüğün kurallarına uymayan herhangi bir kişi suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde altı aya kadar hapis cezasına veya 50,000,000.-TL (Elli M-ilyon Türk Lirası)'na kadar para cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.Yasanın Yürütülmesi5. Bu Yasayı, Bakanlar Kurulu adına Maliye Bakanı yürütür.Yürürlüğe Giriş6. Bu Yasa, Resmi Gazete'de yayınlandığı tarihten başlayarak yürürlüğe -girer."
Değiştirilmiş şekliyle 1197/96 sayılı Tüzük:
HAVAALANLARI (YER HİZMETLERİ VE
TERMİNAL HİZMETLERİ ÜCRETLERİ) TÜZÜĞÜ

HAVAALANLARI VE LİMANLAR (ÜCRETLERİ) YASASI
30/1975
Madde 3 Tahtında Tüzük
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu,- Havaalanları ve Limanlar (Ücretleri) Yasasının 3.Maddesinin kendisine verdiği yetkiyi kullanarak aşağıdaki Tüzüğü yapar.
Kısa İsim

RG. Ek III
25.12.1996
AE. 1197
RG. Ek III
9.1.1997
AE. 2
RG. Ek III
19.11.1999
AE. 715
RG. Ek III
29.12.1999
AE. 847
RG. -Ek III
25.6.2002
AE. 389
RG. Ek III
13.2.2004
AE. 49
RG. Ek III
16.3.2007
AE. 1871. Bu Tüzük, Havaalanları (Yer Hizmetleri ve Terminal Hizmetleri Ücretleri) Tüzüğü olarak isimlendirilir.
BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Tanımlar-
Amaç2. Bu Tüzüğün Amacı, Havaalanları Yer Hizmetleri ve Terminal Hizmetlerinin Uluslararası seviyede yapılmasını sağlamak için uygulanacak usul ve esasları düzenlemek ve bu Hizmetlerle ilgili ücret tarifelerini belirlemektir.
Kapsam
715/99
847/99
4-9/043. Bu Tüzük, Havaalanlarında faaliyette bulunan yerli ve yabancı Hava taşıyıcılarını, havaalanları yer hizmetleri yapan kuruluşları, reklam hizmeti yapan kuruluşları, otopark hizmeti yapan kuruluşları ve havaalanları işletmecisi olan Sivil Havacılık -Dairesini kapsar.
Tanımlar

715/99
847/99
389/02
49/04
187/07
4. Bu Tüzükte metin başka türlü gerektirmedikçe:
"AIP: (Havacılık Bilgi Yayınları)" Hava Seyrüseferi ile ilgili Bilgilerin toplanması, düzenlenmesi ve yayınlanmasını anlatır.
"AOC", Hava Ta-şıma Ruhsatını anlatır.
'Bakanlık', Ulaştırma İşlerinden sorumlu Bakanlığı anlatır.
'Çalışma Ruhsatı', Havaalanı yer hizmetleri yapacak yer hizmetleri kuruluştan ile hava taşıyıcılarına verilecek çalışma belgelerini anlatır.
'Daire', Sivil havacılık Daires-ini anlatır.
" Havaalanı işletmecisi", Devlet tarafından inşa edilen Havaalanlarını işleten Sivil Havacılık Dairesini anlatır.
"Hava Aracı", havalanabilen ve havada seyredebilme kabiliyetine sahip her türlü aracı anlatır.
"Havaalanı", Karada ve su üzerind-e hava araçlarının kalkması ve inmesi için özel olarak hazırlanmış, hava araçlarının bakım ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına, yolcu ve yük alınmasına ve verilmesine elverişli tesisleri bulunan yerleri anlatır.
"Havaalanı Yer Hizmetleri", Havaalanları-nda hava ulaşım faaliyetleri ile ilgili olarak;Hava araçlarına, yolculara, posta ve yüklere verilen ve detayları Ek-1'de gösterilen Temsil, Uçuş Operasyon,Yolcu Trafik,Uçak Hat Bakım, Ramp, İkram ve Kargo hizmet türlerini anlatır.
"Pat Alanları", Hava ara-çları ve bunların faaliyetleri ile yakın ilgili araç ve gereçlerin hareket ve park edilmesinde kullanılan; asfalt beton ve toprak yapıdaki pist, apron ve taksi yollarını anlatır.
"R" harfi, bu tüzüğün Ek-1'inde gösterilen Yer Hizmet türleri detaylarında,i-stek üzerine ilave ücret karşılığı yapılacak olanları anlatır.
"Sivil Havacılık Yetkilisi",Havaalanları Meydan işletme Biriminde
görevli Sivil Havacılık Dairesi personelini anlatır.
"Teknik iniş", Yolcu ve yük değişikliği yapılmaksızın, ticari amaçlar dışı-nda yapılan inişleri anlatır.
"Terminal Hizmetleri", Terminallerde Kamuya sağlanan kolaylıklar ile verilen Personel Tanıtma Kartı, Araç Kartı, Otopark ve Reklam hizmetlerini anlatır.
"Yabancı Hava Taşıyıcısı", Yabancı Ülkelerde tescil edilmiş tarifeli veya- tarifesiz hava Taşıması yapan AOC sahibi olan havayolu şirketlerini anlatır.
"Yerli Hava Taşıyıcısı", Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde tescil edilmiş, tarifeli veya tarifesiz hava taşıması yapan AOC sahibi ve hisselerin % 50'den fazlasının Kuzey Kıbrıs T-ürk Cumhuriyeti vatandaşı gerçek veya tüzel kişilere ait olan hava yolu şirketlerini anlatır.
"Yer Hizmetleri Kuruluşu", bu tüzük kurallarına uygun olarak Havaalanlarında Yer Hizmetlerini yapan Kuruluşları anlatır.
İKİNCİ BÖLÜM
Sorumluluk ve Yetkiler
-Sorumluluk5. Bu Tüzükte yer alan kuralların uygulanmasını temin, kontrol ve uluslararası seviyede hizmet vermesini sağlayacak tedbirlerin alınmasında Sivil Havacılık Dairesi sorumludur. Bu Tüzükte yer alan Ücret tarifelerini Daire tesbit eder. Bu Tüzük-te yer alan kuralları yerine getirmekten yerli ve yabancı hava taşıyıcıları ile yer hizmet kuruluşları sorumludur.
YER HİZMET KURULUŞLARI İLE YERLİ VE YABANCI HAVA TAŞIYICILARININ YETKİLERİ:
Yetkiler

187/076.(1) Yer Hizmet Kuruluşları, Genel Çalışma -ruhsatına sahipseler Havaalanlarında, detayları Ek-1 'de açıklanan Yer Hizmet türlerinin tamamını, tahditli çalışma ruhsatına sahipseler bir kısmını tarifeli veya tarifesiz seferler için yapmaya yetkilidir.

(2)Yer hizmetleri kuruluşları, aşağıdaki (A) v-e (B) bendinden en az birine uygun olmalıdır.
(A) Tarifeli sefer yapan, Genel Müdürlüğü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan ve ana faaliyet merkezi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki hava limanları olan yerli hava taşıyıcısı olmalı.

(B) Hisselerin- en az %50'si yukarıdaki (A) bendinde belirtilen yerli hava taşıyıcısına ait olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde tescilli yer hizmet kuruluşları.

(3)Yerli Hava taşıyıcıları, Genel Çalışma Ruhsatına sahipseler hizmet türlerinin tamamını, tahditli çalış-ma ruhsatına sahipseler bir kısmını kendileri için yapmaya yetkilidirler.

(4)Tarifeli sefer yapan Yabancı hava taşıyıcıları genel çalışma ruhsatına sahipseler hizmet türlerinin tamamını, tahditli çalışma ruhsatına sahipseler bir kısmını kendileri için y-apabilirler.

(5)Tarifesiz. sefer yapan hava taşıyıcıları yer hizmetleri yapamazlar.
Özel Yetkiler7(1) Yerli hava taşıyıcısı, Yer hizmetleri bulunmayan havaalanlarında , genel çalışma ruhsatına sahipseler hava taşıyıcılarının yer hizmetlerinin tamamın-ı, tahditli çalışma ruhsatına sahipse-ler bir kısmını yapmaya yetkilidirler.

(2)Yerli ve yabancı hava taşıyıcıları, genel çalışma ruhsatına sahipseler yer hizmet türlerinin tamamını tahditti çalışma ruhsatına sahipseler bir kısmını önceden Daireden izin- almak koşulu ile başka hava taşıyıcılarına verebilirler.
İKİNCİ KISIM
Esas ve Usuller
BİRİNCİ BÖLÜM
Çalışma izni ile ilgili işlemler
Çalışma Ruhsatı8(1) Yer Hizmetleri yapacak Kuruluş ve Hava Taşıyıcıları, sürekli Faal olan her bir havaalanı için, Da-ireden Çalışma Ruhsatı almak zorundadırlar.

(2) Yer Hizmetleri Kuruluştan ve Yer Hizmetlerinin tamamını yapan Yerli Hava Taşıyıcılarına havaalanları için "Genel Çalışma Ruhsatı" verilir.

(3) Yer Hizmet Türlerinden bir kısmını yapan Yer Hizmetleri- Kuruluşları ile Hava taşıyıcılarına "Tahditli Çalışma Ruhsatı" verilir.

(4)Çalışma Ruhsatının kapsamı ve şekli Daire tarafından belirlenir.Aranacak Genel Şartlar9. Yer Hizmetleri yapacak yer hizmetleri kuruluştan ile hava taşıyıcıları hizmet yapı-lacak her bir hava alanında Ek-2'de gösterilen Personel ile Ek-3'de belirtilen araç,gereç ve donatımı bulundurmak zorundadırlar.
Aranacak Belgeler10. Yer Hizmetleri Çalışma Ruhsatı alınabilmesi için aşağıda yazılı belgelerin Daireye verilmesi zorunludur-.
Daire bu belgeleri,havaalanlarının trafiği, kapasitesi ve arz talep durumuna göre değerlendirir ve en geç 60 gün içinde karar verir, gerektiğinde reddeder.
a) Uçakların Tescil, Uçuşa elverişlilik, Mülkiyet ve kiralık uçakların kira sözleşmesi,suretler-i,
b) Uçak, Yolcu ve 3'ncü şahıs sigorta poliçe suretleri,
c) Yapılacak Yer Hizmetleri ve bunların yapılacağı Havaalanlarını gösteren liste;
d) Bu hizmetlerde çalışacak personele ait güvenlik belgeleri
e) Hava araçları bakım personeli; Uçuş Opera-syon personeli, şoför gibi ehliyet belgesine tabi personele ait sertifika lisans v.b belgelerin suretleri;ve
f) Yapılmak istenen Yer Hizmetleri için kurulacak organizasyonun detayı ile, kullanılacak araç-gereç ve donatımın listeleri
Çalışma Ruhsatların-ın Geçerlilik Süresi11. Dairenin vereceği tüm Çalışma Ruhsatlan 1 Yıl geçerlidir. Çalışma Ruhsatlarının yenilenmesi için, önceden Daireye müracaat zorunludur. Ruhsatın gerektirdiği niteliklere sahip olanların ruhsatları, Ruhsat Ücreti ödendikten sonra yen-ilenir.
Anlaşmalar12. Yer Hizmet Kuruluştan ile bu kuruluşların vereceği Yer Hizmetlerini alacak hava taşıyıcıları arasında ve Yer Hizmeti veren Hava taşıyıcıları ile bu taşıyıcılardan yer hizmeti alacak diğer hava taşıyıcıları arasında Yer Hizmeti Anla-şması'nın yapılmış olması şarttır. Bu anlaşmanın bir sureti, Daireye hizmetin başlamasından en az 7 gün önce verilir.
İKİNCİ BÖLÜM
Uygulanacak Esas ve Usuller
Genel Esaslar13. Yer hizmet kuruluşları ve hava taşıyıcıları aşağıdaki esaslara uymak zoru-ndadırlar.
(1) Hizmet araç-gereç ve donatımları, sadece sahibi olan kuruluş veya hava taşıyıcısı yetkili personeli tarafından ancak, yetki verilen hizmetler için kullanılır.
(2) Hizmet araç-gereç ve donatımları, Sivil Havacılık Dairesi Yetkilisinin izni- olmadan Havaalanı dışına çıkartılamaz.
(3) Herhangi bir hizmet araç-gereç ve donatımının Yer Hizmetleri kuruluşlarının veya hava taşıyıcıları tarafından ortak alınıp kullanılmasına izin verilemez.
(4) İkram Hizmetlerinin yürütülmesinde, tesislerin yapımın-da, veya mevcut tesislerin kullanımında, gerekli donatım ve malzemenin kullanılmasında, temizliğin sağlanmasında mevcut sağlık kuralları uygulanır.
(5) Yer Hizmet Kuruluştan ve kendi yer hizmetlerini yapan
Hava taşıyıcılarının bu hizmetler için kullandıkla-rı araç-gereç veya donatımdan biri veya birkaçının arızalanması ve bunun da verilecek hizmeti aksatması durumunda bu araç-gereç ve donatım, diğer bir yer hizmet kuruluşu veya hava taşıyıcısından Daire yetkilisinin izni ile geçici olarak temin edilebilir.
(-6) Yer Hizmet kuruluşları ve yerli hava taşıyıcıları verdikleri yer hizmetlerine, kendi çalışma saatleri dışında ihtiyaç duyulması halinde, Daire Yetkilisi tarafından yapılacak çağrı üzerine bu hizmetleri üstlenmek mecburiyetindedirler.
(7) Tarifeli iniş-k-alkış saatlerindeki, hava şartları veya resmi bir müdahale haricindeki gecikmelerde, yolcuların havaalanı içindeki ikram ve diğer ihtiyaçları için gerekli tedbirleri, Hava taşıyıcıları veya anlaşma yapılan
yer hizmet kuruluştan almak zorundadır.
Yükümlül-ükler
715/99
847/9914. Yer hizmet Kuruluşları ile Hava taşıyıcıları aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdürler.
(1) Bu tüzük kurallarının uygulanmasını ve hizmetlerin düzen ve güven içinde yürütülmesini sağlamak;
(2) Daire yetkilisi tarafın-dan verilecek direktifleri eksiksiz uygulamak,yapılacak uyarılara uygun şekilde gereğini yapmak, istenilen bilgi ve belgeleri doğru olarak vermek,
(3)Yer hizmetlerinin uluslararası seviyede yapılmasını sağlamak amacıyla yeterli niteliklere sahip, yer hi-zmetleri konusunda eğitilmiş personel bulundurmak ve bunların geliştirilmeye yönelik eğitimlerini sağlamak;
(4)Görevli personeline, hizmetin özelliğine uygun temiz giyim kuşam sağlamak;
(5) Yer hizmetleri için kullanılacak her türlü araç ve gereç üzeri-ne kuruluş adını yazdırmak;
(6) araç-gereç ve donatımı temiz, boyalı ve bakımlı olarak belirlenecek yerlerde düzenli bulundurmak, bunların, gerekli teknik ve trafik muayenelerini zamanında yaptırmak;
(7) Personelin her birine,Sivil havacılık Dairesinde-n 'Tanıtma Kartı' almak ve taktırmak.
(8) Pat sahalarında görev yapacak araçlar için Daire'den 'Araç Kartı' almak ve belirtilen yerlere takmak.
Çalışma Saatleri15. Yer Hizmet Kuruluşları ve Hava taşıyıcılarının çalışma saatleri aşağıdaki esaslara gör-e düzenlenir.
(1) Yer Hizmet Kuruluşları, çalışma saatlerini, hizmet talebine göre kendileri düzenler. Ancak; Havaalanının olası ihtiyaçları ve olağanüstü durumları dikkate alarak havaalanının çalışma saatleri içinde yetkili personelini bulundurur.
(2-)Yer hizmetlerinin tamamını kendileri için yapan Yerli Hava taşıyıcıları, çalışma saatlerini uçuş tarifelerine göre kendileri düzenlerler. Havaalanlarının hizmete açık olduğu saatler içinde en az bir yetkili personelini havaalanında bulundururlar.
(3)Ye-r hizmetlerinin bir kısmını kendileri için yapan yerli ve yabancı hava taşıyıcıları, çalışma saatlerini uçuş tarifesine göre kendileri düzenlerler.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Denetleme ve Aykırı Davranışlar
Denetleme16. Yer hizmet kuruluşları ve yer hizmetleri y-apan hava taşıyıcıları Dairece görevlendirilecek yetkililer tarafından haberli veya habersiz olarak denetlenirler. Bu denetlemeler sırasında, Yer hizmetleri ile ilgili olarak istenen her türlü belge ve bilginin verilmesi zorunludur. Denetim sonu raporları -en geç 2 gün içinde Daire Müdürlüğüne sunulur.
Tüzüğe Aykırı Davranışlar
715/99
847/9917. Bu tüzükte belirtilen usul ve esaslara aykırı davranışta bulunan kuruluş ve personele aşağıda açıklanan kurallar uygulanır:
(1) Yer hizmetlerinin yapılmasında gör-ülen kusur ve eksiklikler ve Tüzük hükümlerine aykırı durumlar Daire tarafından hizmeti veren ilgili kuruluş veya hava taşıyıcılarına yazılı olarak bildirilir ve bu eksiklik veya kusurların giderilmesi için yeterli süre verilir. Bu süre içerisinde gerekli -düzeltici tedbirlerin alınmadığı görülürse, ikinci kez yazılı ihtarda bulunur ve yeniden süre verilir; ancak verilen ikinci süre, daha önceki süreden fazla olmaz.
(2) Verilen süre içinde gerekli tedbirleri almayan kuruluş veya hava taşıyıcısının bu hizm-eti için geçerli Çalışma Ruhsatının 1-15 gün süre için yürürlükten kaldırıldığı Daire tarafından yazılı olarak bildirilir. Bu zaman zarfında, hizmeti aksaksız olarak yapmak üzere gerekli tedbirleri aldığı tesbit edilenlerin Çalışma Ruhsatları yürürlüğe kon-ur. Gerekli tedbirleri almayanların Çalışma Ruhsatları bir ay süre için yürürlükten kaldırılır ve kendilerine son ihtarda bulunulur. Bir ay sonunda gerekli düzeltici tedbirleri alanlara Çalışma ruhsatları geri verilir. Gerekli tedbirleri almayanlar için is-e bu hizmet türüne ait Çalışma ruhsatları iptal edilir.
(3) Çalışma ruhsatının geçici veya iptal edilmesi halinde Daire bu hizmet için Çalışma ruhsatına sahip Yer hizmet kuruluşu veya Hava taşıyıcılarından hizmetin yapılmasını ister. Yer Hizmet kuruluşu- veya hava taşıyıcıları bu hizmetleri Tüzükte belirtilen ücretler karşılığında yapmak mecburiyetindedirler.
(4)Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içinde mevcut trafik kuralları çerçevesinde geçerli ruhsat ve muayenesi bulunmayan veya zamanında yapıl-mamış veya eksiklikleri bulunan ve 'Araç Kartı' olmayan araçların PAT sahalarına girmelerine izin verilmez.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Yer Hizmetleri Ücretleri
Genel Esaslar18. Bu tüzük kurallarına göre. Yer Hizmetleri karşılığı alınacak ücretler için aşağıdaki esa-slar uygulanır:
(1) Havaalanı Yer Hizmetleri Kuruluşları ile bu tüzükte belirtilen özel durumlarda diğer hava taşıyıcılarının yer hizmetlerini yapan hava taşıyıcıları, bu hizmetleri tüzüğün Ek-4'ünde yer alan ücret tarifelerinde gösterilen ücretler karşı-lığı yapmak zorundadırlar.
(2) Ek-1'de gösterilen her bir hizmet türüne giren detaylı hizmetlerden bir kısmı istenmese dahi, bu hizmet türü için gösterilen ücretlerin tamamı alınır.
(3) Uluslararası sefer yapan hava araçlarına yer hizmetleri veren, Yer- Hizmet kuruluşları, bu tüzükte izin verilen yer hizmetlerini kendileri veya bir başka hava taşıyıcısı için yapan hava taşıyıcıları, bu hizmetleri, bir başka hava taşıyıcısına yapmaları halinde, "Hizmet Yapabilme Hakkı "olarak Daireye Ek-6'da gösterilen üc-retleri yapılan her bir hizmet türü için öder.
Yer Hizmetleri Ücret Tarifeleri19. Bu tüzükte açıklanan yer hizmetleri için aşağıda belirtilen ücret tarifeleri uygulanır:
(1)Temsil,Uçuş Operasyon, Uçak Hat Bakım, Yolcu Trafik, Ramp,ve İkram Hizmetlerine -ait ücretler EK-4'dedir.
(2) Havaalanlarında Yer Hizmetlerinden, Dairenin alacağı ücretler EK-5'dedir.
(3)Kargo Hizmet Ücret tarifesi EK-6'dadır.
(4)İstek Üzerine ilave ücret karşılığı yapılacak yer hizmetleri ücret tarifesi EK-7'dedir.
(5)Çalışma Ruhs-atları Ücret tarifesi EK-8'dedir.
(6)Ücret tarifelerinin uygulanmasında esas alınacak müşterek hükümler EK-9'dadır
DÖRDÜNCÜ KISIM
TERMİNAL HİZMETLERİ
Terminal Hizmetlerinin Yürütülmesi
715/99
847/99
389/02
49/0420.(A)Terminal Hizmetlerinden, Personel- Tanıtma Kartı ve Araç Kartı Hizmeti Daire tarafından yürütülür.
(B) Terminal Hizmetlerinden Reklam Hizmetleri ve Otopark Hizmetleri özel veya tüzel kişiler tarafından yürütülür.
(C) Terminal Hizmetlerinden Reklam ve Otopark Hizmetlerinde kiralanacak y-er veya yerler Daire tarafından belirlenir ve 1986 Devlet İhale Tüzüğü kuralları çerçevesinde kiralanır.
Terminal Hizmetleri Uygulama Esasları ve Ücretleri
715/99
847/99
389/02
49/0421. (A) Terminal Hizmetlerinden Personel Tanıtma Kartı uygulama esasla-rı ile ücret tarifesi bu tüzüğe ekli EK-11'de, Araç Kartları uygulama esasları ve ücret tarifesi EK-13'de belirlenmiştir.
Ücretlerin Tahsili ve Kullanma Alanı
715/99
847/99
389/02
49/0422. EK-10, EK-11'de öngörülen ücretler ile 20'nci maddenin (C) fıkra-sı gereği elde edilecek kira gelirleri Daire tarafından tahsil edilir. Tahsil edilen ücretler, Maliye işlerinden sorumlu Bakanlık nezdinde açılacak bir depozito hesabına yatırılmak suretiyle Havaalanlarının her türlü iyileştirme ve yenileştirilmesinde kull-anılır.
BEŞİNCİ KISIM
SON KURALLAR
Yürütme 23.Bu tüzük kurallarını Daire yürütür.
Yürürlük24.Bu tüzük ve ekleri Resmi Gazetede yayımlandığı tarihten
itibaren yürürlüğe girer.
Yürütmeden Kaldırma25.Bu tüzüğün yürürlüğe girmesi ile değiştirilmiş ş-ekli ile Havaalanları (Yer Hizmetleri Ücretleri) Tüzüğü yürürlükten
kaldırılır.
R.G. 7.10.92
EK -III-
AE 443
R.G. 12.3.93
EK -III-
AE 96
R.G. 14.10.94
EK -III-
AE 504
RG. Ek III, 16.3.2007 tarihinde AE. 187 ile yayınlanıp Esas Tüzüğün 4. Maddesi ile 6. Maddesinin (2). Fıkrasını tadil eden değişiklik Tüzüğü için Geçici Madde:
Geçici Madde
Bu Tüzüğün yürürlüğe girdiği Tarihten Önce Ruhsat Almış Yer Hizmetle-ri Kuruluşları 1. Bu Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten önce Sivil Havacılık Dairesi'nden ruhsat almış olan yer hizmetleri kuruluşları, bu Tüzüğün 3'üncû maddesi ile değiştirilen 6'ncı madde kurallarına uygun olup olmadığına bakılmaksızın bu Tüzüğün yürür-lüğe girdiği tarihten başlayarak dokuz ay faaliyetlerini devam ettirirler. Bu sürenin hitamında bunlar hakkında da bu Tüzük kuralları uygulanır.
HAVAALANLARI YER HİZMET TÜRLERİ DETAYLARI

EK - I

1.TEMSİL1.1.Genel1.1.1.Hava taşıyıcısı adına faali-yette bulunulduğunu belirtmek.1.1.2.Talep edildiği takdirde, hava taşıyıcısının faaliyetlerini kolaylaştırmak için garanti veya kefalet temin etmek.
(Bu tip garanti veya kefalet ücretleri hava taşıyıcısından
tahsil edilir.)1.1.3.Mahalli otoriteler-le hava taşıyıcısı adına bağlantı sağlamak.1.1.4. Hava taşıyıcısının uçağının hareketi hakkında ilgililere bilgi vermek.R.1.2.Masrafların karşılanması.R. 1.2.1.Hava taşıyıcısının hizmetleriyle ilgili olarak, belirtilen şekilde havaalanı, po-lis, gümrük, vb. masrafları karşılamak.R.1.2 2.Hava taşıyıcısınca belirtilen otel, taşıma, ikram vb. peşin yapılan ödemeleri yapmak.R.l.3.YerleşmeR.1.3.1Hava taşıyıcısının temsilcilerine havaalanında hizmet verebile-cekleri çalışma yeri temin etme-k.R 3.3.2Hava taşıyıcısının faaliyetleriyle ilgili olarak kullanacağı çeşiti malzemeler için uygun depolama yeri temin etmek.R.1.3.3.Hava taşıyıcıcının yedek kuvvet merkezini yerleştirebileceği uygun bir depo temin etmek.
2.YOLCU TRAFİK HİZMETİ2-.1.Haberleşme.2.1.1.Yer hizmetleri kuruluşu tarafından yapılan hizmetlerle ilgili bütün masrafları toparlamak, almak ve göndermek
Bu tip mesajlardan taşıyıcının temsilcisini haberdar etmek2.1.2.Yukarıda belirtilen mesajları 60 gün muhafaza etmek
ü-zere dosyalamak. R.2.1.3.Yer istasyonlarıyla taşıyıcı uçağı arasında yeterli haberleşme cihazlarına temin etmek, çalıştırmak.R.2.2.Uçuş dokümanları ve yük kontrolü.2.2.1Uçak ile havaalanındaki ilgili ofisler arasında, uçuş doküman-larını taşım-ak ve teslim etmek.2.2.2Yükleme talimatları. (UCM'ler dahil olmak üzere) yükleme formları, yükleme tablosu, manifestolar, bilgi formları, vb. gibi dökümanları uluslararası veya mahalli kurallara göre hazır-lanmak, imzalamak, dağıtmak, tasnif etmek ve do-syalamak.R.2.2.3Müştereken varılan anlaşmaya göre, istatistikleri, gelen dokümanları, ve raporları derlemek ve yollamak.2.3.Yolcu ve bagaj.2.3.1.Genel2.3.1.1.Hava taşıyıcısı uçağının iniş-kalkış saatleri ve havalanı şehir terminali arası kara u-laşım vasıtalarının hareket saatleri hakkında yolculara ve/veya halka bilgi vermek.2.3.1.2.Geceleyerek yollarına devam edecek olanlarla, gelen aktarmalı veya transit olarak geçen yolcular ve bunların bagajları için gerekli hazırlıkları yapmak ve transi-t süresi içinde havaalanında mevcut hizmetlerden yolculara bilgi vermek.2.3.1.3.Sakat yolcular veya refakatsiz çocuklar gibi özel ilgi gerektiren yolculara yardımcı olmak.2.3.1.4.Hava taşıyıcısının talimatına uygun olarak uçuşun geciktiği, iptal ed-ildiği veya ara verildiği durumlarda gerekli hizmetleri sağlamak.2.3.1.5.Bagajların gümrüklü sahadaki gümrük deposunda muhafa-zasının gerekmesi halinde bunların gümrük yetkilisince istemleri yere ulaşım ve teslimini sağlamak. (Muhafaza ücreti yolcudan- tahsil edilir2.3.1.6Hava taşıyıcısının müşterilerinden gelebilecek şikâyetleri ve tazminat taleplerini hava taşıyıcısına duyurmak.2.3.1.7.Kayıp, bulunmuş veya hasarlı eşyalarla meşgul olmak ve bu tip aksaklıkları hava taşıyıyıcısına duyurmak.2.3.2-.Giden yolcu ve bagaj.2.3.2.1Yolcu biletinin sözkonusu uçuş için geçerliliğini kontrol etmek.2.3.2.2.Karşılıklı anlaşmaya göre herhangi bir sorumluluk yük-lenmeksizin seyahat edeceklerin pasaport, vize. aşı ve benzeri belgelerini kontrol etmek.2-.3.2.3.a) El bagajlarını tartmak ve etiketlemek.
b) Bagajların kontrol kontuarlarından bagaj ayırma mahal-lerine taşınmasını gerçekleştirmek.2.3.2.4.Tartılmış bagaj ağırlıklarını yolcunun biletine işlemek ve uçuş kuponunu koparmak.2.3.2.5.Faz-la bagaj bileti tanzim etmek, fazla bagaj ücretlerini toplamak, fazla bagaj kuponlarını koparmak ve bilete bağlamak.2.3.2.6.Yolcu hizmet ücretinin alınıp alınmadığım bilet üzerinden kontrol etmek, uygulama varsa bu ücreti yolcudan tahsil etmekR.2.3.-2.7.Karşılıklı olarak anlaşmaya varıldığı gibi, uçakla yer ayrımı ve dağılımını yapmak.2.3.2.8Yolcuları kontrol noktalarından uçağa yönlendirmek2.3.2.9Uçağa bindikten sonra yolcuları saymak ve sayımdan elde edilen rakamları uçak dokümanları ile ka-rşılaştırmak.2.3.3.Gelen yolcu ve bagaj.2.3.3.1.Yolcuların uçaktan kontrol noktalarına, buradan da havaalanı çıkışına yönlendirmek.2.3.3.2Transit ve aktarmalı yolcuları gidiş yönlerine göre yönlendirmek. 2.3.3.3Yolcuların bagajlarını mahall-i usullere göre bagaj teslim yerlerinden almalarını sağlamak.2.4.Şehir havaalanına taşıma.2.4.1Yolcu, uçak mürettebatı, bagaj, kargo ve/veya postanın havaalanı-Şehir terminali ve diğer noktalar arasında taşınması için gerekli düzenlemeleri yapmak.
-3.RAMPR.3.1.Follow-meR.3.1.1.Gelen ve giden uçaklara fol1ow-me hizmeti vermek, verilmesini sağlamak.3.2.Uçağa rehberlik (Marchalligh) ve parketme.3.2.1.Gelişte ve gidişle uçağa park yeri rehberlik hizmeti vermek veya sağlamak.3.2.2.Uçağın p-ark etmesini sağlamak, takoz koymak/almak3.2.3.İniş takım kilitlerini, motor emniyet şaplarını, plto kılıflarını yüzey kontrol kilitlerini ve kuyruk sehpalarını . temin etmek uygulamak.R.3.2.4.Gerekli elektrik enerjisini sağlayacak GPU'yu temin e-tmek uygulamak ve işletmek.R.3.2.5.Ramp sahasında motor çalıştırma ve diğer amaçlar için uçakla haberleşmeyi teminen kulaklıkları sağlamakR.3.2.6.Kalkışta motor çalıştırmak için uygun güç kaynağını temin etmek, uygulamak, çalıştırmak.R.3.2.7.Güven-lik önlemleri.R.3.2.7.1.Uçağın içinde veya dışında fark edilen bütün hasarları sebebine veya meydana geldiği zamana bakmaksızın derhal taşıyıcısının yetkili temsilcisine rapor etmek.
R.3.2.7.2.Uygun yangın söndürme ve diğer koruyucu teçhizatı, temin -etmek, uygulamak, çalıştırmak.R.3.2.7.3.Emniyet personeli ve imkanlarını temin etmek veya teminine aracılık etmek,R.3.2.8.Uçak hareketi.R.3.2.8.1.Uçağın hareketi için uygun çekme ve itme teçhizatını; temin etmek, uygulamak. Mahalli talimatlara ve -hava taşıyıcısının isteğine uygun olarak belirlenen hizmet sahası içinde uçağı çekmek/itmek. (Aksine anlaşma olmadıkça çekme demiri hava taşıyıcısı tarafından sağlanır).R.3.2.8.2.Hava taşıyıcısının talimatına göre, uçak motorlarını çalış-tırarak uça-ğın yerini değiştirmek.3.3.Yükleme ve boşaltma.3.1.3Karşılıklı anlaşılan zaman sürecinde,
a) Yeterli nitelikte yolcu merdivenini temin etmek, uygu-lamak.
b) Gerektiği hallerde yolcu köprüsünü sağlamak, uygulat- tırmak.3.3.2.Pilot mahalli merdiv-enlerini temin etmek, uygulamak.R.3.3.3.Hava taşıyıcısı veya ilgili otoritece gerekli görüldüğünde uçak ve havaalanı terminalleri arasında yolcu ve 'uçak mürettebatının taşınması için araç sağlamak.3.3.4.Uygun yükleme boşaltma teçhizatını temin etmek-, çalıştırmak.3.3.5.Bagajları teslim almak, teslim etmek, istif etmek.
a) Uçaktan bagajları boşaltmak, bağlama malzemesini hava taşıyıcısına gen vermek.
b) Hava taşıyıcısının talimatına uygun olarak, bagajlar yük-lemek, istiflemek ve güven -altına almak.3.3.6.Yükleme tamamlandıktan sonra, ilgili bölümlerin kapılarını güvenceye almak ve kilitlemek.R.3.3.7.Hava taşıyıcısının isteği safra (balast) torbalarını temin etmek, istendiği özellikte doldurmak.3.3.8.Giden yolcu bagajlarım bagaj -ayırma sahasında uçağa gönderilmeye hazır hale getirmek ve taşımak.3.3.9.Gelen yolcu bagajlarını uçaktan bagaj ayırma sahasına taşımak ve bagaj alım mahallerine sevketmek.3.4.Posta hizmetleri3.4.1.Gelen ve giden AV-7'lerin dağıtımını yapmak.3.4.-2.Gelen postaları AV-7'lere göre kontrol etmek3.4.3.Gelen postayı AV-7'lere göre kontrol edip yerel posta
idaresine teslim etmek.3.4.4.Giden postayı AV-7'lere göre kontrol edip yerel posta yetkilisinden teslim almak.3.4.5.Transfer postaların işl-emini yapmak.3.4.6.Mahalli usullere göre hava taşıyıcısının şirket postası hizme-lerini yürütmek.3.4.7.Karşılıklı anlaşmaya varıldığı şekilde diplomatik kurye hizmetlerini yapmak.3.4.8.Kayıp bulunmuş ve hasarlı postalarla ilgilenmek ve bu tip aksa-klıkları hava taşıyıcısına bildirmek.3.5.Uçak hizmeti.R.3.5-1Dış temizlikR.3.5.2.Uçağın kendi merdivenlerini temizlemek.R.3.5.3.İniş takımları ve motor kapaklarındaki fazla yağları silmek.R.3.5.4.İniş takımlarını, motor kapaklarını kontrol-, kollarınıR3.5.5.Kabin pencerelerini temizlemek.R.3.5.6.Pilot mahalli pencerelerinin dış temizliğini yapmak.3.5.2İç temizlik5 5.2.1.Eğer anlaşmada belirtilmişse hava taşıyıcısı tarafından
yetkili kılınmış bir kimse nezaretinde, pilot mahalli-ni
temizlemek, tertiplemek ve;
a) Küllükleri boşaltmak,
b) Çöpleri boşaltmak,
c) Koltuk arkalarında bulunan cepleri ve şapka raflarını temi-lemek,
d) Koltuklan temizleyip tertiplemek,
e) Zemini temizlemek
f) Pencere camlarını içerden iste-ndiği şekilde temizlemek3.5.2.2.Aşağıda belirtilen yerleri temizlemek ve düzenli hale getirmek.
a) Mürettebat kompartımanları, (Pilot mahalli hariç)
b) Holler,
c) Barlar ve mutfaklar,
d) Yolcu kabinleri.
e) Tuvaletler,
f) Vestiyerler-,
g) Antreler.Bu yerlerin temizliğinde aşağıdaki işlemleri yapmak-
a) Küllükleri boşaltmak,
b) Çöpleri boşaltmak,
c) Koltuk arkalarında bulunan cepleri ve şapka raflarını temizlemek,
d) Masaları silmek.
e) Servis arabalarını temizlemek-,
f) Koltuklan temizleyip düzeltmek,
g) Zemin kaplamaları ve çevresini temizlemek,
h) Mutfakta servis arabaları ve lavaboların, tuvaletlerde, lavaboların, aynaların, oturma yerlerini ve çevresinin yüzeylerini silip temizlemek ve buralardaki her y-iyecek ve içecek artıklarını, kusmuk torbalan vb.'ni temizlemek, kaldırmak.R 3.5.2.3.Zemin ve zemin kaplamalarını iyice temizlemek.R.3.5.2.4.Kabin demirbaşlarını ve mobilyayı temizlemek.R.3.5.2.5.Kabin pencerelerini temizlemek.R.3.5.2.6.Kargo a-mbarlarını ve kargo kabinlerini temizlemek.R.3.5.2.7.Battaniyeleri katlamak ve raflara yerleştirmekR.3.5.2.8Yatak olan yatar koltuklarını yapmak.R.3.5.2.9.Koltuk başlıkları ve yastık yüzlerini değiştirmek. (Bu malzeme hava taşıyıcısı tarafından s-ağlanır).3.5.2.10.Hava taşıyıcısı tarafından temin olunan tuvalet ve kabin malzemesini yerlerine koymak.R.3.5.2.11Uçağı dezenfekte etmek ve/veya kokusunu izale etmek. (Malzemeler hava taşıyıcısı tarafından temin edilir).3.5.2.12.Tuvalet servis ara-cını temin etmek, uygulamak. (Tuvaletleri boşaltmak, temizlemek, yıkamak ve taşıyıcının isteğine uygun sıvıyla doldurmak).3 5.2.13.İçme suyu tankını temin etmek, uygulamak (Hava taşıyıcısının isteğine uygun standartta içme suyu doldurulacaktır)R.3.5.3-.Diğer hizmetlerR.3 5.3.1.Hava taşıyıcısının isteğine uygun ısıtma ve/veya soğutma teçhizatını temin etmek, uygulamak, çalıştırmakR.3.5.3.2.Kar ve buz temizliğini yapmak.R.3.5.3.3.Buz giderici araç (De-icing unit) temin etmek, uygulamak, çalıştır-mak.3 5.4.Yakıt ve yağ hizmeti3.5.4.1.Yakıt ikmali ve/veya boşaltılması.3.5.4.1.1. Yakıt ikmal firmalarıyla temas etmek.3.5.4.1.2.Yakıt kirlenmesine karşı yalat teçhizatını denetlemek.3.5.4.1.3. Uçağı yakıt almak ve boşaltmak üzere hazır-lamak.3.5.4.1.4. Yakıt ikmali ve yakıtın boşaltılmasına nezaret etmek3.5.4.1.5. Konulan yakıt miktarını kontrol etmek.3.5.4.1.6. Uçağın yakıt tanklarındaki suyu boşaltmak.3.5.4.2.Yağ ve diğer mayilerin ikmali
3.5.42.1.Yağ ve diğer mayi-lerin ikmalini yapan firmalarla temas etmek, ikmale nezaret etmek.3.5.4.2.2. Özel dolum teçhizatını temin etmek ve çalıştırmak veya bunları sağlamak.
4. İKRAM HİZMETİ4.1. Bağlantılar ve yönetim4.1.1.Hava taşıyıcısının ikram- hizmetini yapan kuruluşla temas kurmak.4.1.2.Hava taşıyıcısının temsilcisi tarafından yapılan istekleri karşılamaya dönük düzenlemeleri yapmak.R.4.1.3.Stoklarla ilgili hesap ve diğer dokümanları tamamlamak.R.4.1.4.Stoklan anlaşılan seviyede- tutmakR 4.1.5.Anlaşmaya varıldığı şekilde, ikram malzemesini paketleyip göndermek.4.2.İkram ramp hizmeti.4.2.1.İkram malzemesini ve mutfak teçhizatını uçaktan boşaltmak, uçağa yüklemek, istif etmek.4.2.2.İkram malzemesini uçakta istenen yerler-e dağıtmak.4.2.3.İkram malzemesini uçak ve anlaşmada belirlenen yerler arasında taşımak, depolamak.R.4.3.DepolamaR.4.3.1.Hava taşıyıcısının isteğine uygun olarak gümrüklü veya gümrüksüz; havalandırma depo yeri, soğutma yeri ve
deep-freeze sağlam-ak.R.4.3.3.Hava taşıyıcısının, yedek ikram teçhizatını, tüketim madde-lerini, yiyecek ve içecek stokunu depolamak.4.4. Temizlik Hizmetleri.4.4.1.Seyyar mutfak teçhizatını boşaltmak, yıkamak, temizlemek ve yerlerine yerleştirmek.R.4 4.2.-Kabin başlık kılıfları, örtü ve battaniyelerle temizlenmesi ve/veya yıkanmasını düzenlemek.4.4.3.Gelen uçaklardaki kullanılmamış/artık ikram malzemelerini boşaltmak ve mahalli usullere ve hava taşıyıcısının isteğine uygun olarak imha etmek.R.4.5.Haz-ırlık.R.4.5.1.Hava taşıyıcısının standardına uygun olarak seyyar mutfak termoslarını sıcak ve/veya soğuk içme suyu ile doldurmak.R 4.5.2.Yapılan anlaşmaya göre doğrudan servise verilebilecek ikram malzemeleri ve işlem görmeyen maddeler ile meşrubat v-e/veya diğer ikram maddelerini teslime hazır hale getirmek.5.KARGO HİZMETİ5.1.Genel5.1 1.Kargo hizmeti için gerekli kolaylıkları sağlamak.5 1.2.Göndericinin kendisinden veya acentesinden veya diğer hava taşıyıcısından transferle gelen yollama d-okümanlarını teslim almak.5.1 3.Karşılıklı anlaşmaya göre hava taşıyıcısının istekleri uyarınca bütün dokümanlar, kontrol etmek (Bu kontrol ücretleri kapsamaz).R.5.1.4.Özel kargo için imkanlar dahilinde gerekli teçhizat ve depolama kolaylıklarını sağ-lamak. (örneğin bozulabilir kargo, canlı hayvan, değerli eşya, haber filimleri gibi).R.5.1.5 Tehlikeli madde geliş ve gidişlerinden yetkili otoriteleri haberdar etmek, izin alınmasını' sağlamak, mahalli kurallara uygun olarak gerekli yükleme-boş-altma ve depolama kolaylıklarını temin etmek (Bu işlem sırasında herhangi bir hasar veya tehlikeli olabilecek bir duru -mun meydana gelmesi halinde hava taşıyıcısının ve mahalli otoritenin talimatına uygun olarak gerekli önlemleri derhal almak).5.1-.6.Kargonun tasnifini yapmak, yapılan anlaşmaya göre kargonun niteliğine ve mahalli kurallara uygun olarak belli bir süre için depolanmasını sağlamak. (Depolamanın bu süreyi aşması halinde, hava taşıyıcısı, gönderici, alıcı veya acentadan ilâve ücr-et alınır)5.1.7.Kargoyu gümrük kontroluna tabi tutmak, görülen aksaklıkları mahalli kurallara uygun olarak gidermek.5.1.8.Gerektiğinde kargoyu gümrüğün fiziki kontrolüne sunmak5.1. 9.Hava taşıyıcısını müşterilerinden gelen şikayetlerden haberdar e-tmek.5.1.10.Yapılan anlaşmaya göre, kayıp, bulunmuş veya hasarlı kargo için gerekli işlemleri yapmak.5.1.11.Hava taşıyıcısına ait olupta, yer hizmet kuruluşunun gözetiminde bulunan palet, konteyner, bağlama materyali, bağlama halkaları ve diğer malze-melerin çalınması, izinsiz kullanılması veya hasara uğraması halinde gerekli önleyici tedbirleri almak ve durumdan hava taşıyıcısını haberdar etmek.5.1.12. Kargonun teslimine ilişkin belgeyi almakR.5.1.13.Kargonun emniyeti için gereken person-el ve kolaylıkları sağlamak veya düzenlemek.52. Dışarıya gönderilen kargo
5.2.1.Hava taşıyıcısının talimatıyla kargoyu kabul etmek, doğrudan veya dolaylı olarak gelen yollama dokümanlarının uygunluğunu kontrol etmek, kargonun taşımaya hacim v-e ağırlık olarak hazır olduğunu saptamak.5.2.2 Ağırlık ve hacim olarak kargonun, hava taşıyıcısının ilgili uçuşundaki kapasiteye uygunluğunu ayarlamak.5.2.3. Taşımanın yapılacağı, uçuş için. yığma kargo ve standart yükleme ünitelerindeki- kargoların hazırlanmasını sağlamak- (Örneğin palet ve konteynerler).5.2.4. a) Kargo manifestoların hazırlamak.
b) Konşimento kopyalarını ayırmak, kararlaştırıldığı şekilde manifesto ve konşimentolarının ilgili kopyalarını gönder-mek.
c) T-atbik edildiği yerlerde konşimentonun bir kopyasını, uçuş ile beraber gönderene geri vermek.5.2.5.Gümrükten çıkış müsaadesini almak5.3. Transfer kargo5.3.1.a) Arabalardan yığma halinde gelen kargoyu indirmek
b) Palet Konteyner gibi b-irim yükleme teçhizatla rını açmak ve/veya boşaltmak.
c) Gelen kargonun belgelerini ve manifestoya göre kont-rolünü yapmak.5 .3.2a) Bir başka hava taşıyıcısı tarafından taşınacak olan kargonun transfer manifestosunu hazırlamak,
b) Standar-t yük teçhizatı için LUC makbuzu düzenlemek, transfer edenle kabul eden hava taşıyıcısının talimatına göre kopyalarını dağıtmak.5.2 3.Transfer kargonun varış havaalanında, kargoyu kabul eden hava taşıyıcısının havaalanında veya yakın çevresindeki d-eposuna transfer manifestosu veya anlaşmada belirtilen herhangi bir belge ile taşınmasını temin etmek veya sağlamak.5.4. Dışardan gelen kargo5.4.1.a) Yığma yükü, uygun olduğu zaman arabalardan indirmek. -
b) Paletler, konteynerler gibi birim yükleme teçhizatlarım açmak ve/veya boşaltmak.
c) Gelen kargoyu evrakına uygun olarak kontrol etmek.5.4 2.Yürürlükteki talimatlara uygun olarak mal gönderen kişi veya acentayı kargonun geldiğind-en haberdar etmek.R.5.4.3.Gönderme belgesindeki gösterilen şekilde ücretin tahsili (Charges Collect) için gereken kolaylıkları sağlamak veya düzenlemek.R.5.4.4.Gelen kargoyu mahalli kurallara uygun olarak gümrükten geçirmek ve alıcı veya acentasına t-eslim etmek.R.5.4.5.Malı alan taraf parayı ödemek veya. kargoyu almak istemediği takdirde tatbik edilen talimatlara uygun olarak gerekli işlemleri yapmak.
6. UÇUŞ OPERASYONU HİZMETLERİ6.4. Genel6.4.1. Hava taşıyıcıs-ının uçağına verilen uçuş hizmetlerine ve kolaylıklarına tesir eden herhangi bir bilinen gelişmeden hava taşıyıcısını haberdar etmek.6.1.2. Hava taşıyıcısının sağlaması gereken bütün el kitapları ve talimatları güncel olarak muhafaza etmek ve ön-ceden belirlenen formları hazır bulundurmak.6.1.3Hava şartları, mevcut yer kolaylıkları, teknik ve ticari ihtimaller ile işletmeyi açıklayan diğer hususlarda dikkate alınarak gecikmeler ve yol değişikliği halinde kaptan pilota öneride bulunmak6.1.4. -Herbir uçuş için alınan veya gönderilen mesajları ve hava taşıyıcısı tarafından belirtilen bütün evrakı bir "uçuş dosyası" içinde tutmak ve bu dosyayı hava taşıyıcısı tarafından yerilen talimatlara göre düzenlemek.6.2. Kalkış meydanında uçuş ha-zırlığı.6.2.1. Herbir uçuş için hava durumu raporu ve havacılık bilgilerinin teminine yönelik düzenleme yapmak.6.2.2.Uçuş şartlarını incelemek ve hava taşıyıcısının tedarik ettiği verilere uyun olarak uçuş hareket planını hazırlamak ve imzala-mak.6.2.3 Uçuş trafik hizmetleri (ATS) uçuş planını hazırlamak, imzalamak ve dosyalamak.6.2.4. Uçuş ekibine yeterli brifingi vermek.6.2.5. Yakıt ekibine ekibine brifingi vermek.6.2.5.Yakıt istek belgesini hazırlamak ve i-mzalamak6.2.6.Hava taşıyıcısı tarafından belirtildiği şekilde uçuş hareket formlarını dağıtmak ve mümkün olan hallerde kaptan pilotun imzasını almak.6.2.7.Mahalli yer hizmetleri birimine gerekli ağırlık ve yakıt bilgilerini vermek.R.6.3. -Kalkış meydanından başka bir noktada uçuş hazırlığı.R.6.3.1.Uçuş şartlarını incelemek ve uçuş hareket planını hava taşıyıcısı tarafından verilen donelere ve talimatlara uy-gun olarak yapmak.R.6.3.2.Ekip brifingi için bilgileri de kapsayan uçuş har-eket planı ve ATS uçuş planını kalkış meydanındaki uçuş taşıyıcı veya onun mümessiline göndermek. 6.4. Uçuş anında yardımcı olma.6.4.1Alınan uçuş takip mesajları, uçuş planı mesajları ve durum raporlarına göre uçuşun ilerleyişini takip etme-k.6 4.2. Hava taşıyıcısının yer hizmetlerinden sorumlu temsilcisini uçuş ilerlemesi hakkındaki bilgilerden haberdar etmek.6.4.3. Uçuşların, uçuş planına uygun olarak, emin ve ehliyetli bir şekilde yönetilmelerini kolaylaştırmak için is-tendiği ve/veya gerekli zannedildiği zamanda yardımcı olmak.6.4.4. Uçuş VHF menzili içinde dinleyerek takip etmek gerekli yardımı sağlamak6.4.5. Uçuş anında bir aksaklık olduğunda, hava taşıyıcısının yazılı veya sözlü talimatına göre ge-reğini yapmak.6.4.6. Gecikme, yol değiştirme, motor arızası ve benzeri her türlü olayı hava taşıyıcısı tarafından belirtildiği şekilde seyir defterine geçirmek ve haberdar etmek.R.6.4.7. Yapılan anlaşmaya uygun olarak komşu hava kontro-l merkezi mesuliyeti devir almaya muktedir oluncaya kadar, uçağa tekrar haber göndermek dahil, yardımcı olmaya çalışmak. (Haberleşme imkânsızlığı, olağanüstü hava durumu, uçağın emniyeti veya beklenmeyen tehlike gibi sebeplerden dolayı bu hizmetlerin dur-durulması arzu edilmez. Benzeri şartlar hava sahası hududu geçilmeden önce de bu hizmetlerin müteakip bir sahaya devrini mümkün kılabilir.)R.6.4.8. VHF menzilinin dışında da gerektiği şekilde uçuşa yardımcı olmaya çalışmak.R.6.5.Uçuş sonrası- işlevler.R.6 5.1.Gelen ekipten uçuş malumatını almak ve hava taşıyıcı -sına ve resmi makamlara, hazırlanan formları veya raporları göndermek.R.6.6. Uçuş anında haber göndermeR.6.6.1 Tekrar haber göndermek için uçuş hareket ve hav-a durumunu incelemek, uçağın uçuş esnasında elde ettiği verilere uygun olarak hesaplamak, planlamak ve sonuçlardan kaptan pilotu haberdar etmek.R 6.7. Hava taşıyıcısının hava-yer haberleşmesiR.6.7.1.Hava taşıyıcının uçuştaki uçağı ile yer is-tasyonu arasında hava taşıyıcısının hava yer haberleşmesi için uygun teçhizatı temin etmek ve çalıştırmak.7.UÇAK HAT BAKIM HİZMETİ7.1. Olağan hizmetler7.1.1. Hava taşıyıcısının mevcut talimatlarına göre olağan hat bakım kontrolünü -yapmak.7.1.2.Uçak sicil defterine hat bakım kontrolünün yapıldığını yazmak, imzalamak.7.1.3. Kontrol esnasında gözlenen kusurlar hakkındaki görüşleri uçak sicil defterine geçirmek.7.1.4. Uçağın kalkışından hemen önce "uçuş öncesi-" kontrolleri yapmak.7.1.5. Kontrol işleminin icrası sırasında uçuş ekibine veya yer personeline yardımcı olacak tecrübeli personeli etmin etmek.R.7.2.Olağan dışı hizmetlerR.7.2.1.Uçak sicil defterinde yazılı veya kontrol sırasında sapt-anan arızaları, hava taşıyıcının istediği ölçüde gidermek. (Ancak büyük onarımlar için özellikle hava taşıyıcısı ile hizmeti veren kuruluş arasında anlaşmaya varılmış olması şarttır).R.7.2.2. Yapılan işlemi uçak sicil defterine geçirmek ve imzalam-akR.7.2.3.Hava taşıyıcısının talimatı doğrultusunda teknik aksaklıkları ve yapılan işlemleri hava taşıyıcısının bakım üssüne rapor etmek.R.7.2.4.Hava taşıyıcısının teknik kitaplarını, el kitaplarını, kataloglarını vb. bulundurmak.R.7.2.5.Faydalı o-labilecek ölçüde makinisttik takımları, özel teçhizat ve imkanları temin etmek.R.7.3. Malzeme hizmeti.R.7.3.1.Hava taşıyıcısının yedek parçalan, güç kaynaklan ve/ veya teçhizatı için gümrük müsaadesi almak, gerekli işlemleri yapmak.R.7.3.2-.Hava taşıyıcısının yedek parçaları ve/veya yedek güç kaynaklarını periyodik olarak denetlemek.R.7.3 3.Hava taşıyıcısının yedek parçalan, güç kaynaklan ve/ veya özel teçhizat için uygun depolama yeri ve imkan-ları sağlamak.Not. R istek üzerine ver-ilen hizmetlerEK-2
YER HİZMETLERİ EN AZ PERSONEL MİKTARI
1. Bu Tüzüğün EK - 1'inde belirtilen her bir yer hizmet türü için. uluslararası tarifeli veya tarifesiz seferlere açık havaalanlarında, yer hizmetleri kuruluşları ile uluslararası sefer yap-an ve yer hizmeti yapacak hava taşıyıcılarında, aranacak en az personel miktarı aşağıdaki Cetvelde açıklanmıştır.

2. Kendi yer hizmetini kendileri için yapan hava taşıyıcıları, belirtilen en az personel miktarının üçte ikisini bulundururlar. (Personel mik-tarı hesaplanırken, bulunacak kesirler tama iblağ olur)

3. Yer hizmet türlerinden bir kısmını yapan yer hizmetleri, kuruluşları ve hava taşıyıcıları, sadece yapacakları hizmet türü için belirlenen en az personeli bulundururlar.



EN AZ PERSONEL MİKTARI-

Yer Hizmet Türü Personel Tanımı Personel Miktarı

a) TEMSİL Yönetici 1
Haberleşme Personeli - 1
Büro Personeli 1

b) UÇUŞ OPERASYON Yönetici 1
Haberleşme Personeli -1
Uçuş Harekât Uzmanı
Dispatcher) 2

c) UÇAK HAT BAKIM Yönetici 1
- Uçak Teknisyeni (Lisanslı) 2
Makinist (Lisanslı) 4

d) YOLCU-TRAFİK Yönetici 1
- Ekip Şefi 1
Trafik Memuru
Kayıp Eşya Memuru 1
- Trafik İşçisi 3
Yer Hizmet Türü Personel Tanımı Personel Miktarı

e) RAMP Yönetici 1
- Ramp Ekip Şefi 2
Yükleme-Boşaltma İşçisi 15
Uçak Temizlik İşçisi 5
- Şoför 4
Makinist ve Makinist Yrd. 4

f) İKRAM Yönetici -1
Ekip Şefi 2
İkram Verme Personeli 5
Aşçı - 4
Şoför 2
İkram Temizlikçisi 5

g) KARGO Yönet-ici 1
Kargo Ekip Şefi 3
Kargo Yükleme-Boşaltma İşçisi 7
- Şoför 2
Kargo Temizlik işçisi 6

EK - 3


YER HİZMETLERİ EN AZ ARAÇ-GEREÇ VE DONATIM MİK-TARI

1. Bu Tüzüğün Ek-l'inde belirtilen her bir yer hizmet türü için uluslararası tarifeli veya tarifesiz seferlere açık havaalanında yer hizmetleri kuruluşları ile uluslararası sefer yapan ve yer hizmeti yapacak hava taşıyıcılarında aranacak en az araç -gereç ve donatım aşağıda açıklanmıştır.

2. Yer hizmet türlerinden bir kısmını yapan yer hizmetleri kuruluşları ve hava taşıyıcıları, sadece yaptıkları hizmet türü için belirlenen araç-gereç ve donatımını bulundururlar.

3. Aşağıda belirtilen araç-gereç v-e donatım miktarları tek bir yer hizmet türünün verilebilmesi için gerekli miktarlardır. Birden fazla hizmet türü verilmesi durumunda, aynı teçhizatın her bir yer hizmet türü için ayrı olarak bulundurulması şartı aranmaz.

Hizmet Türü Araç--Gereç ve
Donatımın CinsiMiktarı

a) TEMSİL Teleks 1
b) UÇUŞ OPERASYON Teleks 1
Hava-Yer Haberleşme T-elsizi 1
Apron Hizmet Aracı 1
c) UÇAK HAT BAKIM Doğru Aım Jeneratörü 1
Alternatif Akım Jeneratörü 1
Airstarter Unit 1
Yangın Söndürme Cihazı - 2
Hizmet Aracı 1
Uçak Krikosu Yeterince
d) YOLCU-TRAFİK Teleks 1
Hizmet Aracı 1
e) RAMP - Doğru Akim Jeneratörü 1
Alternatif Akım Jeneratörü 1
Air Starter Unit
Bandlı Yükleme Aracı
(Konveyör) 2
Çekici Traktör (Towtraktör) 2
Uçak Çekme-İtme Traktörü 1 -
Foseptik Aracı 1
Yolcu Merdiveni 4
Havalandırma Aracı 1
Bagaj Arabası (Trolli) 20
Palet Konteyner Dolly 5
Uçak Takozu 12
Tek-erlekli Sandalye 2
Uçak Çağırma Lâmbası
(Marshailing) 4
Çift Kulaklık 4
Yangın Söndürücü 3
Hasta Taşıma Sedyesi 2
Çöp Arabası - 2
Elektrik Süpürgesi 3
Apron Hizmet Aracı 1
f) İKRAM İkram Yükleme Cihazı 1
Hizmet Aracı 2
Soğutucu Sistemler Yete-rince
g) KARGO Ramp araç-gereç ve donatımı,
Kargo Hizmet Türünün yapılması
için gerekli en az araç-gereç
ve donatımı da kapsamaktadır.


EK-2
YER HİZMETLERİ EN AZ PERSONEL MİKTARI

1- Bu Tüzüğün Ek-1'inde belirtilen her bir ye-r hizmet türü için, uluslararası tarifeli veya tarifesiz seferlere açık havaalanlarında, yer hizmetleri kuruluşları ile uluslararası sefer yapan ve yer hizmeti yapacak hava taşıyıcılarında, aranacak en az personel miktarı aşağıdaki cetvelde açıklanmıştır.
-
2- Kendi yer hizmetini kendileri için yapan hava taşıyıcıları, belirtilen en az personel miktarının üçte ikisini bulundururlar. (Personel miktarı hesaplanırken, bulunacak kesirler tama iblağ olur).

3- Yer hizmet türlerinden bir kısmını yapan yer hizmet-leri kuruluşları ve hava taşıyıcıları, sadece yapacakları hizmet türü için belirlenen en az personeli bulundururlar.


EN AZ PERSONEL MİKTARI

Yer Hizmet Türü Personel Tanımı Personel Miktarı

a)TEMSİL Yönetici - 1
Haberleşme Personeli 1
Büro Personeli 1


b) UÇUŞ OPERASYON Yönetici 1
Haberleşme Personeli 1
Uçuş Harekât Uzmanı
(Disp-atcher) 2

c) UÇAK HAT BAKIM Yönetici 1
Uçak Teknisyeni (Lisanslı) 2
Makinist (Lisanslı) 4

d) YOLCU-TRAFIK Yönetici - 1
Ekip Şefi 1
Trafik Memuru 3
Kayıp Eşya Memuru 1
Trafik İşçisi 3

e) RAMP Yönetici - 1
Ramp Ekip Şefi 2
Yükleme-Boşaltma İşçisi 15
Uçak Temizlik İşçisi 5
Şoför 4

e) RAMP Makinist ve Makinist Yard. - 4

f) İKRAM Yönetici 1
Ekip Şefi 2
İkram Verme Personeli 5
Aşçı 4
Şoför - 2
İkram Temizlik İşçisi 5

g) KARGO Yönetici 1
Kargo Ekip Şefi 3
Kargo Yükleme Boşaltma İşçisi 7
Şoför - 2
Kargo Temizlik İşçisi 6






Ek-3

YER HİZMETLERİ EN AZ ARAÇ-GEREÇ VE DONATIM MİKTARI

1- Bu Tüzüğün Ek-1'inde belirtilen her bir yer hizmet türü için, uluslararası tarifeli veya tarif-esiz seferlere açık havaalanında yer hizmetleri kuruluşları ile uluslararası sefer yapan ve yer hizmeti yapacak hava taşıyıcılarında aranacak en az araç-gereç ve donatım aşağıda açıklanmıştır.

2- Yer hizmet türlerinden bir kısmını yapan yer hizmetleri kur-uluşları ve hava taşıyıcıları, sadece yaptıkları hizmet türü için belirlenen araç-gereç ve donatımı bulundururlar.

3- Aşağıda belirtilen araç-gereç ve donatım miktarları tek bir yer hizmet türünün verilebilmesi için gerekli miktarlardır. Birden fazla hizm-et türü verilmesi durumunda, aynı teçhizatın her bir yer hizmet türü için ayrı olarak bulundurulması şartı aranmaz.



HİZMET TÜRÜ Araç-Gereç ve Donatımın Cinsi Miktarı
a) TEMSİL Teleks - 1
b) UÇUŞ OPERASYON Teleks 1
Hava-Yer Haberleşme Telsizi 1
Apron Hizmet Aracı 1
c) UÇAK HAT BAKIMI Doğru Akım Jeneratör-ü 1
Alternatif Akım Jeneratörü 1
Airstarter Unit 1
Yangın Söndürme Cihazı 2
Hizmet Aracı 1
Uçak Krik-osu Yeterince
d)YOLCU-TRAFİK Teleks 1
Hizmet Aracı 1
e) RAMP Doğru Akım Jeneratörü - 1
Alternatif Akım Jeneratörü 1
Air Starter Unit 1
Bandlı Yükleme Aracı (Konveyör) 2
Çekici Traktör (Towtraktör) 2
Uçak Çekme-İtme Traktörü- 1


EK-3

HİZMET TÜRÜ Araç-Gereş ve Donatımın Cinsi Miktarı

e) RAMP Foseptik Aracı 1
Yolcu Merdiveni 4 -
Havalandırma-Aracı 1
Bagaj Arabası (Trolli) 20
Palet Konteyner Dolly 5
Uçak Takozu. . 12
Te-kerlekli Sandalye 2
Uçak Çağırma Lâmbası (Marshalling). 4
Çift Kulaklık 4
Yangın Söndürücü 3
Hasta Taşıma Sedyesi - 2
Çöp Arabası 2
Elektrik Süpürgesi 3
Apron HizmeT; Aracı 1

f) İKRAM İkram Yükleme Cihazı 1
Hizmet A-racı 2
Soğutucu Sistemler Yeterince

g) KARGO Ramp araç-gereç ve donatımı,
Kargo Hizmet Türünün yapılması
için gerekli en az araç-gereç
- ve donatımı da kapsamaktadır.


2/97 EK-4
HAVAALANLARI YER HİZMETLERİ ÜCRETLERİ

1. Yer Hizmetleri Kuruluşlarınca. yer -hizmetleri verilen hava taşıyıcılarından. verilen hizmetler karşılığı alınacak ücretler aşağıda açıklanmıştır.

2. Ücretler yabancı hava taşıyıcıları tarafından ABD Doları veya döviz olarak, yer hizmet kuruluşları ve yerli hava taşıyıcıları tarafından is-e ABD Doları karşılığı Türk Lirası olarak ödenir.

3. Türkiye Cumhuriyeti tescilli hava taşıyıcıları veya yer hizmet kuruluşları, bu ücretleri ABD Doları karşılığı Türk Lirası olarak ödeyebilirler.

4. Ücretler,her bir hizmet türü ve hava aracı ağırlığ-ı esas alınarak belir-lenmiştir.

YER HİZMETLERİ ÜCRET LİSTESİ

Hizmet Türü Hava aracının Azami Kalkış Ücret
Ağırlığı (TON) (ABD Doları)

Temsil Hava aracının ağırlığına bakılmaksızın 15 Dolar
Uçuş- Operasyon Hava aracının ağırlığına bakılmaksızın 25 "
Uçak Hat bakım 20 Tona kadar 30 "
21 Ton ve Yukarısı 120 "
İkram - 110 Tona kadar beher ton için 1 "
111 Ton ve Yukarısı 111 "
Yolcu Trafik 10 Tona kadar 10 "
11-20 Ton arası - 25 "
21-30 Ton arası 50 "
31-40 Ton arası 100 "
41-70 Ton arası - 200 "
71-100 Ton arası 250 "
101-150 Ton arası 300 "
151-200 Ton Arası 350 "
201 Ton ve Yukarısı - 400 "
Ramp 10 Tona kadar 20 "
11-20 Ton arası 50 "
21-30 Ton arası - 100 "
31-40 Ton arası 150 "
41-70 Ton arası 400 "
71-100 Ton arası 600 "
-101-150 Ton arası 700 "
151-200 Ton arası 800 "
201 Ton ve yukarısı 900 "


EK-5

KARGO HİZMET ÜCRETİ

1. Yolcu U-çaktan tarafından taşınan,Posta, Yolcu bagaj ve yolcu beraberi eşya için ramp ücreti dışında ayrıca kargo hizmet ücreti alınmaz.
2. Yolcu veya kargo uçakları tarafından taşınan kargo için her ton karşılığı 20 ABD Doları,kargo hizmet ücreti olarak ramp ücr-etine ilaveten ayrıca alınır.


2/97 EK-6
HAVAALANLARI YER HİZMETLERİNDEN
SİVİL HAVACILIK DAİRESİNİN ALACAĞI ÜCRETLER

1. - Daire,Yer Hizmet Kuruluşları ve hava taşıyıcıları tarafından,uluslararası sefer yapan uçaklara Yer Hizmetlerinin yapılabilmesi karşılığı,aşağıda gösterilen Ücretleri,"Hizmet yapabilme Hakkı "olarak alır.
2. Yer Hizmet Kuruluşları ile Hava taşıyıcıları.bel-irtilen yer hizmet türlerini kendi kendilerine yapmaları halinde Daireye "Hizmet yapabilme Hakkı" ücreti ödemezler.
3. Bu ücretleri,yabancı hava taşıyıcıları ABD Doları,Yer hizmet kuruluştan ve yerli hava taşıyıcıları ise ABD Doları karşılığı Türk Lirası -öder.
4. Türkiye Cumhuriyeti tescilli Hava taşıyıcıları veya Yer hizmet Kuruluşları bu ücretleri ABD Dolan karşılığı Türk lirası olarak ödeyebilirler.
5. Daireye "Hizmet Yapabilme Hakkı" olarak; Yer Hizmet kuruluşları ve hava taşıyıcıları için EK-4 ve EK-5-'de belirtilen Ücretlerin. % 10'u her bir hizmet türü için, Yer hizmet kuruluştan ve hava taşıyıcıları tarafından ödenir.Yapılmayan hizmet türü için ücret talep edilmez.


YER HİZMETLERİNDEN SİVİL HAVACILIK
DAİRESİNİN ALACAĞI ÜCRETLER

Hizmet Türü Ha-va Aracının Azami Kalkış
Ağırlığı (TON) Ücret (ABDDolar)
Temsil Hava Aracının ağırlığına bakılmaksızın 1.50 Dolar Uçuş Operasyon 2.50 " -
Uçak Hat Bakım 20 Tona kadar 3.00 "
21 Ton ve Yukarısı 12.00 "
İkram 110 Tona kadar -beher ton için 0.10 "
111 Ton ve yukarısı 11.10 "
Yolcu Trafik 10 tona kadar 1.00 "
11-20 Ton a-rası 2.50 "
1-30 Ton arası 5.00 "
31-40 Ton arası 10.00 "
41-70 Ton arası 20.00 "
71-100 Ton arası - 25.00 "
101-150 Ton arası 30.00 "
151-200 Ton arası 35.00 "
201 Ton ve Yukarısı 40.00 "
Ramp 10 Tona kadar. 2.00 " -
11-20 Ton arası 5.00 "
21-30 Ton arası 10.00 "
31-40 Ton arası 15.00 "
41-70 Ton arası 40.00 "
71-100 Ton arası - 60.00 "
101-150 Ton arası 70.00 "
151-200 Ton arası 80.00 "
201 Ton ve yukarısı 90.00


Kargo Hizmetinde:Yolcu veya kargo uçakları tarafından taşınan kargo için,he-r ton karşılığı 2 ABD doları Kargo hizmet ücreti olarak ramp ücretine ilaveten ayrıca alınır.


2/97 EK- 7
İSTEK ÜZERİNE İLA-VE ÜCRET KARŞILIĞI YAPILACAK
YER HİZMETLERİ ÜCRET TARİFESİ


Yapılacak Hizmet veya
Techizatın cinsi "Ekibi Dahil" SüresiÜcret (ABD Doları)

GPU 60 Dakika 80.00 Dolar
A-ir Starter Her Çalıştırma 60.00 Dolar
Air Condition Her Çalıştırma 40.00 Dolar
İkram High Loaderi 30 Dakika 35.00 Dolar
Fork-lift 30 Dakika 30.00 Dolar
Elektrik Süpürgesi 30 Dakika 15.00 Dolar
Uçak Merdiveni(Her Türlü) 30 Dakika -10.00 Dolar

Hidrolik Kriko 30 Dakika 60.00 Dolar
Hidrolik Kanat Krikosu 30 Dakika 15.00 Dolar
Hidrolik Burun 30 Dakika - 15.00 Dolar
Kantar 60 Dakika 30.00 Dolar
Traktör ve Towtraktör 30 Dakika 36.00 Dolar
Konvayör Belt 30- Dakika 26.00 Dolar
Check-ln ve Kontuar 60 Dakika 10.00 Dolar


1- İstek üzerine ilave ücret karşılığı yapılacak yer Hizmetlerinde ücretleri belirlenmiş olanlar yukarda gösterilmiştir.-Bu Tarifede gösterilmeyen,lstek üzerine verilecek diğer hizmetlerin ücreti karşılıklı anlaşmaya bağlıdır.

2- İstek üzerine yapılacak hizmetlerin ücreti yukarıda belirtilen süreler için geçerlidir. Bu sürelerin aşılması halinde tama iblağ olunur ve tam ücr-et alınır.Hİzmet belirlenen süreden önce bitirilirse,gösterilen ücret aynen alınır.

3- Aylık sefer sayısı 50'yi aşan hava taşıyıcılarına check-in ve kontuarlar aylık olarak tahsis edilebilir.Bu gibi tahsislerde üç kontuarı aşmamak koşulu ile aylık kontuar- ücreti 500 ABD Dolarıdır.


2/97 EK-8

YER HİZMETLERİ ÇALIŞMA RUHSATLARI ÜCRET TARİFESİ

1- Yer Hizmetten Kuruluşları ve Ha-va taşıyıcıları tarafından uluslararası seferlere yer hizmeti yapabilmek üzere alınacak Çalışma Ruhsatlan için, Sivil Havacılık Dairesine aşağıda belirtilen ücretler ödenir.
2- Bir Havaalanında birden fazla hizmet türü veren kuruluş ve hava taşıyıcılarına-, tüm hizmetleri içeren tek bir çalışma Ruhsatı verilebilir.Ancak; bu durumda bile gösterilen ücretlerin toplamı alınır.
3- Çalışma Ruhsatları geçerlilik süresi bir yıldır.
4- Bu ücretler yabancı Hava taşıyıcıları tarafından ABD Doları.Yer Hizmet Kuru-luştan ve yerli hava taşıyıcıları tarafından ise ABD Dolan karşılığı Türk Lirası olarak ödenir. Türkiye Cumhuriyeti tescilli hava taşıyıcıları veya yer hizmet kuruluşları.bu ücreti ABD Dolan karşılığı Türk Lirası ödeyebilirler.


HİZMET TÜRÜ R-UHSAT ÜCRETLERİ (ABD Doları)
Temsil 150 Dolar
Uçuş Operasyon 250 Dolar
Uçak Hat Bakım 600 Dolar
Yolcu -Trafik 3000 Dolar
Ramp 3000 Dolar
İkram 1000 Dolar
Kargo - 2000 Dolar



EK-9
YER HİZMETLERİ ÜCRET TARİFELERİNİN UYGULANMASINDA ESAS ALINACAK MÜŞTEREK HÜKÜMLER

1- Yer Hizmetleri ücretleri.uçakların azami kalkış ağırlıkları üzerinden alınır. Yolcu v-e kargo uçaktan tarafından taşınan yükler için uygulanacak kargo hizmeti ücretinde.yükün tonajı esas alınır.
2- Uçakların azami kalkış ağırlıkları ve taşınan yüklere ait ton kesirleri tama iblağ olur.
3- Yer Hizmetlerinden Ramp Hizmeti 60 daklka.Yolcu Tr-afik hizmetlerinin ise 120 dakikada tamamlanması esastır. 4- Ücret tablosundaki yer hizmet ücretleri karşılıktan ayrı ayrı alınır.Verilmeyen yer hizmet türü için ücret alınmaz. 8-Yer Hizmetleri verilecek uçağın, belirli hareket saatinden önce seferin iptal- edilmesi durumunda;
a) Bir saat öncesine kadar bildirilirse, ramp ve trafik hizmet ücretinin tamamı alınır.
b) Bir ile iki saat arasında bildirilirse, sadece yolcu trafik hizmeti ücretinin yansı alınır.
c) İki saat Önceden bildirilirse ücret alınmaz.
6-- Yetkili makamların isteği üzerine, kalkış noktasından park yerine veya kalkışı müteakip kalkış meydanına dönen uçaklardan,yenlden verilecek yer hizmetleri için ücret alınmaz.
7- Yolcu ve yük almaksızın ve boşaltmaksızın teknik iniş yapan uçaklardan Ramp H-izmeti ücretinin % 10'u alınır.Buna ilaveten uçak yolcularının yolcu salonuna alınması talep edildiğinde yolcu trafik hizmetinin yansı alınır.
8- Uçaklara verilecek ikramlarda yemek,meşrubat v.s.gibi şeyler için alınacak Ucret,ikramı veren ve İkramı alan a-rasındaki anlaşmaya tabiidir.
9- Kargo uçaklarından kargo hizmet ücretinin yanısıra,ücret tarifesinde gösterilen ramp ücretinin tamamı alınır.
10- Tabii afet ve bunun gibi nedenlerle yardım malzemesi getiren veya götüren uçakların yer hizmetleri ücret alın-maksızın yapılır.
11-Resmi tatil günleri ile Cumartesi ve Pazar günlerinde Ek-4 ve Ek-5'de öngörülen Yer hizmetleri ücretleri %25 zamlı olarak uygulanır.



49/04 - EK-10

TERMİNAL HİZMETLERİ PERSONEL TANITMA KARTI
ÜCRET TARİFESİ VE UYGULAMA ESASLARI
1.Bu tarife,Havaalanlarında Hizmet veren kuruluşların personeline ve Daire Müdürünün işin gereği uygun göreceği kişi ve kuruluşlara, verilecek olan Person-el Tanıtma Kartları için yıllık olarak alınacak ücretlere ait tarifeyi ve uygulama esaslarını kapsar.Uygulama
Esaslarıa)Yer Hizmet Kuruluşlan,Hava taşıyıcıları, ve tüm Kamu görevlileri ile Ticari Kuruluşlar Havaalalarında çalışan personeli için tanıtm-a kartı almak zorundadır.b)Kartların geçerlilik süresi 1 yıldır. Süre bitiminde kart değiştirilme*c dahi yıllık ücret alınarak yenilenir. İlk verilişte ve yenilemelerde ilgili Şirketçe ücret peşin olarak yatırılmadıkça Personel Tanıtma Kartı verilmez.-c)Süresi dolup da 15 gün içerisinde ücreti yatırılarak yenileme başvurusunda bulunulmayan kartlar iptal edilir.d)Her nasıl olursa olsun, süresi dolmadan yenilenmek istenen kartlar ücreti alınarak yenilenir. Süresi dolmadan yenilenmesi Daire taraf-ından talep edildi-ğinde ücret alınmaz.e)Tamtma kartlarının renk, biçim ve hangi bölgeler için geçerli olacağı Daire tarafından belirlenir.f)Tanıtma Kartı verilmesi için 2 adet vesikalık resim ve Polis Genel Müdürlüğünden alınacak iyi hal belge-s-inin yerilmesi zorunludurg)Tanıtma kartlarının yıpranmadan dolayı değiştirilmesi sırasında eski tanıtma kartlarının iadesi şarttır. İade edilmeyen tanıtma karttan için basında kayıp ilanının verilmesi ve bunun ibrazı gerekir.h)Tanıtma kartını sah-ibinden başkası kullanamaz. Bunun aksine bir davranış belirlendiğinde yasal kovuşturma yapılır.
Aşağıda belirtilen şartlarda Ücret Tarifesi uygulanmaz.a)Havaalanlarında hizmet veren Sivil Havacılık, Gümrük, Muhaceret, Emniyet Meteroloji, sağlık, A-skeri Birlik ve diğer Kamu görevlilerine verilen tanıtma kartlarına;b)Görev ve/veya ticaret amacı ile havaalanlarına gelen kişilere verilen geçici kartlara;c)Havaalanlan PAT sahaları içinde ihale iş yapan Müteahhitlerin personeline verilen kartla-ra.ÜCRET TARİFESİ
Personel Tanıtma Kartı Ücreti 10 ABD Doları veya karşılığı Türk Lirasıdır.

847/99 EK-11

TERMİNAL HİZMETLERİ ARAÇ KARTLARI ÜCRET TARİF-ELERİ.
VE UYGULAMA ESASLARI
1- Bu Tarife, Havaalanlarında bulundurulması zorunlu, PAT sahalarında hizmet yapacak herbir araca verilecek "Apron Giriş Kartı" ile ,hizmet gereği kullanılacak trafik plakalı herbir araca verilecek "Araç Giriş Kart'larından alın-acak ücretler Pat sahalarına girmesi zorunlu araçlara verilecek "Geçici Araç Kartı" uygulama esaslarını kapsar.

a- Yer Hizmet Kuruluşları ile Hava Taşıyıcıları ,bu tüzüğe göre Havaalanlarında bulundurulması zorunlu araçları ile Akaryakıt Şirketleri'nin- PAT sahalarında hizmet verecek araçlarına "Apron Giriş Kartı" almak zorundadırlar
b- Kartların geçerlilik süresi 1 yıldır Ancak ilk veriliş tarihine bakılmaksızın geçerlilik süresi o yılın 31 aralık gününe kadardır.
c- Tarifede bulunmayan araç, gereç ve -teçhizat için en yakın benzerinin ücreti uygulanır
d- Apron Giriş Kartı almış araçların her ne sebeb olursa olsun hizmet dışı kalması, PAT sahası dışına çıkarılmadığı sürece ücreti alınmaya devam edilir.
e- Hizmet dışı araçların, PAT sahası dışına çıkarı-lması ve Apron Giriş Kartının
Daireye iadesi zorunludur.
f- Apron Giriş Kartı bulunan aracın yerine aynı tip yeni model aracın alınması durumunda, PAT sahası dışına çıkarılan eski aracın kartı yeni araç için Dairenin onayı ile kullanılabilir. Ancak başka -tip bir araç için yeni kart alınması gerekir.
g- Kaybolma, Hasar ve eskime nedenleri ile süresinden önce yenilenmesi istenilen Apron Giriş Kartı için ilgili Kuruluştan ücretinin yarısı alınır,
h- Apron Giriş Karılarının geçerlilik süresi dolmadan Dairece -değiştirilmesinin
islenmesi durumunda ücret alınmaz .
ı- Kartların, renk, biçim ve hangi bölgelerde hizmet yapabileceği Daire
tarafından belirlenir .
i- Yer Hizmet Kuruluşları,Hava Taşıyıcıları ile Ticari Kuruluşlar ile Kamu
Kuruluşları Havaalanlarında hiz-met gereği kullanacakları Trafik Plakalı veya
RHA araçlarına "Araç Giriş Kartı" almak zorundadır,
j- Hizmet gereği ve ihtiyaca göre "Araç Giriş Kartı" verilip verilmemesine Daire
karar verir.
k-Araç Giriş Kartlarının süresi 1 yıldır Ancak ilk veriliş tari-hine bakılmaksızın
geçerlilik süresi o yılın 31 Aralık gününe kadardır .
l- Kaybolma, Hasar ve eskime nedenleri ile süresinden önce yenilenmesi istenilen
Araç Giriş Karlı için ilgili Kuruluştan ücretinin yarısı alınır.
m-Araç Giriş Kartının geçerlilik sür-esi dolmadan Dairece değiştirilmesinin
istenmesi durumunda Ücret alınmaz.
n-Araç Giriş Kartlarının renk, biçim ve hangi bölgeler için geçerli olacağı Daire
tarafından belirlenir .
o- Kamu Kuruluşlarına verilecek Araç Giriş Kartlarında ücret uygulanmaz
Pat- alanlarına kısa bir süre için giriş çıkış yapacak aşağıda belirtilen araçlar "Geçici Kart" almak zorundadır. Geçici kartlar ücretsiz olup Havaalanı İşletmesinden temin edilecektir.

a- Para,cenaze.hasta nakli ve benzeri hizmetlerle Daire adına iş yapan Mü-teahhit araçlarına
b- Hizmet gereği tesislere su.erzak,meşrubat,duty free ve benzeri ikmal yapan araçlara

ÜCRET TARİFESİ Apron Giriş Kartı:

Aracın Cinsi Ücret: (ABD Doları)
Doğru Akım Jeneratörü - 120
Alternatif Akım Jeneratörü 120
Airstarter Unit 120
Bandlı Yükleme Aracı(Komveyör) 100
Çekici Traktör (Towtraktör) 100
Uçak Çekme-İtme Traktörü 100
Fosept-ik Aracı 75
Yolcu Merdiveni 75
Havalandırma Aracı 120
Çöp Arabası 75
İkram Yükleme Cihazı - 120
High Loader 150
Akaryakıt İkmal Tankı 250
Araç Giriş Kartı:
Aracın Cinsi: Ücret: (ABD Doları)
Binek Aracı - 250
Kamyon ,Otobüs,Pikap
Minibüs 500


389/2002 EK 14

TERMİNAL HİZMETLER-İ AIP YAYINI HİZMETİ, ÜCRET TARİFELERİ VE UYGULAMA ESASLARI

I - Daire tarafından hazırlanan yayınlar ICAO Yetkilileri ile Yabancı havacılık Enformasyon Birimlerine (AlS) karşılıklı değişim esasına göre ücretsiz sağlanır.

2-Yayınlar, diğer tüm kuruluş ve-ya kişilere aşağıda belirtilen
ücretler karşılığı gönderilir.

3-K.K.T.C'de Temsilcisi bulunan veya bulunmayan havayolu Şirketleri ile elçilik gibi benzeri kuruluşlar yayın bedellerini tüm banka masrafları kendine ait olmak üzere K.K.T.C'de değişebilir döv-iz olarak getirmek zorundadır.

4-Yabancı Kuruluşlar dışında kalan özel ve tüzel kişiler adı edilen ücretleri Türk Lirası olarak ödeyebilirler.

ÜCRET TARİFESİ
Yayın Adı Yurt İci Ücret (Dolar) Yurt Dışı Ücret (Dolar)
AI-P Klasör ile birlikte 50 60
AIP Klasörü 10 15
AIP Ek/SUP,NOTAM'lar ve A1C
(1 Ocak-31 Aralık) yıllık - 30 40
(1 Temmuz-31 Aralık) 15 20

V. İNCELEME:
Bu havalenin kökeninde yatan olguları aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür: 7.12.2007 tarihinde Yüks-ek İdare Mahkemesinde dosyalanan 249/2007 sayılı dava ile, bu meselede konunun Anayasa Mahkemesine havalesini isteyen ve Yüksek İdare Mahkemesinde Davacı durumunda bulunan
İstanbul Hava Yolları A.Ş ile İstanbul Handling Ltd., Yüksek İdare Mahkeme-sinden aş-ağıdaki şekilde karar verilmesini talep ettiler:

A) Davacılar tarafından Geçitkale ve Ercan Hava Alanlarında
geçerli olan yer hizmetleri çalışma ruhsatının yenilenmesi
ve/veya uzatılması hususunda Davacılar tarafından Davalıl-ara
yapılan 29.11.2007 tarihli müracaatın Davalılar tarafından
reddedilmesi hususunda alınan karar ve/veya yapılan işlemlerin
yapılmaması gereken bir ihmal olduğu ve/veya hatalı ve/veya
hükümsüz olduğu ve he-rhangi bir sonuç doğuramayacağına
dair bir karar ve/veya hüküm;
B) Davalıların, Davacıların 29.11.2007 tarihli müracaatını, 13.3.2007
tarihli Resmi Gazete'de Hava Alanları ve Limanlar (Ücretleri)
Yasası altında yapı-lan Hava Alanları (Yer Hizmetleri ve Terminal
Hizmetleri Ücretleri) (Değişiklik) Tüzüğüne göre değerlendirilip
de Yer Hizmetleri Çalışma Ruhsatının yenilenmesinin mümkün
olmadığı ve/veya yenilenemeyeceğini ve bu hususta -yazılı cevap
vermeye gerek olmadığı hususunda almış oldukları karar ve/veya
yapmış oldukları işlemlerin hatalı ve/veya hükümsüz olduğu
ve/veya yapılmaması gereken bir ihmal olduğu gerekçesi ile iptal
edilmesi ve/-veya Davacıların müracaatı doğrultusunda talep edilen
izni uzatmamakla ve/veya yenilememekle yapılmaması gereken bir
ihmal yaptığı hususunda bir hüküm ve/veya karar verilmesini talep
etmişlerdir.


Davalı tarafı 17.12.200-7 tarihinde dosyaladıkları Müdafaa Takrirlerinde özetle, hava alanlarında verilecek yer hizmetleri ile ilgili kuralları düzenleyen mevzuatın 1197/96 sayılı Hava Alanları (Yer Hizmetleri ve Terminal Hizmetleri Ücretleri) Tüzüğü olduğunu bu tüzüğün sırası il-e 2/97, 715/99, 847/99, 389/2002, 49/2004 ve dava konusu 187/2007 sayılı değişiklik tüzüğü ile tadil olunduğunu, 187/2007 sayılı tüzük değişikliği ile yer hizmet koşullarının hava alanlarında hizmet verebilme şartlarının yeniden düzenlendiğini, Davacıların- konu tüzük tahtında aranan şartları haiz olmadıklarını bu nedenle izinlerinin yenilenmediğini iddia edip davanın masrafla reddedilmesini talep etmişlerdir.

Dava 17.12.2007 tarihinde Yüksek İdare Mahkemesinde ele alındığında Davacıların avukatı, davanın -karara bağlanmasında etken olduğuna inandığı 30/75 sayılı Hava Alanları ve Limanlar (Ücretleri) Yasasının 2,3 ve 4. maddeleri ile değiştirilmiş şekli ile Amme Enstrümanı 1197/96 sayılı Hava Alanları (Yer Hizmetleri ve Terminal Hizmetleri Ücretleri) Tüzüğün-ün tümden, Anayasa'nın 1,4,18,47,48,49,78 ve 89. maddelerine aykırı olduğunu, bu başvurunun karara bağlanmasında bu hususun etken olduğunu, bu nedenle konunun Anayasa'ya aykırılığının görüşülüp karara bağlanmak üzere Anayasa Mahkemesine havalesini talep et-miştir. Davalıları Mahkemede temsil eden Savcı ise, Davacı tarafından Anayasa Mahkemesine havalesi istenilen yasa maddeleri ile tüzüğün Davalılarca da davanın görüşülmesinde ve karara bağlanmasında etken olduğunu beyan etmiş, bu nedenle konunun Anayasa Ma-hkemesine havalesine itiraz etmemiştir.

Konuyu tezekkür eden Yüksek İdare Mahkemesi de tarafların beyanlarını değerlendirerek Davacıların avukatının Anayasa'nın 1,4,18,47,48,49,78 ve 89. maddelerine aykırı olduğunu ileri sürdüğü 30/75 sayılı Hava Alan-ları ve Limanlar (Ücretleri) Yasasının 2,3 ve 4. maddelerini ve değiştirilmiş şekli ile Amme Enstrümanı 1197/96 sayılı Hava Alanları (Yer Hizmetleri ve Terminal Hizmetleri Ücretleri) Tüzüğünün davanın karara bağlanmasında etken olduklarına karar vermiş ve -ilgili yasa maddelerinin ve değiştirilmiş şekli ile Amme Enstrümanı 1197/96 sayılı Hava Alanları (Yer Hizmetleri ve Teminal Hizmetleri Ücretleri) Tüzüğünün tüm maddelerinin Anayasa'nın öne sürülen ve yukarıda belirtilen maddelerine aykırı olup olmadıkların-ın karara bağlanması için konunun Anayasa Mahkemesine sunulmasına ve Anayasa Mahkemesince bu konuda herhangi bir karar verilinceye dek davadaki işlemlerin durudurulmasına oybirliği ile karar vermiştir.

Yüksek İdare Mahkemesince sunulan konuyu görüşmek -üzere Anayasa Mahkemesi 17.1.2008 tarihinde toplanmış ve tarafları dinlemiştir. Anayasa Mahkemesinde duruşmaya konu, Anayasa Mahkemesine intikal ettikten sonra davada verilecek karardan etkilenebileceğini iddia eden Cyprus Airport Services (CAS) Ltd., Ana-yasa Mahkemesindeki duruşmada müracaatı üzerine temsil edilmiş ve o da duruşmaya Anayasa Mahkemesinin izni ile katılmıştır. Duruşma öncesi Davacılar ile Davalılar sözü edilen şirketin Anayasa Mahkemesinde temsil edilip hazır bulunmasına itiraz etmemeye an-laşmışlar ancak Yüksek İdare Mahkemesinde davaya ilgili taraf olarak girip girmeme konusu askıda durmaktadır ve ihtilaflıdır. 17.1.2008 tarihli oturumda Anayasa Mahkemesi kendine yapılan havaleyi dinlemek üzere ele aldığında tüm taraflar karşılıklı muvafa-kat çerçevesinde şahadet ibraz etmemiş ancak meselenin kökeninde yatan olguları Mahkemeye özetleyip aktarmış ve dosyada duran 2 adet belgeyi de yine karşılıklı muvafakat çerçevesinde Mahkemeye emare olarak ibraz etmişlerdir. Emare 1 olarak kabul edilen be-lge Kıbrıs Türk Hava Yolları Ltd. şirketinin hissedarlarının kimlerden oluştuğu ve her hissedarın ne kadar hisseye sahip olduğunu göstermekte, emare 2 belge ise, Kıbrıs Türk Hava Yolları Şirketi Ltd. hissedarlarından olan Ada Havacılık ve Taşımacılık Anoni-m Şirketinin ana sözleşmesidir. Tarafların müştereken Mahkemeye aktardıkları ve meselenin kökeninde yatan olgular şöyle özetlenmiştir: Davacı 1 ruhsatlı olarak 1993 yılından beridir Kuzey Kıbrıs'ta iş yapmaktadır, takriben 2000 yılına kadar hem uçak sefe-rleri düzenlemekte hem de yer hizmetleri vermekte idi. 2000 senesinde yaklaşık 1 yıl süre ile her iki hizmete de ara verildi. Takriben 2002 yılından sonra Davacılar 16.12.2007 tarihine kadar kesintisiz yer hizmeti verdiler. Haiz oldukları son ruhsat 29.-4.2007 tarihli olup 16.12.2007 tarihinde sona erdi. Bu dava açıldıktan sonra tarafların müşterek beyan ve muvafakatı üzerine Şubat 2008 sonuna kadar Davacıların yer hizmetleri vermesine, Davalıların Yüksek İdare Mahkemesindeki beyanı ışığında Davalılar it-iraz etmemekte ve Davacıların hizmeti devam etmektedir. Davalıların, Davacıların en son yer hizmeti yapmalarını reddetme nedeni tüzük hükümlerinde aranan evsafı haiz olmamalarına dayanmaktadır. Yüksek İdare Mahkemesi tarafından Anayasa
Mahkemesine sunul-an konunun karara bağlanması gereken 10/2000 sayılı Tadil Yasası ile tadil olunan 30/75 sayılı Yasanın 2,3 ve 4. maddelerinin Anayasa'nın havalede gösterilen maddelerine aykırı olup olmadığı ve bu yasa altında yapılan ve yürürlükte bulunan, tadil olunmuş -şekli ile tüzüğün tümünün, Anayasa'nın ilgili maddelerine aykırı olup olmadığıdır.

Bugün KKTC'de yer hizmetleri veren çalışma ruhsatı sahibi iki şirket vardır. Bunlardan biri Kıbrıs Türk Hava Yolları Ltd. diğeri ise Kıbrıs Türk Hava Yolları Ltd.'in hiss-edarı olduğu Cyprus Airport Services (CAS) Ltd.'dir. Ercan Havaalanına Kıbrıs Türk Hava Yolları, Türk Hava Yolları, Pegasus, Atlas, Sun Expres tarifeli seferler yapmaktadır, ilâveten charter seferler de yapılmaktadır. Kıbrıs Türk Hava Yolları sadece Türk- Hava Yolları ve kendine yer hizmeti vermekte olup sözü edilen diğer uçak şirketlerine Davacılar yer hizmeti vermektedirler.

Olguları yukarıdaki şekilde özetledikten sonra şimdi de tadil olunmuş şekli ile 30/75 sayılı Hava Alanları ve Limanlar (Ücretleri-) Yasasının 2,3 ve 4. maddeleri ve değiştirilmiş şekli ile Amme Enstrümanı 1197/96 sayılı Hava Alanları (Yer Hizmetleri ve Terminal Hizmetleri Ücretleri) Tüzüğünün tümünün Anayasa'nın iddia edildiği gibi 1,4,18,47,48,49,78 ve 89 maddelerine veya bunların h-erhangi birine aykırı olup olmadığını tezekkür edip konuyu karara bağlamalıyız. Şunu hemen belirtmekte yarar vardır ki Anayasa Mahkemesindeki duruşma esnasında Mahkeme önünde temsil edilen Davacı tarafı, Savcılık tarafı ve Anayasa Mahkemesinde verilecek o-lan karardan etkileneceğini iddia eden Cyprus Airport Services (CAS) Ltd.'in temsilcileri müştereken kabul ve beyan etmişlerdir ki şayet 30/75 sayılı Yasanın ilgili maddeleri Anayasa'ya aykırı bulunur ise, yasa altında yapılan Amme Enstrümanı 1197/96 sayıl-ı Hava Alanları (Yer Hizmetleri ve Terminal Hizmetleri Ücretleri) Tüzüğü de tümden tadil olunmuş şekli ile, Anayasa'ya aykırı olacaktır. Tarafların müştereken yaptıkları bu beyanları ışığında Anayasa Mahkemesi önce tadil olunmuş şekli ile 30/75 sayılı Yas-anın ilgili maddelerinin Anayasa'ya aykırı olup olmadığını tezekkür edip karara bağlamayı ve şayet bunların herhangi birinin Anayasa'nın iddia edildiği maddelerinin herhangi birine aykırı bulunmaz ise o zaman ikinci bir oturumda yasa altında yapılan tadil -olunmuş şekli ile Amme Enstrümanı 1197/96'yı tezekkür edip karara bağlamayı uygun görmüş ve bu şekilde karar vermiştir. Tablonun tamamlanması amacı ile şunun belirtilmesinde fayda vardır ki Anayasa Mahkemesindeki duruşma esnasında Davacıların avukatı 30/7-5 sayılı Yasanın 4. maddesinin Anayasa'ya aykırılık iddiası üzerinde ısrar etmeyip o iddiasını geri çekmiştir. Keza eksik kalmaması için bir hususun daha belirtilmesinde fayda vardır, o da şudur ki; Anayasa Mahkemesindeki oturum esnasında, Davalıları Anay-asa Mahkemesinde temsil eden Savcı tadil olunmuş şekli ile 30/75 sayılı Yasanın 3 (e) maddesinin Davacıların iddia ettiği gibi Anayasa'nın iddia edilen bilhassa 4. maddesine aykırı olduğunu teslim etmiş buna mukabil Cyprus Airport Services (CAS) Ltd.'i tem-sil eden avukat bu görüş ile hemfikir olmamış ve Anayasa'ya aykırı olmadığı tezinde ısrar etmiştir.

30/75 sayılı Yasanın Anayasa'nın iddia edilen maddelerine aykırılığını tezekkür ederken önce tadil olunmuş şekli ile 30/75 sayılı Yasanın içeriğinin ince-lenmesinde fayda vardır. 30/75 sayılı Yasa hükümleri aynen şöyledir:


"Kısa İsim1. Bu Yasa, "1975 Hava Alanları ve Limanlar (Ücretleri) Yasası" olarak isimlendirilir.Harç ve Ücret Toplanması2. Kıbrıs Türk Federe Devletinin Hava Alanlarını ve Limanl-arını kullanan veya hizmetlerinden yararlanan her özel veya tüzel kişi Bakanlar Kurulu'nun saptayacağı harç ve ücretleri öder.Tüzük Yapma Yetkisi3. Bakanlar Kurulu, Resmi Gazetede yayınlanmak koşuluyla, 2. maddenin amaçlarını ve özellikle aşağıdaki hus-usların gerçekleşmesini öngören tüzük yapabilir:(a)Harç ve ücretleri saptamak;(b)Gereken koşul ve hususları saptamak;(c)Harç ve ücretlerin ödeme ve tahsilini düzenlemek;(d)Herhangi bir kişinin harç ve ücret ödeme yükümlülüğünden muaf tu-tulmasını düzenlemek;(e)Değiştirme ve iptal da dahil, bu yasa gereğince saptanması veya düzenlenmesi mümkün her hususu saptamak veya düzenlemek.Suç ve Ceza
2.10/20004. Bu Yasa kurallarına veya bu Yasa uyarınca yapılan herhangi bir tüzüğün kurallar-ına uymayan herhangi bir kişi suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde altı aya kadar hapis cezasına veya 50,000,000.-TL (Elli Milyon Türk Lirası)'na kadar para cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.Yasanın Yürütülmesi5. Bu Yasayı, Bakanla-r Kurulu adına Maliye Bakanı yürütür.Yürürlüğe Giriş6. Bu Yasa, Resmi Gazete'de yayınlandığı tarihten başlayarak yürürlüğe girer."
Sözü edilen Yasanın 4. maddesi 10/2000 sayılı Yasa ile tadil olunmuş durumdadır. Tadilat sadece maddede öngörülen su-çu işleyen kişinin çarptırılabileceği azami para cezasının miktarını çoğaltarak yükseltmekten ibarettir. 30/75 sayılı Yasanın 4. maddesi Yasada öngörülen suçu işleyen ve o suçtan mahkûm olan bir sanığın çarptırılabileceği azami para cezasının sınırını 5000- TL olarak düzenlerken 10/2000 sayılı tadilat Yasası bu rakamı
50.000.000 TL'ye yani bugün 50 YTL'ye yükseltmiştir. Anayasa Mahkemesindeki duruşmada Anayasa Mahkemesine havaleyi isteyen Davacı tarafını temsil eden avukat yasanın tadil olunmuş şekli ile 4-. maddesinin Anayasa'ya aykırılığı iddiasını, tüm ilgililerin muvafakatı ile geri çekmiş olduğuna göre 4. maddenin Anayasa'ya aykırılığını tezekkür etmeye gerek kalmamıştır. Bu havaleyi neticelendirmek için sadece 30/75 sayılı Yasanın 2 ve 3. maddelerinin- Anayasa'nın ilgili maddelerine aykırılığını tezekkür etme ve karara bağlamak gerekmektedir. Bu maddelerin Anayasa'ya aykırı olduğu iddia edilen Anayasa maddelerini burada 'verbatim' karara dahil etmeye gerek
görmüyoruz, çünkü sözü edilen ilgili Anayasa- maddeleri 'İlgili Anayasa Maddeleri' başlığı altında, 'İnceleme' kısmından önce karara dahil edilmiştir.

Anayasa Mahkemesindeki duruşmada Davacıların avukatı 30/75 sayılı Yasanın hiçbir çerçeve çizmeden ve bu konuda verilmiş olan geçmiş Anayasa Mahk-emesi kararlarını gözardı ederek, Meclisin, Anayasa'nın ilgili maddelerine (bilhassa 4 ve 78. maddelerine) aykırı olarak yasama yetkisini idareye bıraktığını ve bu nedenle Anayasa'ya aykırı olduğundan Anayasa'ya aykırı bulunması gerektiğini iddia ederken, -müdafaa namına bulunan Savcı, Yasanın 3(e) maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu teslim etmiş ancak diğer maddelerinin Cyprus Airport Services (CAS) Ltd.'i temsil eden Avukat ile birlikte Davacıların bu iddialarını reddetmiştir. Savcı inter alia, Davacılar-ın tüzel kişi olduklarına Mahkemenin dikkatini çektikten sonra bir an için Davacılar haklı olsalar dahi Anayasa'nın bilhassa 48 ve 49'uncu maddeleri ile garanti altına alınan hakların tüzel kişilere hak bahşetmemekte olduğunu, orda garanti altına alınan ça-lışma özgürlüğü ve çalışma hakkının sadece KKTC yurttaşları gerçek kişilerin haklarını garanti altına alındığını, Davacıların Anayasa'nın 48 ve 49 maddelerine aykırılık iddialarının bu nedenle de reddolunması gerektiğini iddia etmiştir. İlâveten Anayasa'y-a herhangi bir aykırılık iddiasının muvaffak olabilmesi için Anayasa Mahkemesindeki havalenin İdare Mahkemesindeki davanın karara bağlanmasında etken olması gerektiğini, Davacıya menfaat sağlamak şartı ile de sınırlı olduğunu, bu meseledeki Davacıların idd-ialarının (haklı olsalar dahi) kendilerine menfaat sağlayacağı görülmediğinden iddialarının reddolunmasını talep etmiştir.

Yukarıdakileri aktardıktan sonra yürürlükte bulunan tadil olunmuş şekli ile 30/75 sayılı Yasanın incelenmesi gerekmektedir. 1. mad-de yasanın ismini düzenlemektedir. 6. madde de yasanın yürürlüğe giriş tarihini saptamaktadır. 5. madde yasayı, Bakanlar Kurulu adına Maliye Bakanının yürüttüğünü belirtmekte, 4. madde, yasa hükümlerine aykırı yapılan işlemlerin suç olduğunu ve bu suçtan- mahkûm olan kişilere verilecek cezanın sınırlarını çizmektedir. Yasanın can alıcı maddeleri, yan başlıkları sırası ile "Harç ve Ücret Toplanması" ile "Tüzük Yapma" yetkisi olan 2. ve 3. maddeleridir. 2. madde dikkatlice incelendiğinde KTFD (mutadis muta-ndis okunduğunda bugün KKTC)'de Hava Alanları ve Limanları kullanan veya hizmetlerinden yararlanan her özel ve tüzel kişinin Bakanlar Kurulunun saptayacağı harç ve ücretleri ödeyeceğini amirdir ve Bakanlar Kuruluna bu madde altında verilen yetkinin sınırsı-z olduğu, bir başka deyişle çerçevesi çizilmeden verildiği, tartışma konusu olmayacak kadar sarihtir. 3. madde ise Bakanlar Kuruluna Resmi Gazete'de yayınlanma koşulu ile 2. maddenin amaçlarını ve özellikle aşağıdaki hususların hiçbir sınır çizilmeden ger-çekleşmesi için tüzük yapma yetkisi vermektedir ki bunlar sırası ile (a) Harç ve ücretleri saptamak, (b) Gereken koşul ve hususları saptamak, (c) Harç ve ücretleri ödeme ve tahsilini düzenlemek, (d) Bakanlar Kuruluna herhangi bir kişinin harç ve ücret ödem-e yükümlülüğünden muaf tutulmasını düzenlemek, (e) fıkrası ise Değiştirme ve iptal dahil olmak üzere bu yasa gereğince yapılması veya düzenlenmesi mümkün her hususu saptama veya düzenlemek yetkisi vermektedir. 3. maddenin içeriği bir bütün olarak dikkatli-ce incelendiğinde, bunun bir alt ve üst sınır çizilmeden, veya bir başka deyişle çerçevesi çizilmeden, Anayasa'nın bilhassa 4. maddesi hilafına KKTC Meclisine verilen yasama yetkisinin, bu yasa ile Meclis tarafından Bakanlar Kurulu veya idareye bırakıldığı- görülmektedir. Tüzüğün içeriği incelendiğinde, parasal olarak harç alma miktarını düzenleme dahil çok kapsamlı olduğu görülmekte ve Anayasa'nın 78 ve bilhassa 4. maddesine aykırı olduğu görüşü daha da kuvvet kazanmaktadır.

Modern Anayasa Hukuku, bir -konunun genel ilkelerini veya çerçevesini yasama organının belirledikten sonra ayrıntılı düzenlemenin yürütme organına bırakılması prensibini kabul etmektedir. Anayasamız 149. maddesi ile KKTC Anayasasını tefsir etme hakkını münhasıran Anayasa Mahkememize- vermiştir. Konuyu inceleyen Anayasa Mahkememiz de geçmişte yukarıdaki görüşe paralel kararlar üretmiştir. Bizim Anayasa mahkememizin geçmiş kararlarına göre, Yasama Meclisi, yasa yapıp bir konunun çerçevesini çizerek veya alt veya üst sınırlarını belirl-eyerek idareye veya başka bir organa, gerekli gördüğü düzenlemeyi o yasada belirtilen maksatla yapmayı bırakabilir ancak, böyle bir yetki devri, keyfiyete açık olmamalıdır ve yetki kullanacak olan organın (bu meselede Bakanlar Kurulunun) kullanabileceği ye-tkinin alt ve üst sınırları yasa ile belirlenmelidir. Bu kritere uymayan düzenlemeler geçmişte Anayasa'ya aykırı bulunmuştur. Meselâ, AM 5/97 (D.1/98) sayılı kararda, kararın 8. sayfasında Anayasa Mahkemesi şöyle demişti:

"Anayasa'nın bazı konuların y-asa ile düzenlenmesini öngördüğü
durumlarda, Anayasa bu gibi konuların yasama organının
denetiminde bulunmasını istemektedir. Öte yandan yasama
organı bu gibi konularda yetkisini yürütme organına veya başka
bir organa verebilir, ancak bu g-ibi hallerde yürütme organına
veya yetkilendirilmiş başka bir organa yasada verilen görevin
açıklıkla belirtilmesi, sınırlarının açıklıkla tespit edilmesi ve ilgili
organa tamamen keyfi hareket edecek bir yetkinin verilmemesine
özen göster-ilmesi gerekir. Özetle, Yasama Organı düzenlemek
istediği konuların alanını yeterince sınırlandıracaktır."


Anayasa Mahkememizin geçmiş kararlarına göre bu prensip, Yasama Meclisinin tüm yasama faaliyetlerine de teşmil edilmiştir. Anayasamızın- başta 4. maddesi olmak üzere KKTC'de yasama yetkisinin sadece ve sadece Cumhuriyet Meclisine verildiği sarihtir. Bu prensibi teyit eden en son Anayasa Mahkemesi kararı A.M.4/2006 (D.1/2007)'dir. Bu yerleşmiş ve benimsenmiş prensipler muvacehesinde ilgil-i yasanın 2 ve 3. maddeleri incelendiğinde, Davacıların iddia ettiği gibi sözü edilen maddelerin bilhassa Anayasa'nın 4 ve 78. maddelerine ters olduğu görülmektedir. Bu görüşe vardıktan sonra havaleyi karara bağlamak için gerek Savcılığın gerekse Cyprus A-irport Services (CAS) Ltd.'in avukatının itiraz babında öne sürdüğü hususların incelenip karara bağlanması bize yapılan havaleyi sonuçlandırma bakımından gerekmektedir. Bu itirazların ilki Davacıların, Anayasa Mahkemesine havaleyi talep eden kişilerin "KK-TC Yurttaşı" ve gerçek kişi olmadıkları, Anayasada (48 ve 49. maddelerde) öngörülen çalışma hakkının sadece KKTC yurttaşlarına bu hakları sağladığını, Davacıların bu statüye sahip olmamaları neticesi, Davacılar Anayasa'ya aykırılık iddialarında haklı olsal-ar dahi müracaatlarının reddedilmesi gerektiğini iddia etmişlerdir. Buna dayanak olarak da bilhassa Anayasa Mahkemesinin 4/76 sayılı kararını göstermişlerdir. Sözü edilen karar incelendiğinde, kararın 5. sayfasında "Türk Yurttaşı" deyiminin "Kıbrıs Türk -Federe Devletinin Türk Yurttaşlarını" ve onların kontrolünde bulunan şirketleri ifade ettiğinin kabul olunduğu bunun mutadis mutandis okunduğunda, KKTC yurttaşlarını ve onların denetiminde bulunan tüzel kişileri ve onların işçilerini de kapsadığının kabul -edilmesi gerektiği görüşündeyiz. 1. Davacı, davadaki ünvandan öyle anlaşılıyor ki KKTC'de tescil olan bir şirket olmayıp T.C. kökenlidir ancak, 2. Davacı, İstanbul Handling Ltd.'in isminden Fasıl 113 Şirketler Yasası tahtında KKTC'de kayıtlı olan bir şirk-et olduğu izlenimi verilmektedir; dolayısıyla mevcut ve bize aktarılan olgular muvacehesinde en az Davacı 2'nin KKTC yurttaşları denetiminde bulunan bir tüzel kişi olmadığını söylemek mümkün değildir. Bu durumda bu itiraz ile hemfikir olmamız da mümkün de-ğildir ve bu iddia veya itiraz reddolunur.

Savcılığın ve Cyprus Airport Services (CAS) Ltd.'in avukatının bir diğer iddiası, Davacıların Anayasa'ya aykırılık hususundaki iddialarının (haklı olsa dahi) yasanın ilgili maddelerinin iptal olunmasının kendil-erine bu aşamada bir menfaat sağlamayacağı, Yüksek İdare Mahkemesindeki ihtilafın çözümüne etken olmadığı, halen işletme izni olmayan Davacıların, yasanın ilgili maddeleri Anayasa'ya aykırı bulunsa bile, bu defa Anayasa'ya aykırı bulunan bir yasa maddesi a-ltında yine kendilerine izin verilemeyeceği, dolayısıyla başvurularının, bilhassa A.M.16/87 (D.4/88) ve yine A.M.5/95 (D.4/96) sayılı kararlar ışığında reddolunması gerektiğidir. Yasal durum iddia edildiği gibi mi? Şayet Davacıların iddia edildiği gibi -30/75 sayılı Yasanın 2 ve 3. maddeleri Anayasa'ya aykırı bulunur ise, tarafların kabul ettikleri gibi tadil olunmuş şekli ile Amme Enstümanı 1197/96'da tümü ile Anayasa'ya aykırı kabul olunacak, yani bu dava maksatları bakımından yokmuş gibi kabul edilecek-, bu doğrudur ve ihtilaf konusu değildir. Bu durumda Davacılar, Pegasus, Atlas, Sun Expres gibi şirketlere, bu şirketler ile aralarında var olan mukaveleler muvacehesinde yetkili organ tarafından izni olmadan, yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar yer hizm-eti vermeye devam edebilecektir diye düşünülebilir. Buna mukabil havaalanları Davalıların denetimindedir. Tadil olunmuş şekli ile 41/1989 sayılı Sivil Havacılık Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası, ilgili dairesinin çalışma ve görev esasl-arını yasa ile belirlemiştir. Bunlar arasında yasanın 5(1)(G) maddesine göre 'Hava Alanlarında verilen yer hizmetleri ile diğer hizmetleri düzenlemek ve denetlemek' görevi de bulunmaktadır. (Yasa 18/1991, 27/1993, 22/1998, 44/1998, 45/1999, 56/1999 ve 28-/2006 sayılı Yasalar ile tadil olmuş durumdadır). Davacıların iş yaptıkları şirketlerle mevcut mukaveleleri göz ardı edilerek Davacıların anlaşmaları gereği, anlaşmaları olan uçak şirketlerinin uçaklarına yer hizmeti vermelerine Davalılar mani olabilirler- mi? Böyle yapacak olurlarsa bu hareketleri yer hizmetlerini düzenlemek ve denetlemek olur mu? Yoksa mani olmalarına yasal engel var mı? Bu husus Anayasa Mahkemesindeki duruşmada ne yazık ki taraflarca yeterince tartışılmadı, ancak ilk nazarda Davalılar-ın, Davacıları havaalanına girip Pegasus, Atlas ve yürürlükte mukaveleleri olan diğer uçak şirketlerine, mukaveleleri mucibince yer hizmeti vermelerine mani olması, Davacılar ile sözü
edilen uçak şirketleri arasındaki mukavelelerinin ifasına mani olacakl-arı anlamına gelmez mi? Bu hareketle ilk nazarda Fasıl 148 Madde 34(1) tahtında bir haksız fiil (tort), (gayrı yasal bir işlem) yapmış olmayacaklar mı? Ve Anayasa Mahkemesi de Davalıların ve CAS'ın tezini (Cyprus Airport Services Ltd.) kabul etmekle bu ha-ksız fiilin işlenmesine alet olmayacak mı? Soruları akla gelir. Bu husus Anayasa Mahkemesinde ilgililerce yeterince tartışılmadığından, içtihatlar ile desteklenmediğinden, Davalıların ve Cyprus Airport Services Ltd.'in iddiaları bizi ikna etmemiştir, bu -teze sempati ile bakmamız doğru değildir. Keza Davacı taraf da, Davalılar tarafından verilen yer hizmeti verme izninin sona ermesine rağmen mukavelesi olan ve yukarıda belirtilen şirketlere hizmet vermeye devam edebileceği hususunda kesin olarak ortaya ta-tminkar ve yasal dayanaklarla desteklenen bir tez ortaya koymamıştır. Dolayısıyle bu zıt iddialar karşısında yorum yapmıyoruz. Bu ihtilâfı da karara bağlama Anayasa Mahkemesinin görevi değildir. Mahkemelerin görevi kanunsuzluğu değil, kanunlara saygıyı -teşvik etmektir. Bu açıdan olaya bakıldığında, savcılığın ve Cyprus Airport Services Ltd.'in, Davacıların Anayasa Mahkemesindeki karardan hiçbir menfaatleri olmayacaktır, haklı olsalar dahi ihtilafın halline etken değildir, dolayısıyla Anayasa'ya aykırılı-k iddiaları reddolunmalıdır tezi doğru değildir ve bu tezi benimsememiz uygun değildir. Netice olarak bu iddiaları da reddolunur. Bu iddiayı reddederken konunun Fasıl 148 34(1) kapsamına girdiği hakkında bir bulgu yapmıyoruz, bu husus ileride yetkili Mah-keme tarafından, gerektiğinde (gerekirse) görüşülüp tartışıldıktan sonra karara bağlanacaktır. Konu basit değildir, karmaşıktır. (Bak: -Inducing Breach of Contract: One Tort or Two? By Simester and Chan, Cambridge Law Journal 63(1) March 2004 pages 132-165)-

Yukarıdakilerden de anlaşılabileceği gibi 10/2000 sayılı değişiklik yasası ile tadil olunan 30/75 sayılı Hava Alanları ve Limanlar (Ücretleri) Yasasının 2 ve 3. maddeleri Anayasamızın 4 ve 78. maddelerine aykırı bulunmuştur. Bu durumda yukarıdakilerden- görülebileceği gibi tadil olunmuş şekli ile 1197/96 sayılı Hava Alanları (Yer Hizmetleri ve Terminal Hizmetleri Ücretleri) Tüzüğünün tümü Anayasa'nın aynı maddelerine aykırıdır. Bu karara vardıktan sonra sözü edilen mevzuatın ilâveten Anayasa'nın 1,18,47-,48,49 ve 89. maddelerine de aykırı olup olmadığını tezekkür etmeye gerek kalmamıştır.

Yukarıdaki karar ışığında dava konusu yasa ve yasaya bağlı çıkarılan tüzük yürürlükten kalkacağı nedeni ile İdareye yeni yasal düzenleme yapma fırsatı vermek amacı i-le kararın makul bir süre sonra ileri bir tarihte yürürlüğe girmesinin uygun olacağı görüşündeyiz. Bu nedenle kararın Resmi Gazete'de yayım tarihinden itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verilir.

VI. SONUÇ:

Netice olarak 30/75 sayılı Yasanın -2 ve 3. maddeleri ile tadil olunmuş şekli ile Hava Alanları (Yer Hizmetleri ve Terminal Hizmetleri Ücretleri) Tüzüğü (A.E.1197/96) tümden Anayasa'nın 1 ve 4. maddelerine Sayın Seyit A. Bensen'in karşı oyu ve oyçokluğu ile aykırı olduğuna karar verilir.


-(Metin A. Hakkı)(Mustafa H. Özkök)
Başkan Yargıç


(Gönül Erönen) (Seyit A. Bensen) (Necmettin Bostancı)
Yargıç Yargıç Yargıç


28.2.2008


KARŞI OY YAZISI

Davacı 1, 1993 yılınd-an beri Sivil Havacılık Dairesi tarafından ruhsatlandırılmış Havaalanı Yer Hizmetleri Çalışma ruhsatına sahiptir ve 2004 yılından beri de Yer Hizmetlerini Davacı 2 ile birlikte vermektedir. Davacıların 15.12.2007 tarihine değin geçerli çalışma ruhsatları v-ardır. Davacı 1 ve 2, 15.12.2007 tarihinde sona erecek olan Çalışma İzninin yenilenmesi ve/veya uzatılması için Davalı 1, Sivil Havacılık Dairesine 29.11.2007 tarihli bir dilekçe ile müracaat ettiler. Davacı 1 ve 2'nin izin müracaatlarına Davalı 1 yetkilil-eri sözlü olarak vermiş oldukları cevapta kararlarının olumsuz olduğunu ve 13.3.2007 tarihli tüzük değişikliği nedeni ile ruhsatlarının yenilenmesine imkân olmayacağını ve yazılı olarak Davacılara cevap vermeyeceklerini 30.11.2007 tarihinde söylemişlerdir.-

Bunun üzerine Davacı 1 ve 2 Yüksek İdare Mahkemesinde YİM 249/2007 sayılı davayı dosyaladılar ve Davalıların Davacıların 29.11.2007 tarihli müracaatlarını 30/75 sayılı Havaalanları ve Limanlar(ücretleri) Yasası altında yapılan 13.3.2007 tarihli Havaala-nları (Yer Hizmetleri ve Terminal Hizmetleri Ücretleri (Değişiklik) Tüzüğü olarak yayınlanan tüzüğe göre değerlendirip Yer Hizmetleri Çalışma Ruhsatının yenilenmesinin mümkün olmadığı ve/veya yenilenmeyeceği ve bu hususta yazılı cevap vermeye gerek olmadığ-ı hususunda almış oldukları karar ve/veya yapmış oldukları işlemlerin hatalı ve/veya hükümsüz olduğu ve/veya yapılmaması gereken bir ihmal olduğu gerekçesi ile iptal edilmesi ve/veya Davacıların müracaatları doğrultusunda talep edilen izni uzatmamakla ve/v-eya yenilememekle yapılmaması gereken bir ihmali yaptıkları hususunda bir hüküm ve/veya karar verilmesini istemişlerdir.

Davalılar ise Davacıların bu istemlerine karşılık bir müdafaa dosyalamışlar ve Davacıların 30/75 sayılı Yasa altında çıkarılan Havaa-lanları (Yer Hizmetleri ve Terminal Hizmetleri Ücretleri) Tüzüğünün 6. maddesine göre aranan şartları haiz olmadıklarını ileri sürdüler.

Dava Yüksek İdare Mahkemesi huzuruna gittiğinde Davacılar avukatı, 30/75 sayılı Havaalanları ve Limanlar (ücretleri)- Yasasının 2,3 ve 4. maddeleri ile bu Yasa altında çıkarılan ve 13.3.2007 tarihinde Resmi Gazetenin Ek.III'ünde yayımlanan Amme Enstrümanı 1197/96 sayılı, Havaalanları (Yer Hizmetleri ve Terminal Hizmetleri Ücretleri) Tüzüğünün tümden Anayasanın 1,4,18,47,-48,49,78 ve 89. maddelerine aykırı olduğunu ileri sürdü ve sözü edilen Yasa ve Tüzük maddelerinin taraflar arasındaki ihtilafın hallinde etken olduğunu ileri sürerek konunun Yüksek Mahkemeye, Anayasa Mahkemesi olarak havale edilmesini talep etti. Davalılar- da Davacıların talebine katıldılar. Yüksek İdare Mahkemesi de Anayasaya aykırılık konusunun davanın karara bağlanmasında etkisi olan bir konu olduğu kararına varmış ve konuyu, karara bağlanmak üzere, Yüksek Mahkemeye,Anayasa Mahkemesi olarak, havale etti.- Yüksek İdare Mahkemesi, ayrıca Anayasa Mahkemesinin kararına değin davanın duruşmasını durdurdu.

Davacıların iddialarının gerekçesi özetle şöyledir:
Anayasanın 1,4,18,47,48,49,78 ve 89. maddeleri tahtında Yasama Meclisi bir kanunun çerçevesi çizildik-ten sonra ayrıntıların belirlenmesi ve uygulanması için konuyu idareye veya başka bir makama bırakabilir. Ancak bunun sınırları yasa ile belirlenmelidir. Bu meselede 30/75 sayılı Yasanın 2,3 ve 4. maddeleri herhangi bir sınır çizmeden düzenlemeyi Bakanlar -Kuruluna bırakmıştır. Bakanlar Kurulu da herhangi bir kısıtlama koymadan konuyu Anayasanın ilgili maddelerine ters olarak düzenlemiştir. Bu Anayasaya aykırıdır.

Davalıların iddialarının gerekçesi özetle şöyledir:
Davalıları temsilen bulunan Savcı, Ana-yasaya aykırılığı iddia olunan yasa maddeleri ile tüzüğün Anayasaya aykırı olmadığını ancak Yasanın 3(e) maddesinin herhangi bir sınırlama öngörmeden düzenlemeyi Bakanlar Kuruluna bıraktığını ve bunun Anayasanın ilgili maddelerine aykırı olduğunu kabul ett-i.

Anayasa Mahkemesindeki havaleye katılan Cyprus Airport Services (CAS) Ltd. ise, 30/75 sayılı yasanın 2,3 ve 4. maddeleri Anayasanın ilgili maddelerine aykırı olmadıkları gibi, 30/75 sayılı Yasa altında yapılan ilgili tüzüğün de Anayasaya aykırı olmad-ığını ileri sürdü. Konu Yasa maddeleri Anayasaya aykırı bulunursa o zaman ilgili maddeler ortadan kalkacak ve dolayısıyle Davacılar herhangi bir menfaat elde edemeyeceklerdir. Bu durumda konu Yasanın 2,3 ve 4. maddelerinin bu meselede etken olduğunu söylem-e olasılığı yoktur.

Anayasa Mahkemesi, tüm tarafların müşterek müracaatı üzerine ilk önce 30/75 sayılı Yasanın 2,3 ve 4. maddedlerinin Anayasanın ilgili maddelerine aykırı olup olmadığını inceleyip karara bağlamayı ve ilgili yasa maddelerinin Anayasaya- aykırı olmadığına karar verilmesi halinde, ikinci bir oturumda Yasa altında yapılan 1197/96 sayılı Tüzüğü inceleyip karara bağlamayı uygun görerek bu doğrultuda karar vermiştir.

Havalenin duruşması esnasında Davacılar avukatı 30/75 sayılı Yasanın 4. ma-ddesini, anayasaya aykırılık iddiası üzerinde durmayıp geri çekmiştir.

30/75 sayılı Yasanın hükümleri aynen şöyledir:
Bu Yasa, "1975 Hava Alanları ve Limanlar (Ücretleri) Yasası" olarak isimlendirilir.
Kıbrıs Türk Federe Devletinin Hava Alanlarını ve L-imanlarını kullanan veya hizmetlerinden yararlanan her özel veya tüzel kişi Bakanlar Kurulu'nun saptayacağı harç ve ücretleri öder.
Bakanlar Kurulu, Resmi Gazetede yayınlanmak koşuluyla, 2. maddenin amaçlarını ve özellikle aşağıdaki hususların gerçekleşme-sini öngören tüzük yapabilir:
Harç ve ücretleri saptamak;
Gereken koşul ve hususları saptamak;
Harç ve ücretlerin ödeme ve tahsilini düzenlemek;
Herhangi bir kişinin harç ve ücret ödeme yükümlülüğünden muaf tutulmasını düzenlemek;
Değiştirme ve iptal da d-ahil, bu yasa gereğince saptanması veya düzenlenmesi mümkün her hususu saptamak veya düzenlemek.
Bu Yasa kurallarına veya bu Yasa uyarınca yapılan herhangi bir tüzüğün kurallarına uymayan herhangi bir kişi suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde altı aya k-adar hapis cezasına veya 50,000,000,-TL (Elli Milyon Türk Lirası)'na kadar para cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.
Bu Yasayı, Bakanlar Kurulu adına Maliye Bakanı yürütür.
Bu Yasa, Resmi Gazete'de yayınlandığı tarihten başlayarak yürürlüğ-e girer."

Anayasanın 148. maddesine göre, istinaf işlemleri de dahil olmak üzere, herhangi bir Mahkeme işlemindeki bir taraf, bu işlemin herhangi bir safhasında işlemdeki uyuşmazlık konularından herhangi birinin karara bağlanmasında etkisi olabilen herha-ngi bir yasanın veya kararın veya söz konusu yasa veya kararının herhangi bir kuralının Anayasaya aykırılığını ileri sürebilir.

Yüksek Mahkeme, Anayasa Mahkemesi olarak A.M.7/81 (D.19/81) sayılı havalede Anayasa Mahkemesinin 114. (şimdi KKTC Anayasasının- 148.) maddesi uyarınca herhangi bir yasanın veya kararın veya herhangi bir Kuralının Anayasaya aykırı olup olmadığı hususunu inceleyebilmesi için söz konusu yasa veya kararın veya herhangi bir kuralının Mahkeme huzurunda olan işlemdeki uyuşmazlık konuları-nın herhangi birinin karara bağlanmasında etkisi olması gerekir. Başka bir deyişle Anayasaya aykırı olduğu iddia olunan yasa veya karar Mahkeme işleminde herhangi bir uyuşmazlık konusunun karara bağlanmasında etkisi yoksa Yüksek Mahkeme, Anayasa Mahkemesi -olarak böyle bir yasa veya kararın Anayasaya aykırı olup olmadığı hususunu incelemez.

Önümüzdeki meselede, Davacılar da Yüksek İdare Mahkemesinde YİM 249/2007 sayılı davanın duruşmasında 30/75 sayılı Yasanın 2,3 ve 4. maddelerinin Anayasanın 1,4,18,47,4-8,49,78 ve 89. maddelerine aykırı olduğunu ileri sürdüler. Böyle bir durumda A.M.5/95(D.4/96) sayılı davada vurgulandığı gibi Mahkemenin, etkenlik konusunu incelemesi ve sonuçta Anayasa Mahkemesine havale yapmaya karar vermesi halinde, havaleyi yaparken ha-vale konusunun önündeki uyuşmazlık konu veya konularının herhangi birinin karara bağlanmasında etkisi olduğunu açıkça belirtmesi gerekir.

Yüksek İdare Mahkemesi 17.12.2007 tarihinde verdiği karar ile, konuyu Anayasa Mahkemesine havale ederken, söz konus-u Yasa maddelerinin davadaki uyuşmazlık konusunun karara bağlanmasında etken olduğuna karar vermiştir.

Havalenin duruşmasında, havaleye dahil edilen Cyprus Airport Services (CAS) Ltd., diğer iddialar yanında, Anayasaya aykırı olduğu iddia edilen 30/75 s-ayılı Hava Alanları ve Limanlar (Ücretleri) Yasasının 2,3 ve 4. maddelerinin havaleyi yapan Mahkeme huzurundaki işlemdeki ihtilâf konusunu karara bağlamakta etkisi olmadığını ileri sürdü. Bu görüşe Davalıları temsil eden savcı da katılmıştır.

A.M. 2/82 (-D.9/82) sayılı davada, Anayasa Mahkemesinin meseleye el koyduktan sonra etkenlik konusunu bizzat inceleyerek karar verebileceği, etkenlik şartının mevcut olmadığı hallerde ise Anayasaya aykırılık hususunda bir inceleme yapmayacağını belirtmiştir. Benimsedi-ğim bu karar ışığında, öncelikle meseleyi etkenlik açısından incelemeyi uygun gördüm.

30/75 sayılı Hava Alanları ve Limanlar (Ücretleri) Yasasının 2,3 ve4. maddeleri metninden de anlaşılacağı üzere Havaalanları ve Limanları kullanan veya hizmetlerinden y-ararlanan özel ve tüzel kişilerin ödeyeceği harç ve ücretlerin toplanmasını kapsamakta, Hava Alanlarında verilen yer hizmetleri ile diğer hizmetleri düzenlemek ve denetlemek görevini kapsamına almamaktadır. Bu hususlar 41/89 sayılı Sivil Havacılık Dairesi -(Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası kapsamındadır. Davacılar Geçitkale ve Ercan Hava Alanlarında geçerli olan yer hizmetleri çalışma ruhsatlarının yenilenmesi ve/veya uzatılması hususunda Davacılar tarafından yapılan müracaatların Davalılar tarafın-dan reddedilmesi hususunda alınan kararın hükümsüz ve herhangi bir sonuç doğurmayacağına dair bir karar talep etmektedirler. Davacılar Davalarında ruhsatlarının yenilenmemesinden yakınmaktadırlar. Davacıların 30/75 sayılı Yasanın öngördüğü ücretlerden en u-fak bir yakınmaları yoktur. Davacılar 30/75 sayılı yasanın 2 ve 3. maddelerinin Anayasanın iddia edilen maddelerine aykırı olduğu iddiasındadırlar. Anayasa Mahkemesinden, ancak Anayasaya aykırı olan bir yasa veya kararın veya söz konusu yasa veya kararın h-erhangi bir kuralının uygulama sahasından kaldırılmasını sağlamak için iptal kararı istenebilir. Gör: A.M.16/87 (D.4/88). 30/75 sayılı Yasanın 2 ve 3. maddeleri sadece ve sadece ücretlerle ilgilidir. Davacıların davası daha önce belirtildiği gibi ücretlerl-e değil, yer hizmetleri çalışma ruhsatlarının yenilenmemesi ile ilgilidir. Bu böyle olduğuna göre 2 ve 3. maddenin, Anayasaya aykırı bulunsun veya bulunmasın Davacıların talebinin karara bağlanmasında etkisi olamaz. Bu nedenle Yasanın 2 ve 3. maddelerinin -tezekkür edilerek Anayasaya aykırı olup olmadığının karara bağlanması gerekmemektedir. Gör: A.M.2/82 (D.9/82) ve A.M. 13/86 (D.19/87).

Sonuç olarak 30/75 sayılı Hava Alanları ve Limanlar (Ücretleri) Yasasının 2 ve 3. maddelerinin dava konusunun karara ba-ğlanmasında etkisi olmadığından Anayasaya aykırı olup olmadığının tezekkür edilip karara bağlanmasının gerekmediğine ve 30/75 sayılı Yasa altında çıkarılan Amme Enstrümanı 1197/96 sayılı Hava Alanları (Yer Hizmetleri ve Terminal Hizmetleri Ücretleri) Tüzü-ğünün Anayasanın 1,4,18,47,48,49,78 ve 89. maddelerine aykırı olup olmadığına karar vermek üzere duruşmanın kalındığı yerden devamına karar verilmesi gerektiği görüşündeyim.



Seyit A. Bensen
Yargıç












50






Full & Egal Universal Law Academy