Arama Motorunun Yöntemleri
Arama kutucuğuna bulunması istenilen metinler yazılır. Yazılan metinler; veri tabanında aranırken kullanılan yöntem şu şekildedir:
-
Aratılan metinlerin verilerin içinde yan yana bulunma sıklığı.
-
Aratılan metinlerin ayrı ayrı bulunma sıklığı.
-
Aratılan metinlerin tek başlarına bulunma sıklığı.
-
Aratılan metinlerin farklı yerlerde bulunma sıklığı.
-
En başta kullanılan kelimelerin bulunma sıklığı.
-
Kelimelerin çeşitli yerlerde bulunma kombinasyonu.
-
Aratılan metin ile elde edilmeye çalışılan sonuç için yapay öğrenme katkısı.
Buna göre veri tabanında bulunan veriler arasında puanlama yapılır ve en yüksek puanlaması olan sonuçlar sıralanır.
Arama Metinlerine Müdahale Yapılmaz
Aramalarda üyeler tarafından kullanılan kelimeler; onlarla eş anlamlı diğer kelimelere değiştirilmez veya eşleştirilmez. Kullanılan kelimeler aynen alınarak aratılır. Veri tabanındaki hukuk verilerinde kullanılmış olması muhtemel olan; hukuki terimler, teknik kelimeler veya eş anlamlı diğer kelimelerin kullanılarak aramanın tekrarlanması verimli sonuçlar elde etmek için önemlidir. Bu kelimelerin ülkelere, dönemlere veya değişen yasal metinlere göre seçilmesi gerekir.
Sonuç Sayısı
Her aramada 100 sonuç gösterilir. Arama sonuç sayısının 100 olması daha fazla verinin bulunduğunu gösterir. İlk 100 sonuçta arama sonuçlarının verimsiz olduğu görülürse, arama kelimeleri hukuki terimler veya eş anlamlı kelimeler kullanılarak değiştirilmeli ve arama tekrarlanmalıdır. Bu şekilde daha detaylı ve hedefe yönelik verilere ilk sonuçlarla erişilir.
Filtreleme Yöntemi
Arama sonuçlarını daraltmak için filtreleri kullanmak önemlidir. Filtre kullanmak ilk 100 sonuçta aratılan sonuca ulaşmayı kolaylaştırır ve zaman kazandırır. Filtreler aratılan ülkenin hukuk yapısına, ilgili mahkeme/kuruma veya veri tabanı koleksiyonuna göre değişiklik gösterir. Filtreler kullanılmaya başlanıldığında sonraki adımlarda yeni filtreler belirebilir. Beliren yeni filtreleri de kullanarak ilgili içtihat, mevzuat veya diğer veriler için özel olarak yapılandırılmış arama kolaylığına erişebilirsiniz.
Tırnak İçinde Arama
Bir arada bulunan kelime guruplarını arıyorsanız arama kelimelerinizi tırnak işaretleri "…..“ içine alabilirsiniz. Arama motoru arama kelimelerinizi bir arada ve yazıldığı şekilde bulmaya özen gösterir.
İçtihat Künyesiyle Arama
İçtihatın künye bilgileriyle arama yapılabilir. Kararın künye bilgileri herhangi bir kısaltma yapılmadan Arama Motoruna yazılır. Tırnak işaretleri hariç herhangi bir noktalama işareti kullanılmamalıdır. Karara ait künye bilgileri olan kelime ve numaralar Karar metinlerinde geçtiği gibi yazılmalıdır. Karar metinlerinde yan yana geçtiği düşünülen kelime ve numara grupları (“ “) tırnak içine alınabilir. Örneğin: Mahkeme veya Kurum filtrelerden seçilir. Daire alt bilgisi filtrelerden seçilir. Künye bilgileri arama motoruna yazılır: "2020/1234 Esas 2022/4321 Karar"
Kısaltma ve Noktalama İşaretleri Kullanılmamalı
Yazılım kuralları gereği veri tabanı kayıtlarında kısaltmalara yer verilmez. Hukuki verilerin orijinal çeşitlerinde kısaltmalara yer verilmiş olsa dahi ilgili kısa bilgiler veri tabanına açılımı yazılmış haliyle eklenir. Arama kelimelerinde herhangi bir kısaltma veya noktalama işareti bulunması arama sonuçlarının hiç bulunmamasına veya çeşitli hatalara sebep olabilir.
Hiç Sonuç Bulunamaması veya Sayfanın Hataya Düşmesi
Full & Egal çerezler ile hareketli yazılım araçlarını içerir ve sürekli güncellenir. Arama kelimeleri ne kadar yetersiz olursa olsun Full & Egal’in veri tabanı çeşitliliği ve büyüklüğü sayesinde mutlaka bir sonuç elde edilir. Hiç sonuç elde edilememesi veya sayfanın hataya düşmesi bir hatanın varlığını gösterir.
Hata sebepleri aşağıdakiler olabilir, bunlardan kaçınılmalıdır:
-
Arama motorunun aynı sayfada sıklıkla kullanılması.
Bilgisayarınızın geçici belleği dolmuş olabilir, eski veriler yeni verilerinizle çakışabilir, tarayıcı belleği dolmuş olabilir.
-
Bir hata aldıktan sonra aynı sayfanın kullanılmaya çalışılması.
Hataya düşen veya hatalı yüklenmiş bir sayfa gerekli araçları içermeyebilir, internet bekleme süresi, cihaz kalitesi veya sunucu hataları anlık beklemelere yol açabilir.
-
Güncellemelerin tarayıcınıza yüklenmemiş olması.
Yeni yayınlanan özellikler veya eklenen güncel veriler eski çerez kapasitesine sığmamış veya yüklenememiş olabilir.
Çözüm Önerileri ve Yapılması Gerekenler:
Bir veya birden fazlasını yapmak ilgili sorunu çözebilir. Adım adım gidilerek sonuç test edilmelidir.
-
Aynı anda Ctrl ve F5 tuşlarına basarak sayfanın yüklenmesi yenilenmelidir.
Güncellemeleri almak için her hafta mutlaka uygulanmalıdır. Kaydedilmeyen veriler kalıcı olarak silinebilir. Veriler bu işlemden önce kaydedilmelidir.
-
Tarayıcı geçmişi şifreler hariç olarak temizlenebilir.
-
Full & Egal logosuna basılarak ana sayfaya dönülmeli ve ilgili ekrana tekrar gidilebilir.
-
Tarayıcı kapatılarak tekrar siteye girilebilir.